Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

5 απο τα κορυφαία συγκροτηματα στην ιστορια της Ροκ Μουσικης

'Αφησαν ιστορια με τα τραγουδια τους.Απο αυτα εμπνευστηκαν εκατονταδες συγκροτηματα σε ολο το κοσμο.Σιγουρα χωρις αυτες η ροκ μουσικη δεν θα ηταν τοσο μεγαλη οσο ειναι σημερα Το Ανώνυμο blog σας παρουσιάζει 5 απο τα κορυφαία συγκροτηματα στην ιστορια της Ροκ Μουσικης.


Στον μισό αιώνα ύπαρξης του ροκ, αναρίθμητα συγκροτήματα έχουν γράψει την ιστορία του μεγαλύτερου κινήματος της σύγχρονης μουσικής. Με εφόδια τις «μαύρες» κυρίως μουσικές της Αμερικής, – blues, folk, country, gospel, rock and roll,
rhythm & blues – οι ροκ μπάντες αξιοποίησαν το ταλέντο και τη φαντασία τους, δημιουργώντας καινούργια είδη και ταυτότητες μέσα από την εξέλιξη των διαφορετικών απόψεων πάνω στη σύνθεση και την εκτέλεση. Τα ονόματα είναι αναρίθμητα, όμως στην πορεία κάποια από αυτά ξεχώρισαν, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του ύφους και του στιλ της μεγάλης μουσικής παρέλασης που λέγεται rock. Το Ανώνυμο blog σας παρουσιάζει τις 5 κορυφαίες μπάντες, που μέσα από το έργο τους πέρασαν στη σφαίρα της μυθολογίας του ροκ.

1. THE BEATLES

Οι Beatles είναι χωρίς αμφιβολία η σημαντικότερη μπάντα στην ιστορία του ροκ. Σχεδόν θαυματουργά κατέκτησαν την κορυφή καλλιτεχνικά, εμπορικά, πολιτιστικά και πνευματικά στη δεκαετία του ’60, όταν η μουσική είχε τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο – ή τουλάχιστον έδινε την εντύπωση ότι μπορούσε να το κάνει. Οι Beatles είναι το αρχέτυπο: δε συναντάται αλλού στη γλώσσα ανάλογος όρος με αυτόν της Beatlemania. Μέσα σε μια δεκαετία ξεδίπλωσαν το συνθετικό τους ταλέντο και δημιούργησαν μερικά από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της παγκόσμιας μουσικής.

Δημιουργήθηκαν: το 1960 στο Λίβερπουλ (Αγγλία).

Διαλύθηκαν: στις 10 Απριλίου του 1970 ο Paul McCartney ανακοίνωσε επίσημα το τέλος των Beatles.

Τα μέλη της μπάντας: John Lennon (κιθάρα, φωνητικά), Paul McCartney (μπάσο, πλήκτρα, φωνητικά), George Harrison (κιθάρα, φωνητικά), Ringo Starr (τύμπανα, φωνητικά).

Στο «Rolling Stone Magazine»: Νο 1 στους 100 μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών, 11 παρουσίες στα 500 καλύτερα LPs όλων των εποχών (με 4 στο τοπ 10) και 23 παρουσίες στα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών.

Δισκογραφία: 12 LPs και 24 singles στη Βρετανία. Πολυάριθμα EPs και συλλογές σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι έχουν πουληθεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο δίσκοι των Beatles παγκοσμίως.

Κορυφαία LPs: Το «White Album», το λευκό άλμπουμ, το ροκ αριστούργημα των Beatles, το LP με τις περισσότερες πωλήσεις των «σκαθαριών», κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του ’68 και έδωσε το ιδανικό δείγμα της αρμονίας πέρα από τα όρια του ροκ εν ρολ και του R & B. Οι Beatles – που τόσο πολύ είχαν κατηγορηθεί για το μεσοαστικό τους ποπ – απέδειξαν όχι μόνο πως μπορούσαν να συνθέσουν και να παίξουν καθαρόαιμο ροκ, αλλά και ότι μπορούσαν να το πράξουν δημιουργώντας ιδιοφυείς μουσικές φόρμες. Οι επιρροές από το ταξίδι στην Ινδία είναι φανερές σε κάθε συγχορδία, από το ατμοσφαιρικό «Dear Prudence» μέχρι το οργισμένο «Revolution». Χωρίς καμία αμφιβολία, ένα από τα κορυφαία – διπλά – LPs της ροκ μουσικής (στο Νο 10 των 500 καλύτερων άλμπουμ του Rolling Stone Magazine).

