Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Σινεμά το γήπεδο: Οι καλύτερες ταινίες με θέμα το ποδόσφαιρο (Μέρος Β')

Το ποδόσφαιρο επιβιώνει στην Επανάσταση του 1917, μια νεαρή μουσουλμάνα επαναστατεί ενάντια στο κοινωνικό κατεστημένο, ο χουλιγκανισμός πρωταγωνιστής στα γήπεδα και η ζωή μεγάλων ποδοσφαιριστών. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μερικές από τις καλύτερες ταινίες με θέμα το ποδόσφαιρο.Το Ανωνυμο blog σας παρουσιαζει το δευτερο μερος του αφιερωματος με τις καλυτερες ταινιες ποδοσφαιρου



Οι μεγάλες προσωπικότητες...

έχουν κατά καιρούς εκτεθεί μπροστά στο γυαλί προς τέρψη των οπαδών τους. Η λίστα είναι ατελείωτη: "Football as Never Before" (Τζορτζ Μπεστ), "Number 14 και "Il Profet del Gol" (Κρόιφ), "Libero" (Μπεκεμπάουερ), "Pele Eterno" (Πελέ), "Il due maghi del pallone" (Ελενιο Χερέρα), "Centre-Forward" (Γκέρι Χίτσενς), "Joy of the People" (Γκαρίντσα). Εμείς προτείνουμε την παρακάτω τριλογία.

Zidane, un portrait du 21e siècle (2006)
Σκηνοθεσία: Ντάγκλας Γκόρντον, Φελίπε Παρένο
Παίζουν: Ζινεντίν Ζιντάν



Το παιχνίδι μέσα από την οπτική γωνία του Ζινεντίν Ζιντάν. 90 λεπτά με τον Ζιζού να παίζει ποδόσφαιρο, την κάμερα κολλημένη πάνω του και σχεδόν καθόλου διάλογους. Ο Ζιζού παρακολουθεί, ο Ζιζού τρέχει, ο Ζιζού βγάζει τα νεύρα του, ο Ζιζού μαλώνει με τον διαιτητή, ο Ζιζού χτυπά τους αντίπαλους.

Fußball wie noch nie (1971)
Σκηνοθεσία: Χέλμουτ Κοστάρντ
Παίζουν: Τζορτζ Μπεστ



6 κάμερες ακολουθούν τον Τζόρτζ Μπεστ για ενενήντα και πλέον λεπτά κατά τη διάρκεια ενός αγώνα Manchester Unιted και Coventry City. Η προσέγγιση του είναι παρόμοια με το προηγούμενο, ωστόσο η ιδέα είναι πιο αυθεντική στη σύλληψη και την υλοποίηση της.

Johan Cruijff - En un momento dado (2004)
Σκηνοθεσία: Ραμόν Γκίλινγκ
Παίζουν: Γιόχαν Κρόιφ, Εμίλιο Μπουτραγκένιο, Χοάν Λαπόρτα



Η ταινία αυτή παρουσιάζει το πάθος των καταλανών για τη Μπαρτσελόνα και τον Νο1 όλων των εποχών παίκτη, τον Γιόχαν Κρόιφ. Ένα μεγάλο ποδοσφαιριστή, ένα μεγάλο αρχηγό και ένα από τους μεγαλύτερους στρατηγούς εντός και εκτός γηπέδου. Το άστρο του θα δώσει στους καταλανούς τη χαμένη περηφάνια από την εποχή του Φράνκο. Η ιστορία εξελίσσεται μέσα από ανέκδοτες ιστορίες. Σε μια από αυτές ένας φίλαθλος κλαίει μετά τη νίκη επί της αιώνιας αντιπάλου Ρεάλ Μαδρίτης.

Σε δύσκολες περιόδους

Το ποδόσφαιρο είναι θρησκεία, είναι λατρεία, είναι εκκλησία. Και ως εκ τούτου επιβιώνει πρώτα μέσα στις καρδιές των ανθρώπων και έπειτα εις βάρος αντίξοων συνθηκών.

Garpastum (2005)
Σκηνοθεσία: Αλεξέι Γκέρμαν, Jr.
Παίζουν: Γεβγένι Πρόνιν, Ντάνιλ Κοσλόβσκι.

Η ταινία τοποθετείται στην προ-σοβιετική Αγια Πετρούπολη του 1914. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει. Οι ήρωες της ταινίας είναι τέσσερις νεαροί, φίλοι και ποδοσφαιριστές του ίδιου συλλόγου. Από αυτούς, ο Αντρέι κι ο Νικολάι, είναι επίσης αδέλφια που έχουν χάσει τη μητέρα τους ενώ ο πατέρας τους είναι σοβαρά άρρωστος. Η Επανάσταση του 1917 θα σαρώσει τα πάντα στη χώρα τους άλλα όχι το αγαπημένο τους παιχνίδι. Το garpastum (μπάλα).

