Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Οι 5 καλύτερες ταινίες σκηνοθετημένες από γυναίκα

 Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις καλύτερες ταινίες σκηνοθετημένες από εμπνευσμένες γυναίκες δημιουργούς, την πορεία τους στα Όσκαρ αλλά και στις προτιμήσεις μας.Το Ανωνυμο blog ειδε και επέλεξε τις καλυτερες ταινιες που εχουν γινει απο γυναικες.Και πιστεψτε μας..Πολυ τις βλεπουν και τις ζηλευουν! 



 
1. The Piano
Τζέιν Κάμπιον
 


Μια κωφάλαλη, ένα πιάνο, ένας έρωτας, ένα μοιραίο πάθος. Τρία Όσκαρ (σεναρίου, Α’ και Β’ γυναικείου) και συνολικά 8 υποψηφιότητες στην απονομή του 1994, για την εκπληκτική αυτή ταινία της Νεοζηλανδικής καταγωγής, Τζέιν Κάμπιον. Η ίδια η σκηνοθέτης ήταν κι εκείνη υποψήφια στην κατηγορία της σκηνοθεσίας, αλλά τελικά κέρδισε σε αυτήν του σεναρίου. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι οι δύο πρωταγωνίστριες της κέρδισαν το πολυπόθητο αγαλματάκι, την αναγάγει σε μεγάλη δημιουργό, για να μην αναφέρουμε ότι η νικήτρια του Β’ ρόλου, Άννα Πάκουιν, ήταν μόλις 9 ετών όταν ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το Όσκαρ της. Το μόνο που παραμένει μυστήριο είναι ότι τα «Μαθήματα Πιάνου» δεν ήταν καν υποψήφια για τη μουσική επένδυση, αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και μετά από τόσα χρόνια οι μελωδίες του Μάικλ Νίμαν παραμένουν στην κορυφή των soundtrack ταινιών. Bέβαια, δεν υπάρχουν μόνο τα Όσκαρ. Η ταινία πήρε το Χρυσό Φοίνικα αλλά και το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας (Χόλι Χάντερ) στο φεστιβάλ των Κανών. 

Άλλες ταινίες της: The Portrait of a Lady, Holy Smoke, Bright Star (υποψήφιο στα φετινά Όσκαρ στην κατηγορία των κοστουμιών). 

2. Lost in Translation
Σοφία Κόπολα
 

 

Η ταινία που έκανε γνωστή την Σκάρλετ Γιοχάνσον ή αλλιώς η ταινία που ανέδειξε το ταλέντο της κόρης του Φράνσις Φορντ Κόπολα, Σοφία. Η ιστορία της ταινίας στα βραβεία Όσκαρ μοιάζει με εκείνη του The Piano. Αν και η Σοφία Κόπολα ήταν υποψήφια στη Σκηνοθεσία και το Σενάριο, και η ταινία ήταν και υποψήφια για Καλύτερη Ταινία, τελικά έφυγε μόνο με το χρυσό βραβείο του Σεναρίου. Όμως η Σοφία Κόπολα κατέχει δύο ρεκόρ: είναι η πιο μικρή σε ηλικία γυναίκα σκηνοθέτης και η πρώτη Αμερικανίδα. Που προτείνεται για Όσκαρ Σκηνοθεσίας- τότε ήταν 32 ετών. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Κόπολα που προτάθηκε για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας το 2004, είναι μόλις η τρίτη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού που προτείνεται στη συγκεκριμένη κατηγορία. 

Άλλες ταινίες της: Το εμπνευσμένο The Virgin Suicides, η «αποτυχία» Marie Antoinette, ενώ αναμένεται το Somewhere με πρωταγωνιστή τον Μπενίσιο ντελ Τόρο. 