Ένα χρόνο νωρίτερα, τον Ιούνιο του ’67, η γνωριμία του John Lennon και του Paul McCartney με το LSD (ας είναι καλά ο George Harrison), μετουσιώνεται σε μια ιστορική ψυχεδελική δημιουργία, το «Sgt. Pepper's lonely hearts Club Band». Οι Beatles, έχοντας ήδη κουραστεί από τις συνεχόμενες συναυλίες και επιζητώντας μουσικά διέξοδα, αποφασίζουν να πειραματιστούν. Ο George έχει φύγει για λίγο καιρό στην Ινδία και επιστρέφει με ένα σιτάρ και την επιρροή του Ραβί Σανκάρ. Το στούντιο αποτελεί το καταφύγιο της τετράδας, εκεί μπορούν να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε μια πρωτόγνωρη μουσική περιπέτεια, εξερευνώντας τις νότες πέρα από κάθε συμβατική λογική. Αποτέλεσμα ένα LP που από μόνο του θα μπορούσε να αποτελέσει αυτόνομη μορφή τέχνης. Αρχίζοντας από το ομώνυμο κομμάτι και καταλήγοντας στο μαγικό «A day in the life», το Sgt Pepper δίκαια θεωρείται το κορυφαίο άλμπουμ της σύγχρονης μουσικής (Νο 1 στα 500 του Rolling Stone Magazine).




2. THE ROLLING STONES

Οι Rolling Stones είναι η μεγαλύτερη rock and roll μπάντα από τη στιγμή που δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα και για όσο θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Πρόκειται για ένα αυθεντικό Rock and Roll Circus που περιφέρεται ανά τον κόσμο για μισό αιώνα περίπου, κηρύττοντας το «ευαγγέλιο» του R & B. Συνθετικά το δίδυμο Jagger / Richards μπορεί άνετα να σταθεί δίπλα στους Lennon / McCartney, έχοντας διανύσει πολλές διαδρομές μέσα από όλες τις παραλλαγές του ροκ και όχι μόνο.

Δημιουργήθηκαν: το 1962 στο Λονδίνο (Αγγλία).

Διαλύθηκαν: 47 χρόνια αργότερα συνεχίζουν να είναι η μεγαλύτερη rock and roll μπάντα στον κόσμο.

Τα μέλη της μπάντας: Mick Jagger (φυσαρμόνικα, πιάνο, φωνητικά), Keith Richards (κιθάρα, φωνητικά), Charlie Watts (τύμπανα), Ronnie Wood (μπάσο, φωνητικά). Πρώην μέλη: Brian Jones, Mick Taylor, Bill Wyman.

Στο «Rolling Stone Magazine»: Νο 4 στους 100 μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών, 10 παρουσίες στα 500 καλύτερα LPs όλων των εποχών (με 1 στο τοπ 10) και 14 παρουσίες στα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών.

Δισκογραφία: 22 στούντιο LPs στη Βρετανία (24 στις ΗΠΑ), 8 live LPs στη Βρετανία (9 στις ΗΠΑ) και αμέτρητα singles και συλλογές σε όλο τον κόσμο. Έχουν πουληθεί περίπου 350 εκατομμύρια δίσκοι τους παγκοσμίως.

