Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Ο δεκάλογος της απάτης

Πιστεύετε ότι έχετε ταλέντο στο ψέμα; Διαβάστε λοιπόν μερικές από τις πιο αριστοτεχνικές απάτες που έγιναν ποτέ. Σίγουρα θα βρείτε και εσείς μερικές εμπνεύσεις για μερικές ακόμα.


Ποια είναι τα μεγαλύτερα ψέματα που έχουν χάψει τόσο μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Από τύχη, από σκοπιμότητα, από λάθη, εδώ υπάρχουν μερικές από τις διασημότερες απάτες που υπήρξαν ποτέ. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι τα πίστεψαν και εδώ αποκαλύπτουμε με πιο τρόπο και κάτω από ποιες συνθήκες έγιναν αυτές οι απάτες.



1. Το τέρας του Λοχνές

Αρχαίοι σκωτσέζικοι μύθοι μιλούσαν για ένα γιγάντιο θαλάσσιο τέρας που ζούσε στα νερά του Λοχνές. Το 1934 ο συνταγματάρχης Robert Wilson ένας καταξιωμένος βρετανός χειρουργός, δήλωσε ότι είδε κάτι να κινείται μέσα στο νερό και τράβηξε μία φωτογραφία. Η φωτογραφία αυτή έδειχνε τον μακρύ λαιμό ενός πλάσματος που διακρινόταν πάνω από την επιφάνεια της λίμνης.

Η φωτογραφία έγινε διάσημη με το όνομα η «φωτογραφία του χειρουργού» και για δεκαετίες τη θεωρούσαν το πιο αξιόπιστο πειστήριο για την ύπαρξη του τέρατος. Το 1994 ο Christian Spurling λίγο πριν από τον θάνατο του σε ηλικία 90 χρονών, ομολόγησε ότι είχε εμπλακεί σε ένα σχέδιο εξαπάτησης μαζί με τον Wetherell και τον συνταγματάρχη Wilson για να κατασκευάσουν αυτή τη διάσημη φωτογραφία.

Ίσως το κίνητρο του Wetherell να ήταν η εκδίκηση απέναντι στους υπόλοιπους, γιατί είχε γελοιοποιηθεί μερικά χρόνια νωρίτερα όταν υποστήριξε ότι είχε βρει πατημασιές του τέρατος, που τελικά αποδείχθηκαν πατημασιές ενός ιπποπόταμου.

2. Το ημερολόγιο του Χίτλερ

Στις 22 Απριλίου του 1983, το Γερμανικό περιοδικό «Der Stern» ανακοίνωσε ότι είχε στην κατοχή του ένα από τα σημαντικότερα ντοκουμέντα της ναζιστικής περιόδου. Αυτό δεν ήταν άλλο από το ημερολόγιο που κρατούσε ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ. Ένα ημερολόγιο καθόλου μικρό σε μέγεθος.

Το περιοδικό είχε πληρώσει 10 εκατομμύρια Γερμανικά Μάρκα (6 εκατομμύρια δολάρια με τα δεδομένα της εποχής), για τα 60 μικρά τετράδια και δύο λευκώματα που αφορούσαν τον Rudolf Hess, που αναφέρονταν στην εποχή μεταξύ 1932 και 1945.

Μέσα σε δύο εβδομάδες, τα ημερολόγια του Χίτλερ αποκαλύφθηκαν να είναι μία πολύ κακοστημένη πλαστογραφία. Είχαν γραφτεί σε σύγχρονο χαρτί, με σύγχρονο μελάνι και ήταν γεμάτα με ιστορικές ανακρίβειες, η πιο χτυπητή ανακρίβεια ήταν το μονόγραμμα στην αρχική σελίδα που αντί να είναι AH (Adolf Hitler) ήταν FH. Τα ημερολόγια του Χίτλερ ήταν πλαστογραφημένα από έναν γνωστό παραχαράκτη της Στουτγάρδης ονόματι Konrad Kujau, που τελικά καταδικάστηκε σε 42 μήνες φυλάκισης.

3. Τα πρωτόκολλά της Σιών

Τα πρωτόκολλα της Γερουσίας της Σιών ("The Protocols of the Elders of Zion") περιγράφουν ένα σχέδιο παγκόσμιας κυριαρχίας των Εβραίων. Μετά την πρώτη έκδοσή του το 1903, στην τότε αυτοκρατορική Ρωσία, πολλοί ανεξάρτητοι ερευνητές απέδειξαν ότι το κείμενο ήταν μία καλοστημένη απάτη.

Μία σειρά από άρθρα στου Times του Λονδίνου το 1921 απέδειξε ότι μεγάλα κομμάτια από αυτό το βιβλίο είχαν κλαπεί αυτούσια από πολιτικά σατυρικό υλικό της εποχής που δεν αναφερόταν στους Εβραίους. Στη Ρωσία ο κίνδυνος μίας Εβραϊκής συνομωσίας βοήθησε την ενίσχυση του μπολσεβικισμού.

Κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο τα πρωτόκολλα χρησιμοποιήθηκαν ως ναζιστική προπαγάνδα προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τις ναζιστικές αγριότητες εναντίον των Εβραίων.

4. Το δικό μου Idaho

Το Αϊντάχο είναι ίσως η μοναδική πολιτεία που έχει πάρει το όνομα της εξαιτίας μίας φάρσας. Την εποχή που προσπαθούσαν να βρουν ένα όνομα για αυτή την καινούργια περιοχή ό εκκεντρικός George Willing πρότεινε τη λέξη Idaho, που σύμφωνα με τα λεγόμενα του σήμαινε «κόσμημα των βουνών», στην ινδιάνικη διάλεκτο.

Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο Willing είχε εφεύρει το όνομα από μόνος του και για αυτό η περιοχή μετονομάστηκε σε Κολοράντο αντί για Αϊντάχο. Σταδιακά όμως αυτή η ιστορία πέρασε στο περιθώριο και τελικά όταν το 1863 όταν η πολιτεία πήρε επίσημα το όνομα της, η ονομασία Αϊντάχο τελικά επικράτησε.

5. Το Alien του Ρόζγουελ

Στις 5 Μαΐου του 1995, ο παραγωγός ταινιών Ray Santilli, παρουσίασε για πρώτη φορά την ταινία με θέμα μία υποτιθέμενη αυτοψία ενός εξωγήινου πλάσματος.. Το φιλμ παρουσίαζε το πτώμα ενός εξωγήινου που υποτίθεται ότι προερχόταν από την σύγκρουση ενός Ούφο το 1947, στην περιοχή Ρόζγουελ. Η ιστορία τράβηξε αστραπιαία την προσοχή των παγκόσμιων μέσων μαζικής ενημέρωσης καθώς και των ερευνητών που ασχολούνταν με υποθέσεις ΑΤΙΑ.

Οι διενέξεις για την αυθεντικότητα του υλικού μαίνονται ακόμα και σήμερα, πολύ υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα σώμα κοριτσιού με γενετική ανωμαλία, ενώ μερικοί υποστηρίζουν ακόμα και σήμερα την θεωρία ότι πρόκειται για εξωγήινο. Μερικοί παθολόγοι αμφισβητούν τις τεχνικές της νεκροψίας. Η ειρωνεία είναι ότι μία από τις λεπτομέρειες του σκηνικού είναι αυτή που έχει κάνει την αμφισβήτηση του φιλμ επικρατέστερη. Σε έναν από τους τείχους υπάρχει μία πινακίδα που επισημαίνει την προσοχή, αυτό το είδος πινακίδας δεν το χρησιμοποιούσε ο Αμερικανικός στρατός μέχρι το 1967, δύο δεκαετίες μετά από το υποτιθέμενο γύρισμα του φιλμ.

Το τηλεοπτικό κανάλι Φοξ έκανε μία εκπομπή που απέδειξε ότι το βίντεο ήταν μία απάτη και το 2006 μία βρετανική ταινία με τίτλο «Alien Autopsy» που στηρίζεται σεναριακά πάνω στην προσπάθεια του Santilli να κατασκευάσει το φιλμ, είχε μέσα στην ομάδα των παραγωγών της τον ίδιο τον Santilli, κάτι που φαίνεται να ενισχύει την πιθανότητα μίας καλοστημένης απάτης.

6. Ο χαμένος κρίκος του Δαρβίνου

Ο άνθρωπος του Piltdown, στηρίχτηκε πάνω σε οστά της σιαγώνας που βρέθηκαν σε ανασκαφές στο Piltdown, του Σάσεξ. Τα δείγματα αυτών των οστών εκτιμήθηκαν και αποφασίστηκε ότι ανήκουν σε ένα άγνωστο είδος πρώιμου ανθρώπου.

Η κατασκευή του εκμαγείου του κρανίου από το Βρετανικό Μουσείο, έδειχνε ότι ο άνθρωπος του Piltdown ήταν ένας χαμένος εξελικτικά κρίκος στην μετάβαση του ανθρώπου από τον πίθηκο. Το κρανίο αυτό είχε σχήμα ανθρώπινο και τα κομμάτια του σαγονιού άνηκαν σε πιθηκοειδή.

Το 1953, 41 χρόνια αργότερα ο άνθρωπος του Piltdown αποκαλύφθηκε ότι ήταν μία απάτη, το κρανίο άνηκε σε ένα μεσαιωνικό άνθρωπο και το μόλις 500 ετών σαγόνι του πιθηκοειδούς αποκαλύφθηκε ότι άνηκε σε οστά σιαγώνας χιμπατζή και ουραγκοτάγκου. Η ταυτότητα του απατεώνα παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη.

