Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ηλεκτρονική καταγραφή κατοικίδιων

Ηλεκτρονική καταγραφή, χρηματική ποινή σε όσους κακομεταχειρίζονται τα κατοικίδιά τους, περιορισμός αγγελιών για πώληση ζώων και άλλα μέτρα περιλαμβάνει νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Δείτε τι αλλάζει

Υποχρεωτική πλέον καθίσταται η ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή για όλα τα κατοικίδια ζώα (αλλά και των ιδιοκτητών τους), σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το νομοσχέδιο έχει ετοιμαστεί από την υφυπουργό Μιλένα Αποστολάκη και πρόκειται να προωθηθεί σύντομα στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο αυστηροποιούνται οι κανόνες για την κακοποίηση ή τη βάναυση μεταχείριση των ζώων.
*Όποιος συλλαμβάνεται ότι κακοποιεί ή μεταχειρίζεται ζώα θα τιμωρείται πλέον με χρηματική ποινή (μη εξαγοράσιμη) 30.000 ευρώ, αλλά και με ποινή φυλάκισης.
*Επιπλέον δεν θα χορηγείται άδεια για κυνήγι στον κυνηγό που δεν έχει καταγράψει ηλεκτρονικά τον σκύλο του και απαγορεύεται αυστηρά η εισαγωγή ζώων από το εξωτερικό, που δεν έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά. Με παρέμβαση εισαγγελέα, η προσωρινή ή οριστική αφαίρεση του κατοικίδιου από τον παραβάτη.
*Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο δημοσίευση αγγελιών για υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση κατοικίδιων, αν δεν αναφέρεται και ο αριθμός ηλεκτρονικής σήμανσης.
*Μία από τις πλέον σημαντικές προβλέψεις του νομοσχεδίου είναι ότι απαγορεύει τη συμμετοχή κάθε είδους ζώου (δηλαδή ζώα που δεν θεωρούνται κατοικίδια) σε τσίρκο καθώς και η οποιαδήποτε δημόσια έκθεση ζώου για κερδοσκοπικό σκοπό.
*Όσον αφορά τις στειρώσεις στις οποίες θα υποβάλλονται τα αδέσποτα ζώα θα γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρους. Θα υπάρξουν κινητές μονάδες άσκησης κτηνιατρικών πράξεων. Στειρώσεις μπορούν να γίνονται δωρεάν και από εθελοντές αλλοδαπούς κτηνίατρους.
*Τα ζώα συντροφιάς (πρέπει όμως να είναι μικρά) μπορούν να ταξιδεύουν με μέσα μαζικής μεταφοράς, αρκεί οι ιδιοκτήτες τους να φροντίσουν να τα τοποθετούν σε ασφαλή κλωβό μεταφοράς και ποτέ να ταξιδεύουν ασυνόδευτα.

1 σχόλια:

Μόλις σε έκανα link στο omfalos.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More