Κορυφαία LPs: Επτά χρόνια μετά την ίδρυσή τους, τον Ιούλιο του 1971, οι Stones μπαίνουν στο στούντιο, απομονώνονται για 9 ολόκληρους μήνες σε ένα χωριό της Γαλλίας κοντά στη Νίκαια, μέσα στο κτίριο που ήταν το αρχηγείο της Γκεστάπο στον πόλεμο και αφήνονται να κατακλυστούν από όλες τις μουσικές τους επιρροές. Αποτέλεσμα; Η κορυφαία – με διαφορά – δισκογραφική τους δουλειά, ένα διπλό LP – αριστούργημα, γεμάτο από rock and roll, rhythm & blues, country, folk και soul. Μια πανδαισία ήχων και στίχων, στηριγμένη στη δημιουργική φαντασία του δίδυμου Jagger / Richards και δουλεμένη με τη μοναδική δεξιοτεχνία των Rolling Stones – παρόντος ακόμα του Mick Taylor – και μιας στρατιάς βιρτουόζων μουσικών (ανάμεσά τους ο Billy Preston), αυτό είναι το «Exile on Main St.», ένα LP – φόρος τιμής στη δεκαετία του ’50 και ένα από τα «μνημεία» του ροκ (Νο 7 στα 500 καλύτερα άλμπουμ του Rolling Stone Magazine).

Η μεγάλη αίσθηση που δημιούργησε η κυκλοφορία του «Pet Sounds» από τους «Beach Boys» το ’66, δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη μια μπάντα όπως οι Stones. Η flower power εποχή βρίσκεται στο απόγειό της και το ψυχεδελικό κίνημα είναι το κυρίαρχο μουσικό ρεύμα στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Έτσι οι Rolling Stones αποφασίζουν να βγάλουν ένα δίσκο δικής τους παραγωγής και τον γεμίζουν με παραμυθένιους ήχους προσθέτοντας ένα σωρό καινούργια όργανα στις ηχογραφήσεις. Το αποτέλεσμα είναι ένα LP – σταθμός στη δεκαετία του ’60, ένα φανταστικό ποίημα με ταξιδιάρικους hippie στίχους και μια λαμπρή ενορχήστρωση από τους Jagger / Jones / Richards. Το «Their Satanic Majesties request» μαγεύει το μουσικό κοινό σε όλο τον κόσμο και θεωρείται μέχρι σήμερα μια από τις κορυφαίες στιγμές του ψυχεδελικού ροκ. Στο «Sing this all together» μαζί με τους Stones τραγουδούν και οι Lennon / McCartney.




3. PINK FLOYD

Πρόκειται για την πλέον εκκεντρική και πειραματική μπάντα στην ιστορία του ροκ. Οι Pink Floyd δημιούργησαν μοναδικά ηχητικά γλυπτά αιωρούμενοι σε καλειδοσκοπικές σφαίρες και ταξιδεύοντας στις μουσικές φόρμες του διαστήματος. Υπό την καθοδήγηση του αυτοκαταστροφικού Barrett στην αρχή, εξερεύνησαν την ψυχεδέλεια στον ίδιο της τον πυρήνα, ενώ αργότερα, απελευθερώνοντας το ταλέντο των Waters και Gilmour, οριοθέτησαν την έννοια progressive στη ροκ μουσική.

Δημιουργήθηκαν: το 1965 στο Λονδίνο (Αγγλία).

Διαλύθηκαν: το 1994.

Τα μέλη της μπάντας: Syd Barrett (κιθάρα, πιάνο, μαντολίνο, φωνητικά), Roger Waters (κιθάρα, μπάσο, φωνητικά), David Gilmour (κιθάρα, σαξόφωνο, φυσαρμόνικα, φωνητικά), Rick Wright (πλήκτρα), Nick Mason (τύμπανα).

Στο «Rolling Stone Magazine»: Απουσιάζουν από τους 100 μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών (πράγμα που από μόνο του θα μπορούσε να μηδενίσει την αξιοπιστία του καταλόγου, αλλά τέλος πάντων...), ενώ έχουν 4 παρουσίες στα 500 καλύτερα LPs όλων των εποχών και 3 παρουσίες στα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών.

