Την επόμενη φορά που κάποιος από τους χρήστες κοινωνικής δικτύωσης θα κάνει... φλέρτ μέσω chat, καλύτερα να το ξανασκεφτεί αφού πίσω από το ιδανικό ταίρι που νομίζει πως έχει βρει ίσως κρύβεται ένας ταγµατάρχης, ειδικευµένος στην αντικατασκοπία!
Tο σενάριο αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγµατικότητα, µετά την αποκάλυψη ενός
σχεδίου των αµερικανικών ενόπλων δυνάµεων για τη χειραγώγηση του διαδικτύου, κάτι που βέβαια έχει προκαλέσει και τις ανάλογες αντιδράσεις.
Πίσω λοιπόν από μια ηλεκτρονική ταυτότητα ενός ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης ή κάποιου µπλογκ προβλέπεται η δημιουργία πλαστών αντιγράφων της ταυτότητας αυτής. Έτσι, στρατιωτικοί θα υποδύονται απλούς χρήστες, σύμφωνα με το σχέδιο που αποκάλυψε η βρετανική εφηµερίδα«The Guardian».
Στόχος αυτών των ψεύτικων ηλεκτρονικών «ταυτοτήτων» θα είναι η παρακολούθηση των συζητήσεων στα social media με απώτερο σκοπό την προπαγάνδα και το σαμποτάζ της δράσης εξτρεµιστικών οργανώσεων και τροµοκρατών.
Συμβόλαιο αξίας 2,76 εκατ. δολαρίων φαίνεται να έχει υπογράψει η κεντρική διοίκηση του αµερικανικού στρατού (Centcom) με την εταιρεία τεχνολογίας Ntrepid, µε στόχο τη δηµιουργία λογισµικού που θα επιτρέψει στον στρατό να «ελέγξει» τα κοινωνικά δίκτυα.
Πρόκειται για µια υπηρεσία «διαχείρισης online ταυτοτήτων», γνωστή ως «sock puppet» (µαριονέτα), στην οποία προβλέπεται να αποσπαστούν 50 στρατιωτικοί. Καθένας από αυτούς θα ελέγχει έως 10 διαφορετικούς λογαριασµούς.
Το σχέδιο είναι πλήρως οργανωμένο: Προβλέπει τη δηµιουργία ενός "πειστικού υποβάθρου" για κάθε χρήστη, το οποίο θα περιλαµβάνει ιστορικό αναρτήσεων, φωτογραφίες και άλλες λεπτοµέρειες που θα τον κάνουν πιστευτό. Από μαθητές λυκείου μέχρι και συνταξιούχους θα είναι οι "ρόλοι" που θα υποδύονται. Μάλιστα, κάθε στρατιωτικός θα εφοδιαστεί µε έναν "εικονικό ιδιωτικό σέρβερ" και µια διεύθυνση IP που θα αλλοιώνει τα ηλεκτρονικά του "ίχνη", παρέχοντας την ένδειξη ότι δήθεν βρίσκεται εκτός των ΗΠΑ.
"Η τεχνολογία αυτή υποστηρίζει απόρρητες δραστηριότητες σε ξενόγλωσσους ιστότοπους και θα µας επιτρέψει να καταπολεµήσουµε τη βίαιη, εξτρεµιστική και εχθρική προπαγάνδα εκτός των ΗΠΑ" δήλωσε ο Μπιλ Σπικς, εκπρόσωπος της Centcom. Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως το σχέδιο δεν στοχεύει το facebook και το twitter αλλά αναρτήσεις σε ιστολόγια και συνοµιλίες σε κοινωνικά δίκτυα που διεξάγονται εκτός των αµερικανικών συνόρων (όπως τα αραβικά και τα περσικά).
"Πρόκειται για τρομακτικό και ηλίθιο σχέδιο"
Οι επικρίσεις και οι αντιδράσεις δεν έλειψαν αφού το σχέδιο αυτό παροµοιάζεται µε τις προσπάθειες της Κίνας να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο, εφαρµόζοντας ένα σύστηµα το οποίο µπλοκάρει ιστότοπους µε «πολιτικά ανατρεπτικές» απόψεις.
«Πρόκειται για ένα τροµακτικό σχέδιο. Είναι φρικτό, την εποχή της διαφάνειας και της λογοδοσίας οι ΗΠΑ να προσπαθούν να συστηµατοποιήσουν αυτές τις πρακτικές. Είναι επίσης τροµερά ηλίθιο διότι αναµφίβολα οι πλαστογράφοι θα αποκαλυφθούν», έγραψε στον «Guardian» ο Τζεφ Τζάρβις, καθηγητής ?ηµοσιογραφίας στο Πανεπιστήµιο City της Νέας Υόρκης.
Τον περασµένο Σεπτέµβριο, η εφηµερίδα «The new York Times» είχε αποκαλύψει ότι ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να νοµιµοποιήσει τις παρακολουθήσεις συνοµιλιών, προωθώντας σχέδιο νόµου που θα επιτρέπει τις υποκλοπές µέσω διαδικτύου. Και αυτό, ενώ ο Μπαράκ Οµπάµαεπικρίνει δριµύτατα τις κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής κατηγορώντας τις για περιορισµό της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου