Τρίτη, 5 Απριλίου 2011

Ο απόκρυφος κόσμος των μυστικών υπηρεσιών

Με τον ψυχρό πόλεμο να είναι σήμερα αντικείμενο ιστορικής έρευνας, πολλοί ίσως πιστεύουν ότι η εποχή της κατασκοπείας έχει τελειώσει. Λάθος. Οι κορυφαίες υπηρεσίες πληροφοριών είναι πιο δραστήριες από ποτέ.


KGB - Ρωσία

Η Ρωσία έχει μια πλούσια παράδοση στις υπηρεσίες πληροφοριών από την εποχή των Τσάρων και την Τσέκα. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η πάλαι ποτέ κραταιά KGB χωρίστηκε σε
μικρότερες υπηρεσίες με σχετικά μικρές αρμοδιότητες.

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον πρώην πρόεδρο Πούτιν, που υπηρέτησε στα κλιμάκια της KGB, η Sluzhba Vneshney Razvedk όπως είναι γνωστή στα ρωσικά, ανέκτησε την παλιά της αίγλη. Η κατασκοπεία στις ΗΠΑ είναι πλέον σε ψυχροπολεμικά επίπεδα, σύμφωνα με αμερικάνους αξιωματούχους.

Η SVR θεωρείται ότι έχει παίξει ρόλο στη δολοφονία του Αλεξάντερ Λιτβινένκο στο Λονδίνο αν και ο Πούτιν έχει αρνηθεί κατηγορηματικά κάτι τέτοιο. Με τόσους όμως πρώην πράκτορες της KGB σε θέσεις κλειδιά στο Κρεμλίνο είναι δύσκολο να γίνει πιστευτός.

MSS - Κίνα

Η MSS είναι υπεύθυνη για την εσωτερική ασφάλεια και την εξωτερική κατασκοπεία στη Κίνα έχοντας δομή αντίστοιχη της KGB. Οι δραστηριότητες της εστιάζονται στη βιομηχανική κατασκοπεία, κυρίως στους τομείς των οπλικών συστημάτων και της πληροφορικής. Η κινεζική κατασκοπεία όμως είναι τελείως διαφορετική από τη δυτική.

Αντί να βασίζονται σε ένα μικρό σχετικά αριθμό πολύ εκπαιδευμένων κατασκόπων, οι κινέζοι πράκτορες προτιμούν να συλλέγουν πολύ μικρά κομμάτια πληροφορίας από διάφορες πηγές όπως φοιτητές, επιχειρηματίες και όσους έχουν επαφές με τη δύση. Οι πηγές τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουν καν ότι συνεργάζονται με την MSS. Στη συνέχεια γίνεται σύνθεση των πληροφοριών.

Με αυτή τη μέθοδο οι κινέζοι έχουν καταφέρει πολλές φορές να αναπαραγάγουν σχέδια αμερικάνικων όπλων και από ότι φαίνεται οι δραστηριότητες τους μεταφέρονται και στον κυβερνοχώρο.

RAW - Ινδία

Η RAW ιδρύθηκε το 1968 με αποκλειστικό σκοπό την εξάρθρωση δικτύων υποστήριξης ένοπλων πακιστανικών ομάδων που δρούσαν στην Ινδία. Με τα χρόνια εξελίχθηκε σε μια από τις πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες εκτείνοντας τις δραστηριότητες της σε γειτονικές χώρες όπως η Σρι Λάνκα, το Νεπάλ, το Μπανγκλαντές και αλλού.

Οι αρχές του Πακιστάν έχουν κατηγορήσει πολλές φορές τη RAW για τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφος της. Αν και δεν έχουν προσκομιστεί αποδείξεις, η RAW έχει ένα ιστορικό υποστήριξης ένοπλων ομάδων στο Κασμίρ, στο Αφγανιστάν και τη Σρι Λάνκα

Το 1996 βρέθηκε στη μέση ενός σκανδάλου παράνομης χρηματοδότησης αμερικάνων υποψηφίων για τις εκλογές του Κογκρέσου. Περιπτώσεις διείσδυσης σε αμερικανικά και κινεζικά δίκτυα έχουν γίνει πολλές φορές το αντικείμενο δημόσιας κριτικής και τα μέσα ενημέρωσης ζητούν τώρα περισσότερη διαφάνεια στις δραστηριότητες της.

ISI - Πακιστάν

Γνωστή ως κράτος εν κράτη, η ISI είναι πιο γνωστή για την προστασία του στρατιωτικού κατεστημένου από την εσωτερική αντιπολίτευση στο Πακιστάν. Κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί για τη διπρόσωπη στάση που κράτησε στο θέμα της ισλαμικής τρομοκρατίας καταπολεμώντας τη στο εσωτερικό και ενισχύοντας τη στο εξωτερικό.

Είτε προπαγανδίζοντας κατά της Ινδίας στο Κασμίρ, είτε χρηματοδοτώντας αυτονομιστές Σιχ στο Πουντζάμπ, η ISI έχει μεθοδικά υπονομεύσει τη σταθερότητα στην Ινδία για δεκαετίες. Η κυβέρνηση της Ινδίας την έχει κατηγορήσει για δεκάδες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης και αυτής στο Μουμπάι το 2006 στην οποία σκοτώθηκαν 187 άνθρωποι. Την ίδια στιγμή η ISI συνεργαζόταν με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν μέσα στο Πακιστάν.

SIS - Μεγάλη Βρετανία

Μετά από μια δεκαετία περικοπών, η θρυλική MI6 βρέθηκε απροετοίμαστη για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Την 11η Σεπτεμβρίου μονο 30 από τους 1600 υπαλλήλους είχαν αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες. Από τότε πραγματοποιήθηκε μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία στρατολόγησης με ορθόδοξα και μη ορθόδοξα μέσα όπως οι αγγελίες σε εφημερίδες.
Παρά τον εξωραϊσμό της υπηρεσίας από τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ, η ΜΙ6 έχει γίνει κατά καιρούς στόχος των βρετανικών μέσων ενημέρωσης κυρίως για τη συνδρομή που παρείχε στη CIA για την απαγωγή και βασανισμό πιθανών υπόπτων. ΤΟ Κρεμλίνο έχει επίσης κατηγορήσει τη ΜΙ6 για δραστηριότητες σε ρωσικό έδαφος και παρέμβαση στην πολιτική σκηνή. Σήμερα μπορεί να μην έχει την αίγλη του παρελθόντος αλλά σίγουρα υπάρχει μια αλλαγή προτεραιοτήτων κυρίως προς τη Μέση Ανατολή.

Μοσάντ – Ισραήλ

Από την ίδρυση το 1951, το «Ινστιτούτο» όπως είναι η μετάφραση του στα Ελληνικά, έχει χτίσει την φήμη της πιο αποτελεσματικής και επιθετικής υπηρεσίας πληροφοριών στον κόσμο. Μερικές από τις γνωστές της επιχείρησης είναι η απαγωγή του ηγέτη των Ναζί, Αντολφ Αίχμαν, από την Αργεντινή το 1950, οι δολοφονίες μερικών από τους οργανωτές της επίθεση στους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972 και η δολοφονία ενός υψηλόβαθμου στελέχους της Χαμάς με ένα κινητό τηλέφωνο – βόμβα το 1996.

Μια από τις δραστηριότητες της Μοσάντ είναι η διευκόλυνση της μεταφοράς της εβραϊκής διασποράς που επιθυμεί να μετοικήσει στο Ισραήλ. Στα πλαίσια αυτά, διεξήχθη η «Επιχείρηση Μωυσής» το 1984, όπου έγινε μαζική αερομεταφορά χιλιάδων εβραίων από την Αιθιοπία το 1984.

Αν και υπήρξε μια περίοδος διαφάνειας μετά το 1990, υπό την προεδρία του Αριέλ Σαρόν η Μοσάντ επέστρεψε στις μαύρες επιχειρήσεις για τις οποίες είναι πιο γνωστή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More