Δισκογραφία: 12 στούντιο LPs, 4 live LPs, 7 συλλογές, 5 soundtracks και 35 singles. Έχουν πουλήσει πάνω από 210 εκατομμύρια δίσκους σε όλο τον κόσμο.

Κορυφαία LPs: Δυο μήνες μετά την κυκλοφορία του Sgt Pepper’s, ένα άλλο βρετανικό συγκρότημα κάνει την εμφάνισή του τον Αύγουστο του ’67 στη δισκογραφία με το ντεμπούτο του διπλό LP «The Piper at the Gates of Dawn». Η μπάντα ονομάζεται Pink Floyd και αρχηγός της είναι ένας νεαρός συνθέτης ονόματι Syd Barrett. Η ηχογράφηση του δίσκου γίνεται στα στούντιο της Abbey Road, τον ίδιο καιρό που οι Beatles δουλεύουν πάνω στο Sgt Pepper’s. Οι συνθέσεις του Syd προκαλούν αμέσως μεγάλη αίσθηση και κομμάτια όπως το «Astronomy Domine» και το «Interstellar Overdrive» επηρεάζουν ολόκληρη την ψυχεδελική σκηνή. Η εκκεντρική προσωπικότητα του Barrett αποδομεί τις blues και ψυχεδελικές φόρμες και στη συνέχεια τις επανασυνθέτει με ένα μοναδικό πρωτοποριακό τρόπο, ενώ συχνά πυκνά περιλαμβάνει στους στίχους του στοιχεία από την αρχαία ελληνική μυθολογία, όπως ο Πάνας (the Piper). Λίγα χρόνια αργότερα, όταν ο Barrett πλέον θα πελαγοδρομεί στους αδιέξοδους διαδρόμους του κατεστραμμένου από τα ναρκωτικά μυαλού του, οι υπόλοιποι Pink Floyd θα του αφιερώσουν το «Shine on you crazy diamond», απευθυνόμενοι σε αυτόν ως «you piper». Το άλμπουμ κατατάσσεται στο Νο 347 των 500 καλύτερων άλμπουμ του Rolling Stone Magazine.

Αν το «The Piper at the Gates of Dawn» είναι το αριστούργημα του Syd Barrett, τότε το «Dark Side of the Moon» είναι η κορυφαία στιγμή των υπόλοιπων Pink Floyd. Το τρομερό δίδυμο Waters / Gilmour συνθέτει και παρουσιάζει τον Μάρτιο του ’73 ένα από τα στιβαρότερα LP ολόκληρης της ροκ ιστορίας, μια πραγματική κοσμογονία στη μουσική. Είναι το άλμπουμ που καθιερώνει τον Waters ως σημαντικό στιχουργό και τον Gilmour ως κιθαριστικό ήρωα της ροκ μυθολογίας. Ο δίσκος θεωρείται σταθμός στο progressive ροκ και μια από τις τελειότερες ηχογραφήσεις που έγιναν ποτέ σε στούντιο. Το «Dark Side of the Moon» είναι το 3ο σε πωλήσεις LP όλων των εποχών και εγκαινιάζει τη φιλοσοφική περίοδο των Pink Floyd που θα ολοκληρωθεί 4 χρόνια αργότερα με το «The Wall». Το Rolling Stone Magazine το κατατάσσει στο Νο 43 των 500 καλύτερων άλμπουμ.

Βίντεο: Το καλειδοσκοπικό «Astronomy Domine». Ζωντανή εμφάνιση των Pink Floyd στο BBC, 1967



4. LED ZEPPELIN

Το κουαρτέτο που άλλαξε για πάντα τη μορφή του blues, προσεγγίζοντας με τον πλέον μυστικιστικό – διονυσιακό τρόπο τις μουσικές φόρμες του ροκ. Πλαισιώνοντας με εκρηκτικό τρόπο παιξίματος τα μοναδικά φωνητικά του front man Plant, οι Led Zeppelin δημιούργησαν το hard rock και το ταξίδεψαν μέσα στην ψυχεδέλεια και το progressive, προετοιμάζοντας παράλληλα την εμφάνιση του heavy metal.