7. Ο Ποντίφικας ήταν γυναίκα

Ο John Anglicus, ένας Άγγλος του 9ου αιώνα ταξίδεψε στην Ρώμη και έγινε καρδινάλιος. Όταν το 853 μ.Χ., ο Πάπας Leo IV πέθανε, ο Anglicus εκλέχτηκε σε νέο Πάπα. Το όνομα με το οποίο χρήστηκε ήταν Πάπας Ιωάννης ο 8ος και παρέμεινε Πάπας για δύο χρόνια μέχρι το 855. Καθώς μία μέρα αναχωρούσε από τον ναό του Αγίου Πέτρου, σταμάτησε στην άκρη του δρόμου και προς έκπληξη όλων γέννησε ένα παιδί. Τελικά αποδείχτηκε ότι ο Πάπας Ιωάννης ο 8ος ήταν γυναίκα.

Σύμφωνα με το μύθο όταν μαθεύτηκε το πραγματικό φύλο του Πάπα ο λαός της Ρώμης έδεσε την απατεώνα από τα πόδια σε ένα άλογο που την έσυρε στους δρόμους της πόλης καθώς το πλήθος την πετροβολούσε μέχρι που πέθανε. Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι στάλθηκε σε μοναστήρι για να μετανοήσει για τις αμαρτίες της, το παιδί που γέννησε έγινε στη συνέχεια επίσκοπος της Ostia. Δεν είναι γνωστό αν η ιστορία της Πάπισσας Ιωάννας είναι αληθινή.

8. Deep Blue εναντίον Ναπολέοντα

Ο «Τούρκος» ήταν μία μεγάλη απάτη, που υποτίθεται ότι ήταν μία αυτόματη σκακιστική μηχανή. Αυτό το μηχάνημα πρωτοεμφανίστηκε και παρουσιάστηκε το 1769 από τον Wolfgang von Kempelen στην αυλή της αυτοκράτειρας της Αυστρίας Μαρίας Τερέζας. Το 1770 η μηχανή αυτή έκανε τον γύρο της Ευρώπης για μία δεκαετία νικώντας μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες εκείνης της εποχής όπως ο Ναπολέων Βοναπάρτης και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος.

Η συσκευή είχε πόρτες που αποκάλυπταν μηχανισμούς με γρανάζια και όταν κάποιος την έθετε σε λειτουργία μπορούσε να παίξει πολύ καλά παιχνίδια σκακιού ενάντια σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Στην πραγματικότητα η μηχανή αυτή πέρα από τα γρανάζια έκρυβε στο εσωτερικό της έναν μετρ του σκακιού που μετακινούσε τα πιόνια και κέρδιζε τα περισσότερα παιχνίδια.

9. Η εξαγορά της Καθολικής Εκκλησίας

Το 1994 άρχισαν να κυκλοφορούν κάποια δημοσιεύματα που αναδημοσίευαν φήμες του διαδικτύου ότι η Microsoft είχε αγοράσει την Καθολική εκκλησία. Τα δημοσιεύματα έλεγαν ότι ο Bill Gates πίστευε ότι η θρησκεία ήταν μία αναπτυσσόμενη αγορά και φέρεται ότι είχε δηλώσει πως «ο συνδυασμός των δυνάμεων της Microsoft και της Καθολικής εκκλησίας θα μετέτρεπαν την θρησκεία σε πιο ευχάριστη και θα την έκαναν πιο προσβάσιμη σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων».

Μέσα από αυτή την συμφωνία η Microsoft θα είχε την αποκλειστικότητα των δικαιωμάτων της ηλεκτρονικής μορφής της Βίβλου και θα έδινε πρόσβαση στα εδάφια διαδικτυακά.

Στις 16 Δεκεμβρίου του 1994 η Μicrosoft διέψευσε επίσημα αυτά τα δημοσιεύματα. Αυτή ήταν η πρώτη απάτη που έγινε από το διαδίκτυο και επηρέασε ένα τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Οι εμπνευστές αυτής της φάρσας παραμένουν άγνωστοι μέχρι σήμερα.

10. Η εισβολή των Αρειανών

«Ο πόλεμος των κόσμων» ήταν μία ραδιοφωνική εκπομπή με εμπνευστή τον Orson Welles, βασισμένη στο κλασικό μυθιστόρημα του H. G. Wells. Το σόου αυτό παίχτηκε από την ομάδα Mercury Theatre την παραμονή του Halloween στις 30 Οκτωβρίου του 1938 στο ραδιόφωνο. Η ζωντανή αναμετάδοση τρομοκράτησε πολλούς ακροατές που πίστεψαν ότι ο πλανήτης δέχεται πραγματικά εισβολή από Αρειανούς.

Το όλο γεγονός ονομάστηκε η μεγαλύτερη απάτη όλων των εποχών που προήλθε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, χωρίς βέβαια να υπήρχε καμία σκοπιμότητα πίσω από αυτό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More