3. Children of a Lesser God
Ράντα Χάινς
 

 

Υποψήφιο για 5 Όσκαρ, η ταινία της Ράντα Χέινς καταπιάστηκε με ένα ευαίσθητο θέμα και με πρωταγωνίστρια την πραγματικά κωφάλαλη Μάρλι Μάτλιν κέρδισε το κοινό και τους κριτικούς το 1986. Η ίδια η πρωταγωνίστρια, σε ηλικία 21 ετών, κέρδισε Όσκαρ Α’ ρόλου για την ερμηνεία της, ενώ μέχρι σήμερα παραμένει η πιο μικρή σε ηλικία ηθοποιός που έχει κερδίσει στη συγκεκριμένη κατηγορία. Το φιλμ «Παιδιά Ενός Κατώτερου Θεού» παραμένει ακόμα και σήμερα μια από τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων 50 ετών. 

Άλλες ταινίες της: Μετά την επιτυχία της συγκεκριμένης ταινίας, η Ράντα Χάινς σχεδόν αποσύρθηκε, αφού σε ένα διάστημα 20 χρόνων έχει γυρίσει πέντε μόνο ταινίες, από τις οποίες οι δύο ήταν για την τηλεόραση. 

4. Little Miss Sunshine
Βάλερι Φάρις
 

 

Πολλοί έχουν δει την ταινία, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι πίσω από τις κάμερες βρισκόταν ένα team δύο σκηνοθετών- ενός άντρα και μιας γυναίκας. Η πιο feel good ταινία του 2006, ακολουθεί ένα κορίτσι και την οικογένεια του σε έναν «αγώνα δρόμου» προς τα καλλιστεία. Η ταινία ήταν υποψήφια για 4 βραβεία Όσκαρ, κέρδισε τα 2 από αυτά (Β’ αντρικού ρόλου, Σενάριο) ενώ έκανε αίσθηση και στα φεστιβάλ κινηματογράφου, κερδίζοντας βραβεία στο Sundance και στο Locarno. Οι δύο σκηνοθέτες της είναι στην πραγματικότητα παντρεμένοι και πάντα κάνουν ταινίες μαζί. Το συγκεκριμένο φιλμ είναι και το καλύτερο της κοινής τους πορείας, ενώ πριν ασχολιόνταν κυρίως με σκηνοθεσία videoclips. 

Άλλες ταινίες της: Μαζί με το σύζυγό της, Τζόναθαν Ντέιτον ετοιμάζουν τρεις νέες ταινίες που αναμένονται να προβληθούν τον επόμενο χρόνο. 

5. Sleepless in Seattle
Νόρα Έφρον
 


Μια πιο «ανάλαφρη» ταινία αξίζει δικαιωματικά μια θέση στην πεντάδα. Κι αυτό για έναν και μοναδικό λόγο: το «Άγρυπνος στο Σιάτλ» θεωρείται ακόμα και σήμερα, μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές και κλασικές ταινίες στο είδος της ρομαντικής κομεντί. Ο Τομ Χανκς και η Μεγκ Ράιαν άνοιξαν «σχολή» με αυτό το φιλμ, ενώ η Νόρα Έφρον είναι μια από τις πιο γνωστές σκηνοθέτιδες στο είδος, με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της. Η συγκεκριμένη ταινία έκανε το πέρασμά της στα Όσκαρ, όταν το 1994 ήταν υποψήφια για Όσκαρ Τραγουδιού αλλά και Σεναρίου. 

Άλλες ταινίες της: You’ ve Got Mail, Bewitched, Julie & Julia, ενώ ήταν η σεναριογράφος του "κλασικού" When Harry Met Sally. 

Άλλες ταινίες με γυναικεία υπογραφή 

 

- Awakenings, Big, Πένι Μάρσαλ
- Mama Mia, Φιλίντια Λόιντ
- Boys Don’t Cry, Κίμπερλι Πιρς
- The Holiday, It’s Complicated, Something’s Gotta Give, Νάνσι Μέγιερς
- Wayne’s World, Πενέλοπε Σφίρις
- Monster, Πάτι Τζένκινς
- American Psycho, Μέρι Χάρον
- Frida, Τζούλι Τέιμορ 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More