Δημιουργήθηκαν: το 1968 στο Λονδίνο (Αγγλία).

Διαλύθηκαν: το 1980, μετά το θάνατο του John Bonham.

Τα μέλη της μπάντας: Robert Plant (φυσαρμόνικα, φωνητικά), Jimmy Page (κιθάρα, έγχορδα), John Paul Jones (μπάσο, τσέλο), John Bonham (τύμπανα, κρουστά, φωνητικά).

Στο «Rolling Stone Magazine»: Νο 14 στους 100 μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών, 5 παρουσίες στα 500 καλύτερα LPs όλων των εποχών και 6 παρουσίες στα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών.

Δισκογραφία: 9 στούντιο LPs, 3 live LPs, 9 συλλογές και 11 singles. Έχουν πουλήσει πάνω από 300 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.

Κορυφαία LPs: Τον Ιανουάριο του 1969 ο πρώην κιθαρίστας των Yardbirds, Jimmy Page, μαζί με τους Plant, Jones, Bonham και το όνομα Led Zeppelin, κυκλοφορούν το πρώτο – ομώνυμο άλμπουμ – της μπάντας που έμελλε να οριοθετήσει ένα ολόκληρο μουσικό ρεύμα, το hard rock, και να θέσει τις βάσεις για ένα άλλο, το heavy metal. Τρεις πραγματικοί βιρτουόζοι πλαισιωμένοι από την κορυφαία φωνή της ροκ, έγραψαν ιστορία παίρνοντας στοιχεία από το blues και το folk, μετατρέποντάς τα σε σκληρές μουσικές φόρμες με την καταιγιστική συνοδεία των οργάνων και τα σπάνια φωνητικά του Plant, αλλά και σε μυστικιστικούς δρόμους που ισορροπούσαν ανάμεσα στο progressive και την ψυχεδέλεια. Το LP «Led Zeppelin» – με το ιστορικό εξώφυλλο του φλεγόμενου Χίντενμπουργκ – θεωρείται σήμερα ένας δίσκος σταθμός στην εξέλιξη του ροκ και κατατάσσεται στο Νο 29 των 500 καλύτερων άλμπουμ από το Rolling Stone Magazine.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά το δισκογραφικό τους ντεμπούτο, τον Νοέμβριο του 1971, οι Led Zeppelin κυκλοφόρησαν το «Led Zeppelin IV», την επιτομή του hard rock με τραγούδια – σύμβολα όπως το «Black Dog», το «Rock and Roll» και το «The Battle of Evermore», αλλά και τη μελωδικότερη hard μπαλάντα όλων των εποχών, το μυθικό «Stairway to Heaven», μόνιμο φινάλε για τις ζωντανές εμφανίσεις τους από τότε. Σ’ αυτό το LP οι Led Zeppelin μπαίνουν στη μάχη με όλα τους τα όπλα, αρχίζοντας από την σχεδόν punk – α λα MC5 – κιθάρα του Page και τα βάναυσα χτυπήματα του μπάσου από τον Jones, μέχρι τη θύελλα των τυμπάνων του Bonham και τις φωνητικές ακροβασίες του Plant σε πλήρη ανάπτυξη. Πρόκειται για την κορυφαία στιγμή της κορυφαίας ροκ μπάντας των 70ties και για το δίσκο με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία των ΗΠΑ (στο Νο 66 των 500 καλύτερων άλμπουμ του Rolling Stone Magazine).




5. U2

Οι U2 είναι το σημαντικότερο γκρουπ της post – punk εποχής. Άρχισαν τη διαδρομή τους με επιρροές από την κέλτικη παράδοση της Ιρλανδίας, την ανεξάρτητη punk σκηνή και το βρετανικό blues, απελευθέρωσαν τα πολιτικά τους πιστεύω διοχετεύοντάς τα στο παίξιμο και τους στίχους των τραγουδιών τους, στη συνέχεια ανακάλυψαν τις ρίζες της μαύρης μουσικής στην Αμερική και τέλος προχώρησαν την αναζήτηση της ταυτότητάς τους μέσα από καινούργιες τεχνικές παραγωγής και ηλεκτρονικούς πειραματισμούς, βασισμένοι όμως πάντοτε στο χάρισμα του front man Bono.

