Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Μικρή πρόοδος για τα πυρηνικά

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες για τα πυρηνικά

Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη και τελευταία μέρα των συνομιλιών για τα πυρηνικά, που έλαβαν χώρα στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, από τη μία πλευρά και το Ιράν από την άλλη. Τα αποτελέσματα κρίνονται ως ανεπαρκή, τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με την προσπάθεια να συμμορφωθεί το Ιράν, να συγκρατήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Υπήρξε βέβαια ανακούφιση από το γεγονός ότι η Ευρωπαία Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων, Κάθριν Άστον, κατάφερε να κρατήσει του Ιρανούς στις διαπραγματεύσεις, καθώς υπήρξαν έντονες ανησυχίες από τους διπλωμάτες της Δύσης για διακοπή μετά την πρώτη ημέρα και ενώ οι δύο πλευρές είχαν περιχαρακωθεί στις αρχικές τους θέσεις.

Οι Δυτικοί υποπτεύονται ότι το ισλαμικό Ιράν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα, ενώ οι Ιρανοί επιμένουν ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει ειρηνικό προσανατολισμό. Με βάση αυτά τα δεδομένα οι προσδοκίες ήταν από την αρχή χαμηλές σε αυτές τις συνομιλίες, σε ότι είχε να κάνει με την πιθανότητα προόδου σε μια αντιπαράθεση 8 ετών.

Στη συνάντησή τους η Κάθριν Άστον και ο Ιρανός διαπραγματευτής Σαίντ Χαλίλι, ουσιαστικά επαναβεβαίωσαν τις διαφωνίες τους, αν και όπως ανέφερε μετά Δυτικός διπλωμάτης, η Ευρωπαία Επίτροπος «φαίνεται πως κατάφερε κάποια πρόοδο, τουλάχιστον στο να εξομαλύνει τις τριβές ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ και οι Ιρανοί δείχνουν να ανταποκρίνονται θετικά σε αυτήν».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More