Bend It Like Beckham (2002)
Σκηνοθεσία: Γκουριντέρ Τσαντά
Παίζουν: Πάρμιντερ Νάγκρα, Κίρα Νάιτλι, Τζόναθαν Ρις Μάιερς.



Η κόρη ενός ορθόδοξου μουσουλμάνου Σιχ, επαναστατεί κατά του οικογενειακού περιβάλλοντος συμμετέχοντας σε μια γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου. Η στρέβλωση των θρησκευτικών και κοινωνικών κανόνων, όπως τα φάουλ του Μπέκαμ θα δημιουργήσουν τριβές στις αντίπαλες άμυνες και μεταξύ της φιλόδοξης νεαρής και του πατέρα της και του υποψηφίου γαμπρού. Ευτυχώς όμως υπάρχει και η μαμά που σκέφτεται σαν γυναίκα.

Offside (2006)
Σκηνοθεσία: Τζαφάρ Παναχί
Παίζουν: Σίμα Μομπάρακ Σαχί, Σαγιεστέ Ιρανί, Άιντα Σαντεκί.



Μια ομάδα από σύγχρονες Καλλιπάτειρες, στο Ιράν της ισλαμικής επανάστασης, μεταμφιέζεται για να μπει στο γήπεδο Αζάντι της Τεχεράνης και να παρακολουθήσει ένα σημαντικό παιχνίδι ποδοσφαίρου. Κάποιες αποκαλύπτονται και συλλαμβάνονται.

Για φίλαθλους

Ο χουλιγκανισμός μπαίνει στο μικροσκόπιο της έβδομης τέχνης για να αποκαλύψει τις πιο σκοτεινές του πλευρές. Ψυχολογία όχλου, κοινωνική εξαθλίωση, ιδιοτελή κίνητρα, άφθονη βία αλλά και ηρωισμό, αλληλεγγύη, πνεύμα ομάδας, ιεραρχίες και διαιρέσεις. Ότι δηλαδή χαρακτηρίζει ένα σύγχρονο στρατό σε εμπόλεμη κατάσταση.

I.D. (1995)
Σκηνοθεσία: Φίλιπ Ντέιβις.
Παίζουν: Ρις Ντίνσντειλ, Τζον Γκρέιαμ, Πέρι Φένγουικ



Τέσσερις αστυνομικοί εισχωρούν στις τάξεις μιας ιδιαίτερα βίαιης ομάδας χούλιγκαν (πιθανώς της Millwall FC) για να βρουν τους αρχηγούς της. Για έναν από τους τέσσερις, το νεαρό Τζον, η γραμμή μεταξύ οπαδού και αστυνομικού γίνεται πολύ λεπτή. Η βία, το αλκοόλ και η ψυχολογία του όχλου είναι ακαταμάχητες και χωρίς να το καταλάβει αφομοιώνεται από τους οπαδούς που αρχικά ήθελε να εξαρθρώσει.

The Firm (1988)
Σκηνοθεσία: Άλαν Κλάρκ
Παίζουν: Γκάρι Όλντμαν, Λέσλι Μάνβιλ, Φίλιπ Ντέιβις.



Δυο αντίπαλες ομάδες χούλιγκαν, σχεδιάζουν από κοινού μια μεταξύ τους αναμέτρηση στα πλαίσια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 1988. Σε μια σύσκεψη κορυφής, οι αντίπαλοι αρχηγοί διαφωνούν για τις συνθήκες διεξαγωγής, καθώς αυτές θα φέρουν αμφισβήτηση της θέσης του. Ο χουλιγκανισμός μετατρέπεται από αυθόρμητες συμπλοκές στο δρόμο σε οργανωμένο έγκλημα. Οι αρχηγοί διατηρούν προσωπικές σχέσεις, ανταλλάσσουν τηλέφωνα και οργανώνουν τις αναμετρήσεις των στρατών τους.

The Football Factory (2004)
Σκηνοθεσία: Νικ Λοβ
Παίζουν: Ντάνι Ντάιερ, Φρανκ Χάρπερ, Ταμέρ Χασάν.



Περισσότερο από μια μελέτη του αγγλικού χουλιγκανισμού, η ταινία περιγράφει την ανάγκη ενός νέου άντρα να καταταγεί σε ένα στρατό, να δώσει μάχες και να ανήκει κάπου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More