Δημιουργήθηκαν: το 1976 στο Δουβλίνο (Ιρλανδία).

Διαλύθηκαν: συνεχίζουν με το αρχικό τους σχήμα.

Τα μέλη της μπάντας: Bono (κιθάρα, φυσαρμόνικα, φωνητικά), The Edge (κιθάρα, φωνητικά), Adam Clayton (μπάσο, πλήκτρα), Larry Mullen Jr. (τύμπανα, κρουστά, φωνητικά).

Στο «Rolling Stone Magazine»: Νο 22 στους 100 μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών, 5 παρουσίες στα 500 καλύτερα LPs όλων των εποχών και 6 παρουσίες στα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών.

Δισκογραφία: 12 στούντιο LPs, 7 live LPs, 5 συλλογές και 58 singles. Υπολογίζεται ότι έχουν πουλήσει κοντά στα 150 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.

Κορυφαία LPs: Τρία χρόνια μετά το δισκογραφικό της ντεμπούτο, η τρομερή τετράδα από το Δουβλίνο αφήνει πίσω της τις ιρλανδέζικες μπαλάντες και τις πνευματικές της αναζητήσεις και αποφασίζει να κηρύξει τον «πόλεμο», απελευθερώνοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που έκαναν τους U2 να ξεχωρίσουν ως το κορυφαίο συγκρότημα της post – punk εποχής. Η φωνή του Bono είναι γεμάτη οργή, ενώ ο Edge μαστιγώνει αλύπητα την κιθάρα, αλλάζοντας τελείως το ύφος των Ιρλανδών που με τραγούδια όπως το «New Year’s Day», το «The Refugee» και κυρίως το «Sunday Bloody Sunday», παίρνουν πλέον ανοιχτά πολιτική θέση απέναντι σε ολόκληρο το βρετανικό παρελθόν και ξεκαθαρίζουν πως στη συνέχεια η μουσική τους θα είναι μια «σταυροφορία» κατά της βίας, υιοθετώντας οι ίδιοι βίαιες μουσικές φόρμες και στίχους. Το «War» σηματοδοτεί την αρχή της χρυσής δεκαετίας των U2, αποτελεί σταθμό στην alternative σκηνή και είναι μια από τις μεγαλύτερες στιγμές του «στρατευμένου» – με την καλή έννοια – ροκ.

Τέσσερα χρόνια μετά το «War», οι U2 κυκλοφορούν το «The Joshua Tree», τη μεγαλύτερη εμπορική τους επιτυχία, ένα LP επιστροφή στις ρίζες με στοιχεία από όλες τις επιρροές της μπάντας, αρχίζοντας από το folk, την country και το gospel και φτάνοντας στο blues, το hard rock και την punk. Το πολιτικό ύφος δίνει και εδώ δυνατό παρόν, όμως τα βέλη αυτή τη φορά στοχεύουν τις ΗΠΑ και την εξωτερική τους πολιτική. Τα τραγούδια των U2 ισορροπούν συνέχεια ανάμεσα στις αμερικάνικες μουσικές φόρμες και την ιρλανδέζικη κληρονομιά τους, ενώ είναι φανερή σε όλο τον δίσκο η εκπληκτική παραγωγή του Brian Eno. Το «The Joshua Tree» μετέτρεψε τους U2 από ήρωες σε σούπερ stars, όπως πολύ επιτυχημένα έγραψε το Rolling Stone Magazine, το οποίο κατατάσσει τον δίσκο στην 26η θέση των 500 καλύτερων άλμπουμ.

3 σχόλια:

Από που είναι αυτή πηγή;

Έχω σοβαρές αμφιβολίες για τους U2!

Έχω σοβαρές αμφιβολίες για τους U2!

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More