Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Οι σημαντικότεροι drummers της ροκ

Το Ανώνυμο blog παρουσιάζει τους 5 σημαντικότερους drummer στην ιστορία του rock, που με το ταλέντο τους και την αίσθηση του ρυθμού, διαμόρφωσαν το σύγχρονο μουσικό «groove», απογειώνοντας τύμπανα και πιατίνια.


Στον μισό αιώνα ύπαρξης του ροκ, αναρίθμητα συγκροτήματα έχουν γράψει την ιστορία του μεγαλύτερου κινήματος της σύγχρονης μουσικής. Με εφόδια τις «μαύρες» κυρίως καταβολές της Αμερικής, – blues, folk, country, gospel, rock and roll, rhythm & blues – οι ροκ μπάντες αξιοποίησαν
το ταλέντο και τη φαντασία τους, δημιουργώντας καινούργια είδη και ταυτότητες μέσα από την εξέλιξη των διαφορετικών απόψεων πάνω στη σύνθεση και την εκτέλεση.

Ένα από τα βασικότερα αλλά και πιο δύσκολα όργανα που διαμόρφωσαν το ύφος και το στιλ του νέου ρεύματος, είναι αναμφισβήτητα τα τύμπανα, ή drums όπως είναι η αγγλική τους ονομασία.

Οι drummers έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεγάλη παρέλαση του rock, στηριγμένοι πάνω στη μουσική παράδοση της jazz και στους «δάσκαλους» Buddy Rich και Gene Krupa, διαγράφοντας τη δική τους πορεία και γράφοντας τη δική τους ιστορία.

1. John Bonham*

Όνομα: John Henry «Bonzo» Bonham
Γεννήθηκε: 31-5-1948 στο Worcestershire της Αγγλίας
Πέθανε: 25-9-1980 στο Windsor της Αγγλίας
Μουσικά είδη: hard rock, ψυχεδελικό rock, blues, folk rock
Μουσικές μπάντες: Band of Joy, Led Zeppelin
Drums kit: Τύμπανα «Ludwig», πιατίνια «Paiste»

Ο Τζον Μπόναμ υπήρξε ο απόλυτος θρύλος της ροκ μουσικής στα τύμπανα. Έφτιαξε την πρώτη αυτοσχέδια drums στα πέντε του με κατσαρολικά και 15 χρόνια αργότερα έγινε ο drummer των Led Zeppelin. Δημιουργικός και σύνθετος στους ρυθμούς με τους οποίους έντυνε τα κομμάτια της μπάντας, ποτέ δε χρειάστηκε υπεράριθμα τύμπανα, αφού μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα από τους υπόλοιπους συναδέλφους του παίζοντας με ένα απλό σετ. Ο «Bonzo» διέθετε το γρηγορότερο δεξί πόδι στην πιάτσα, ικανός να εκτελέσει με αυτό ρυθμούς που οι περισσότεροι δυσκολεύονταν να αντιγράψουν ακόμα και με τα χέρια, ενώ η ταχύτητα και η αίσθησή του για το ρυθμικό «groove» δεν ξεπεράστηκαν ποτέ. Βρέθηκε νεκρός τον Σεπτέμβρη του 1980 μετά από πνευμονικό οίδημα που προκλήθηκε από υπερκατανάλωση αλκοόλ. Πρόκειται για τον drummer με τη μεγαλύτερη επιρροή σε ολόκληρη την ιστορία του rock, τον πλέον αυθεντικό μάγο των κρουστών, το αναμφισβήτητο νούμερο 1.

Ο συγκλονιστικός «Bonzo» στο «Moby Dick» από ζωντανή εμφάνιση του 1973. Χωρίς σχόλια...



