Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Οι 7 αξέχαστοι κινηματογραφικοί ηγέτες

Ο Χίτλερ, ο Γκάντι και ο Τσόρτσιλ ανεπανάληπτα αποτυπωμένοι στη κινηματογραφικό πανί. Το Ανώνυμο blog παρουσιάζει τις 7 αξέχαστες κινηματογραφικές ερμηνείες κάποιων από των μεγαλύτερων πολιτικών ηγετών του περασμένου αιώνα.


Ένα από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα για έναν ηθοποιό είναι να ερμηνεύσει σωστά, χωρίς να μιμηθεί, ένα ιστορικό πρόσωπο. Όταν, μάλιστα, μιλάμε για πολιτικούς ηγέτες που έχουν επηρεάσει τις ζωές μας και την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας, τότε τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. 


Οι παρακάτω επτά ηθοποιοί έχουν καταφέρει να γράψουν τη δική τους ιστορία ως τα alter ego κάποιων από των πιο σημαντικών πολιτικών του 20ου αιώνα. 

7. Άλμπερτ Φίνεϊ – Ουίνστον Τσόρτσιλ
The Gathering Storm
 

Πολλοί θεωρούν ότι ο Τσόρτσιλ βρήκε το alter ego του στον Άλμπερτ Φίνεϊ στη τηλεταινία που αφορά τη ζωή του ηγέτη. Η πορεία του Τσόρτσιλ από την αρχή ως το τέλος, με τον Φίνεϊ να τον ερμηνεύει περισσότερο ως άνθρωπο παρά ως πολιτικό, με όλες τις ατέλειες, τις αδυναμίες του αλλά και την ειλικρίνεια και το πείσμα του. 

6. Τζον Λον – Αυτοκράτορας Που Γι
Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας
 

Ο Που Γι είναι μια από τις τραγικές φιγούρες του 20 αιώνα, καθώς ήταν ο μάρτυρας της πτώσης μιας ολόκληρης Αυτοκρατορίας. Μπορεί η ερμηνεία του Τζον Λον να μην εκτιμήθηκε όσο έπρεπε από τα μέλη της Ακαδημίας στην ταινία- σταθμό των 9 Όσκαρ, αλλά έχει μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη των θεατών, ως ένα θαυμάσιο πορτρέτο ενός ανθρώπου που έζησε πολλά παραπάνω από τα συνηθισμένα σε μία μόνο ζωή. 



5. Άντονι Χόπκινς – Ρίτσαρντ Νίξον
Νίξον
 


Ο Νίξον του Χόπκινς είναι ένας εξαιρετικά περίπλοκος άνθρωπος που διακατέχεται από συναισθήματα ανισότητας και αδικίας και του «φαντάσματος» της μητέρας του που τον στοιχειώνει σε κάθε του βήμα. Μια δυναμική ερμηνεία του Βρετανού Χόπκινς σε μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της Αμερικανικής πολιτικής σκηνής. 



4. Μπρούνο Γκανζ – Αδόλφος Χίτλερ
Η Πτώση 


Δεν υπάρχει περίπτωση να συμπαθήσει ή έστω να καταλάβει κάποιος τον Χίλτερ και κάθε κινηματογραφική προσπάθεια προσέγγισης αποτυγχάνει να προκαλέσει συναισθήματα κατανόησης στον θεατή. Ο Μπρούνο Γκανζ το ήξερε και δεν προσπάθησε καθόλου να μας κάνει «αγαπητό» τον χαρακτήρα του, αλλά μας έδειξε με τρομακτικό τρόπο έναν Αδόλφο όπως ακριβώς τον φανταζόμαστε: ψυχρό, αρρωστημένο και τρελό. 



3. Έλεν Μίρεν – Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ

Η Βασίλισσα 

Μια από τις πιο ταλαντούχες ηθοποιούς της γενιάς της, η Έλεν Μίρεν ήταν ίσως η μοναδική που θα μπορούσε να ερμηνεύσει με τόση πιστότητα την προσωπικότητα της Βασίλισσας Ελισάβετ. Χωρίς να αποχωρίζεται την ψυχρότητα της, υπονοεί με μαγικό τρόπο τα πραγματικά συναισθήματά πίσω από το προσωπείο της. Αυτό ήταν αρκετό για να κερδίσει ένα Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου. 



2. Φόρεστ Ουίτακερ- Ίντι Άμιν
Ο Τελευταίος Βασιλιάς της Σκωτίας 


Παρακολουθώντας τον Ουίτακερ, καταλαβαίνουμε πως μπόρεσε ο Άμιν να γοητεύσει τα πλήθη στην Ουγκάντα ώστε να τον ακολουθήσουν. Όσο ο Άμιν βυθίζεται στην παράνοια και τη βιαότητα, ο Ουίτακερ μας αποκαλύπτει την πραγματική του φύση: ένα αδίστακτο και κακομαθημένο παιδάκι που μαγνητίζει τα φώτα της δημοσιότητας κι ένας τρομακτικά βίαιος άνθρωπος. Ένα Όσκαρ ερμηνείας σφραγίζει τη συγκλονιστική απόδοση του ρόλου. 



1. Μπεν Κίνγκσλι – Μαχάτμα Γκάντι

Γκάντι
 

Η εκπληκτική ομοιότητα του Κίνγκσλι με τον Γκάντι δεν είναι το μόνο στοιχείο που μας γοητεύει στο ρόλο. Η ερμηνεία του είναι αποστομωτική και συγκαταλέγεται χωρίς αμφιβολία στις καλύτερες ερμηνείες όλων των εποχών (έχει τιμηθεί και με βραβείο Όσκαρ πρώτου αντρικού ρόλου). Η ιστορία της ταινίας καλύπτει μεγάλο μέρος της ζωής του μεγάλου ηγέτη και ο Κίνγκσλι ανταποκρίνεται σε όλες τις δυσκολίες του 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More