Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Στη λεωφόρο των αστέρων

51 χρόνια πέρασαν από τότε που τοποθετήθηκε το πρώτο αστέρι στο πεζοδρόμια της Hollywood Boulevard το 1960 και τώρα πλέον αριθμεί πέριπου 2.400. Η όδος των 5.6 χιλιομέτρων κρύβει πολλές ιστοριές που σίγουρα δεν γνωρίζαμε. Ήρθε η ώρα το Ανώνυμο blog να σας αποκαλύψει μερικές.



Το Hollywood Walk of Fame, η περίφημη Λεωφόρος των Αστέρων, βρίσκεται στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια και είναι στην ουσία ένα υπαίθριο μουσείο. Στα πεζοδρόμια της Hollywood Boulevard και
της Vine Street στο Χόλιγουντ, υπάρχουν περίπου 2.400 αστέρια αφιερωμένα ονομαστικά σε διασημότητες της Show Biz, αλλά και σε φανταστικούς χαρακτήρες που πρωταγωνίστησαν στον κινηματογράφο και τα κόμικς.

1. Τα αστέρια είναι ροζ χρώματος, κατασκευασμένα από μωσαϊκό terrazzo (ιταλικής προέλευσης), πάνω τους αναγράφεται το όνομα του καλλιτέχνη, ενώ ακριβώς από κάτω υπάρχει ένα κυκλικό μπρούτζινο ανάγλυφο, το οποίο προσδιορίζει την κατηγορία στην οποία έχει διακριθεί το τιμώμενο πρόσωπο.

2. Οι κατηγορίες διάκρισης είναι 5 και προσδιορίζονται από τα ανάγλυφα ως εξής: α) μια κινηματογραφική κάμερα για όσους έχουν διακριθεί στην κινηματογραφική βιομηχανία, β) μια συσκευή τηλεόρασης για όσους έχουν διακριθεί στον χώρο της τηλεόρασης, γ) ένας φωνόγραφος για όσους έχουν διακριθεί στη μουσική βιομηχανία, δ) ένα ραδιοφωνικό μικρόφωνο για όσους έχουν διακριθεί στον χώρο του ραδιοφώνου και ε) δυο προσωπεία κωμωδίας και τραγωδίας για όσους έχουν διακριθεί στον χώρο του θεάτρου.

3. Τα πρώτα 4 ανάγλυφα υπήρξαν από την αρχή του θεσμού το 1960, ενώ το ανάγλυφο για το θέατρο προστέθηκε το 1984. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις με πιο χαρακτηριστικές τα αστέρια της Disneyland που έχουν ως έμβλημα ένα κτίριο και του πληρώματος του Apollo 11, που έχουν ως έμβλημα το φεγγάρι.

4. Η ιδέα για την Λεωφόρο της Δόξας ανήκει στους Garrie Thompson και Gordon McWilliams, ιδιοκτήτες της κατασκευαστικής εταιρείας Anesco Construction Co. Οι δυο τους παρουσίασαν το 1955 στο Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης το πρωτότυπο αστέρι – αφιερωμένο στον θρυλικό John Wayne – και η πρότασή τους έγινε αμέσως δεκτή. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένας κατάλογος από 1558 υποψήφιους που προέρχονταν από τον χώρο του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, της μουσικής και του ραδιοφώνου.

5. Το 1958 ξεκίνησε η ανακατασκευή του πεζοδρομίου της Hollywood Boulevard και στις 9 Φεβρουαρίου του 1960 τοποθετήθηκε το πρώτο αστέρι προς τιμήν της Joanne Woodward. Η τοποθέτηση των πρώτων αυθεντικών αστεριών έγινε από την Terrazzo Company.

6. Παρά το γεγονός ότι η δημιουργία του Walk of Fame έγινε στα πλαίσια της αναβάθμισης της περιοχής, στο τέλος της δεκαετίας του ’60 η Hollywood Boulevard ήταν στέκι διακίνησης ναρκωτικών και σωματεμπορίας. Για μια δεκαετία περίπου δεν τοποθετήθηκε κανένα καινούργιο αστέρι, μέχρι το 1978, όταν ο Δήμος του Hollywood ανακήρυξε την Λεωφόρο της Δόξας πολιτιστικό και ιστορικό μνημείο.



7. Το 1980 προστέθηκαν δυο καινούργιοι κανόνες από τον τότε Δήμαρχο της πόλης: κάθε τιμώμενο πρόσωπο θα ήταν πλέον υποχρεωμένο να παρίσταται στην τελετή τοποθέτησης του αστεριού του, αλλά και να κάνει δωρεά 25.000 δολαρίων στη δημοτική υπηρεσία συντήρησης του Walk of Fame.

8. Ο αριθμός των αστεριών που βρίσκονται τοποθετημένα στο Walk of Fame, ανέρχεται στα 2.402. Από αυτά, τα πρώτα 1558 τοποθετήθηκαν μέχρι το τέλος του 1961.

9. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν πάνω από ένα αστέρι στο Walk of Fame, αφού στην καριέρα τους διακρίθηκαν σε πάνω από μια εκ των 5 κατηγοριών. Το απόλυτο ρεκόρ όμως το κατέχει ο Gene Autry, ο μοναδικός που έχει και τα 5 αστέρια στη συλλογή του.