2. Keith Moon*

Όνομα: Keith John Moon
Γεννήθηκε: 23-8-1946 στο Λονδίνο της Αγγλίας
Πέθανε: 7-9-1978 στο Λονδίνο της Αγγλίας
Μουσικά είδη: rock, hard rock, ψυχεδελικό rock, blues
Μουσικές μπάντες: The Who
Drums kit: Τύμπανα «Premier», πιατίνια «Paiste»

Το μεγαλύτερο τρελοκομείο που έπιασε ποτέ sticks στα χέρια του. Ο αυτοκαταστροφικός και σαλεμένος Keith Moon ταίριαξε απόλυτα με τη φιλοσοφία των Who, των οποίων έγινε μέλος το 1964, όταν πλησίασε τον Pete Townsend, δηλώνοντάς του ότι παίζει πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, συμπεριλαμβανομένου και του «κρετίνου που έχετε στην μπάντα»! Ο Moon the Loon υπήρξε πραγματικός βιρτουόζος με τα τύμπανα, αναδεικνύοντας μοναδικά τις progressive και hard αναζητήσεις της μπάντας, παίζοντας με τέτοια ταχύτητα που ειπώθηκε ότι αν ο Μπόναμ ήταν ο Θεός των drums, τότε ο Moon σίγουρα ήταν ο Δαίμονας που τον πήγαινε κόντρα. Βρέθηκε νεκρός τον Σεπτέμβρη του ’78 στο Λονδίνο γεμάτος χάπια και αλκοόλ. Αγαπημένο του χόμπι οι εκρήξεις στα πολυτελή ξενοδοχεία που κατέλυαν οι Who στις περιοδείες τους. Μια φορά που άκουγε δυνατά μια κασέτα του γκρουπ, του έγινε παρατήρηση να χαμηλώσει «τη φασαρία», με αποτέλεσμα να ανατινάξει την τουαλέτα του δωματίου, απευθύνοντας στον φρικαρισμένο υπάλληλο το αμίμητο «αυτό είναι φασαρία αγαπητέ μου, το άλλο ήταν οι Who!!!».

Ο Keith Moon, οι δαιμονισμένοι Who και το «My Generation» από το Monterey Pop Festival, 1967



3. Neil Peart

Όνομα: Neil Ellwood Peart
Γεννήθηκε: 12-9-1952 στο Hamilton του Καναδά
Μουσικά είδη: hard rock, progressive rock, heavy metal, jazz
Μουσικές μπάντες: Rush, Buddy Rich Big Band
Drums kit: Τύμπανα «Ludwig», «Tama» & «Drum Workshop», πιατίνια «Zildjian»

Αν υπάρχει κάποιος drummer που επηρεάστηκε περισσότερο από τους δυο προηγούμενους, Bonham και Moon, καταφέρνοντας παράλληλα να φτιάξει το δικό του στιλ και να θεωρείται σήμερα ένας από τους κορυφαίους κρουστούς σε όλο τον κόσμο, αυτός είναι ο Καναδός Neil Peart, ο στιχουργός των Rush. Ο Peart είναι ο μεγαλύτερος «τεχνοκράτης» που ανέδειξε ποτέ η rock μουσική στα drums, ο πρώτος παίκτης που εφάρμοσε τα πολλαπλά σετ 360ο. Περιστοιχιζόμενος από έναν ατελείωτο αριθμό τυμπάνων, πρόσθεσε στα κλασικά σετ ένα σωρό βοηθητικών κρουστών, με αποτέλεσμα μια απίστευτη ποικιλία ήχων, την οποία ανέδειξε με τη μοναδική του ικανότητα να σολάρει, κάτι το οποίο αποτελεί το μεγάλο του σήμα κατατεθέν. Ψαγμένος όσο λίγοι, πειραματίστηκε με μεγάλη επιτυχία στις τεχνικές της jazz, παίζοντας μάλιστα και στην θρυλική Buddy Rich Big Band ως επίτιμος session προσκεκλημένος. Πρόκειται ίσως για τον πλέον διανοούμενο drummer της σύγχρονης μουσικής σκηνής, αφού ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων με ταξιδιωτικά θέματα και πονημάτων με φιλοσοφικό και ανθρωπιστικό περιεχόμενο.

