Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Παπαδήμος: Δεν υπάρχει ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών

Δεν υπάρχει ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, φέρεται να είπε ο Παπαδήμος. Αναλυτικά, τι συζήτησε ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς συντάκτες

Επανεξετάζεται ο 13ος και ο 14ος μισθός εμφανίζεται να είπε ο Λ. Παπαδήμος στους πολιτικούς συντάκτες με τους οποίους συζήτησε.



Παράλληλα φέρεται να τόνισε πως δεν υπάρχει ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών.
Ουσιαστικά, εάν ισχύει ότι γίνεται γνωστό, ο κ. Παπαδήμος έρχεται σε αντίθεση τόσο με την αξιωματική αντιπολίτευση, όσο όμως και με το Δ. Ρέππα, ο οποίος άλλα δήλωσε την Τρίτη.

Περίπου 40 δημοσιογράφοι παραβρέθηκαν στη συζήτηση.
Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο των απολύσεων στο Δημόσιο, κατά τη συνάντηση γνωριμίας που είχε με τους πολιτικούς συντάκτες.
Μάλιστα, μαθαίνεται πως είπε "όταν έχεις περιστολή δαπανών στο Δημόσιο μπορεί να μειωθούν και θέσεις εργασίας".

Το 2012 θα είναι μία δύσκολη χρονιά όπως και η προηγούμενη εκτίμησε ο πρωθυπουργός, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των πραγμάτων.
Τώρα, για τις επικουρικές συντάξεις, το Μαξίμου φέρεται να υποστηρίζει ότι είναι ουσιαστική υποχρέωση της κυβέρνησης, που απορρέει απο το Μνημόνιο, να προχωρήσει σε ρυθμίσεις, καθώς υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στα ταμεία.

Για τη στάση που θα τηρήσουν τα τρία κόμματα το Μαξίμου, αφήνει να διαρρεύσει πως έχουν δεσμευτεί όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, αν και βεβαίως θα ληφθούν υπόψη οι θέσεις των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων.

Ίσως για αυτόν τον λόγο, ο κ. Παπαδήμος εμφανίζεται να είπε στους πολιτικούς συντάκτες πως "είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα εσωκομματικά των κομμάτων".
Η ερμηνεία μάλιστα που δίνεται, είναι πως δεν αποκλείεται ακόμα και να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, ανάλογα και με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.
Το βλέμμα λοιπόν είναι στραμμένο στο προσεχές Εθνικό Συμβούλιο.

Όσον αφορά στον 13ο και 14ο μισθό, επιβεβαιώνεται από το Μαξίμου πως το θέμα έχει τεθεί από την τρόικα στην κατεύθυνση βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και η πρόταση αυτή περιλαμβάνει επανεξέταση ελάχιστου μισθού, 13ο και 14ο μισθό, αυτόματη ωρίμανση μισθών και ρυθμίσεις όσον αφορά τις αμοιβές στο δημόσιο τομέα.
Πότε τελικά οι εκλογές;

Εκλογές ακούμε και εκλογές δεν βλέπουμε, και πώς να δούμε άλλωστε αφού ο κ. Παπαδήμος φέρεται να είπε "δεν υπάρχει ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών".
Ή, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το θέμα έχει κλείσει, εκλογές θα γίνουν όταν όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το κύριο έργο της.

Άλλωστε αυτό το αποδεικνύει και η ατζέντα της κυβέρνησης. Δηλαδή:
- η εκπλήρωση των δεσμεύσεων απο το ισχύον οικονομικό πρόγραμμα
- η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη διαμόρφωση ενός νέου αξιόπιστου οικονομικού προγράμματος
- η ολοκλήρωση του PSI με βάση τη συμφωνία της 26ης -27ης Οκτωβρίου
Το Μαξίμου σε αυτό το σημείο κάνει δύο παρατηρήσεις:
Πρώτον:
Παράλληλα με τη δημοσιονομική εξυγίανση σημαντική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη και η διαμόρφωση ενός καλύτερου και ανταγωνιστικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Κι αυτό μπορεί να γίνει με την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων αλλά και την ακόμα καλύτερη αξιοποίηση και απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων που για το 2011 έφτασε το 99%.

Στο πλαίσιο αυτό το Μαξίμου θεωρεί ότι μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση οι περιφέρειες και οι δήμοι. Τα ζητήματα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας θα συζητηθούν σε προσεχή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου θα προωθηθεί ρύθμιση που θα βελτιώνει ακόμα περισσότερο το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Δεύτερον, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα της κοινωνικής προστασίας των ασθενέστερων μέσα από συγκεκριμένα μέτρα και προγράμματα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More