10. Ο νεώτερος άντρας που έχει τιμηθεί με το αστέρι είναι ο τραγουδιστής Jimmy Boyd, σε ηλικία μόλις 20 ετών. Οι δίδυμες όμως Mary Kate και Ashley Olsen είναι οι νεώτερες που έχουν τιμηθεί σε οποιαδήποτε κατηγορία, αφού τον Απρίλιο του 2004, όταν πήραν το δικό τους αστέρι, ήταν 18 ετών.

11. Στις 18 Νοεμβρίου του 1978, με την ευκαιρία των 50ων του γενεθλίων, ο Mickey Mouse έγινε το πρώτο καρτούν που τιμήθηκε με το αστέρι. Σήμερα, εκτός από τον Μίκυ, αστέρια έχουν ο Bugs Bunny, ο Godzilla, ο Kermit the Frog, οι Rugrats, ο Big Bird, η Χιονάτη, ο Winnie the Pooh και οι Simpsons.



12. Το 2002 έσπασε για πρώτη φορά η παράδοση στο Walk of Fame, αφού το αστέρι του Muhammad Ali τοποθετήθηκε σε έναν τοίχο του Kodak Theatre, αντί για το συνηθισμένο δάπεδο, μετά από αίτημα του θρυλικού πυγμάχου, ο οποίος δεν ήθελε να πατάνε οι πεζοί πάνω στο όνομά του.

13. Τρία είναι τα σκυλιά που έχουν τιμηθεί με το αστέρι του Walk of Fame: ο Strongheart (γερμανικό λυκόσκυλο), η Lassie (κόλεϊ) και ο Rin Tin Tin (γερμανικό λυκόσκυλο).

14. Ο Michael Jackson ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που τιμήθηκε με δυο αστέρια στην κατηγορία της μουσικής, ένα για την παρουσία του σε συγκρότημα (Jackson Five) και ένα για την σόλο καριέρα του. Άλλοι 5 έτυχαν της ίδιας τιμής στη συνέχεια: η Diana Ross (The Supremes), ο Smokey Robinson (The Miracles) και οι John Lennon, George Harrison και Ringo Starr (The Beatles). Απουσιάζει από την τελευταία τριάδα ο τέταρτος Beatle, Paul McCartney, για αδιευκρίνιστους λόγους.

15. Ο μοναδικός πρόεδρος των ΗΠΑ που έχει τιμηθεί με αστέρι είναι ο Ronald Reagan που στα νιάτα του ήταν ηθοποιός. Ο Reagan που υπήρξε και Κυβερνήτης της Καλιφόρνια, συνοδεύεται στο Walk of Fame από ακόμα έναν Κυβερνήτη της ίδιας Πολιτείας, τον Arnold Schwarzenegger.

16. Το 2005 δόθηκε για πρώτη φορά αστέρι σε εταιρεία. Ήταν η Disneyland που συμπλήρωνε τα 50 της χρόνια. Για να βραβευτεί μια εταιρεία, πρέπει να έχει ισχυρή παρουσία στο Hollywood και να λειτουργεί τουλάχιστον πέντε δεκαετίες.

17. Οι θρυλικοί Harlem Globetrotters ήταν η πρώτη αθλητική ψυχαγωγική ομάδα που τιμήθηκε με αστέρι στο Walk of Fame.

18. Το μήκος του Walk of Fame φτάνει τα 5.6 χιλιόμετρα και το τέλος του βρίσκεται στο Hollywood Gazebo με τα αστέρια των Beatles, του Elvis Presley και του Michael Jackson. Στο περίφημο περίπτερο με τις «Silver Four Ladies», που σηματοδοτεί το τέλος του Walk of Fame, υπάρχουν τα αγάλματα των Mae West, Dolores del Rio, Dorothy Dandridge και Anna May Wong.



19. Τέσσερα αστέρια έχουν κλαπεί μέχρι σήμερα από το Walk of Fame. Ένα από τα 5 του Gene Autry και αυτά των James Stewart, Kirk Douglas και Gregory Peck. Τα πρώτα τρία βρέθηκαν, σε αντίθεση με αυτό του Peck. Τα τελευταία χρόνια έχουν τοποθετηθεί κάμερες κατά μήκος όλης της διαδρομής.

20. Η επιτροπή «Walk of Fame» του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Hollywood, ανακοινώνει κάθε Ιούνιο τους τυχερούς της επόμενης χρονιάς που θα τιμηθούν με το αστέρι.

21. Το 2008 ανακοινώθηκε το καινούργιο πρόγραμμα ανακαίνισης και συντήρησης του Walk of Fame, το οποίο επιχορηγείται από τους «Friends of Walk of Fame», δηλαδή μεγάλες εταιρείες που αναλαμβάνουν το κόστος. Πρώτη εταιρεία του προγράμματος αυτού ήταν η Absolut Vodka.

22. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περίπου 2.400 αστέρια στο Walk of Fame, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μεγάλων σταρ που δεν έχουν τιμηθεί ακόμα. Μερικές από τις πιο χτυπητές είναι αυτές του Robert Redford, της Jane Fonda, του Clint Eastwood και του Mel Gibson.

23. Μια από τις πιο παράξενες ιστορίες του Walk of Fame είναι αυτή του John Denver. Ο country καλλιτέχνης πέθανε το 1997 χωρίς να έχει αστέρι, παρά το ότι η απόφαση για να τιμηθεί είχε παρθεί 15 χρόνια πριν. Ο Denver όμως έβρισκε συνεχώς δικαιολογίες για να μην είναι παρών στην τελετή και το κατάφερε, αφού τελικά ήταν… απών όταν το αστέρι του μπήκε στην Hollywood Boulevard.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More