Ο Neil Peart απογειώνει τα τύμπανα σε live εμφάνιση των «Rush» στο Ρίο




4. Ginger Baker

Όνομα: Peter Edward «Ginger» Baker
Γεννήθηκε: 19-8-1939 στο Λονδίνο της Αγγλίας
Μουσικά είδη: blues rock, hard rock, ψυχεδελικό rock, jazz fusion
Μουσικές μπάντες: Blues Incorporated, John Mayall´s Bluesbreakers, Cream, Blind Faith, Hawkwind, Public Image Ltd, Atomic Rooster
Drums kit: Τύμπανα «Ludwig» & «Drum Workshop», πιατίνια «Zildjian»

Ο Ginger υπήρξε ο απόλυτος γκουρού του rhythm & blues στα τύμπανα, διαγράφοντας όμως στη συνέχεια μια πορεία μέσα από διαφορετικά στιλ του rock, όπως το hard rock (Hawkwind) και το post punk (PIL), αλλά και το έθνικ με τις αφρικάνικες επιρροές. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, ο Baker έμαθε τύμπανα πάνω στις jazz φόρμες και δημιούργησε ένα δικό του στιλ όταν πέρασε στις blues μπάντες του Eric Clapton, ντύνοντάς τις με περίτεχνες κόντρες και συνδυάζοντας μοναδικά το βρετανικό R & B με την jazz fusion. Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό και έδωσε στον Ginger μια θέση στο πάνθεο των βιρτουόζων, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρξε ο πρώτος που χρησιμοποίησε δυο μπότες, απογειώνοντας με αυτό τον τρόπο τις παικτικές δυνατότητες των drummer, κυρίως στο hard rock και το heavy metal. Θεωρείται ένας από τους πιο ολοκληρωμένους μουσικούς, αφού στη μακρά διάρκεια της καριέρας του πειραματίστηκε επιτυχώς με όλες τις τάσεις του σύγχρονου ρεπερτορίου, περνώντας συχνά από τα τύμπανα στα κρουστά με την ίδια πάντα επιτυχία.

Ο Ginger Baker σολάρει στο «Do what you like». Από ζωντανή εμφάνιση των «Blind Faith» (Clapton, Baker, Winwood, Grech) στο Λονδίνο το 1969



5. Ian Paice

Όνομα: Ian Paice
Γεννήθηκε: 29-6-1948 στο Nottingham της Αγγλίας
Μουσικά είδη: hard rock, blues rock, heavy metal
Μουσικές μπάντες: Deep Purple, Whitesnake, Gary Moore
Drums kit: Τύμπανα «Ludwig» & «Pearl», πιατίνια «Paiste»

Ο Ian Paice είναι ο πατέρας του Heavy Metal σε ότι αφορά τα τύμπανα. Από το 1968, όταν και ίδρυσε τους Deep Purple (είναι το μοναδικό αρχικό μέλος τους που δεν έφυγε ποτέ από τη μπάντα), έδωσε τα πρώτα μαθήματα στους drummer της επόμενης γενιάς του σκληρού rock. Όντας μέλος της μεγαλύτερης σε αριθμό μπάντας βιρτουόζων, απέδειξε στη 40χρονη πορεία του ότι δίκαια συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους παίκτες τυμπάνων στον κόσμο. Ίσως να υπάρχουν κάποιοι άλλοι καλύτεροι από αυτόν, που θα άξιζαν να μπουν στην πρώτη πεντάδα, όμως ο Paice είναι το σημείο αναφοράς στη rock μουσική, αφού είναι ο μοναδικός που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις συνεχώς, εδώ και δεκαετίες. Αν και λάτρης του βιολιού, τελικά στράφηκε στα τύμπανα σε ηλικία 15 ετών, άρχισε και αυτός με τεχνικές της jazz, δημιούργησε τις βάσεις – μαζί με τον Bonham – του hard rock και χάρισε στη μουσική σπάνια σόλα, με πιο γνωστό αυτό του «The Mule».

Ένα από τα θρυλικά σόλα του Ian Paice. Οι Deep Purple παίζουν το «The Mule» σε ζωντανή εμφάνιση στη Δανία το 1972

Θα ακολουθησει αφιερωμα με τους 10 καλυτερους κιθαριστες ολων των εποχων αλλα και τους καλυτερους τραγουδιστες.!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More