Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ειδικό νόμισμα για την Ελλάδα

Έναν ειδικό διακανονισμό με διπλό νομισματικό σύστημα το οποίο θα καθιερώσει η Ελλάδα, ζητά ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Πολωνίας, Μάρεκ Μπέλκα.
Με αυτόν τον τρόπο η χώρα θα ξεπεράσει την κρίση, υποστηρίζει.

"Η χώρα φαίνεται ότι χρειάζεται έναν ειδικό διακανονισμό, ίσως για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα" δήλωσε.
"Δεν εισηγούμαι την εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ. Αλλά για εσωτερικούς σκοπούς θα μπορούσε κανείς π.χ. να σκεφτεί για την καθιέρωση ενός εργαλείου πληρωμών, το οποίο θα χρησιμοποιούνταν εντός της χώρας, ιδιαίτερα από τον δημόσιο τομέα".

Η πρόταση Μπέλκα έχει ιδιαίτερη και βαρύνουσα σημασία καθώς ως τώρα η τρόικα δεν υιοθέτησε μέχρι τώρα προτάσεις αμφισβήτησης της συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Μόνο οικονομολόγοι έκαναν αντίστοιχες προτάσεις.
Τώρα, έρχεται ο κ. Μπέλκα να υποστηρίξει ότι η πρότασή του αποτελεί το αποτέλεσμα "της μακράς πορείας του ως ακαδημαϊκού οικονομολόγου".
Ως διοικητής κεντρικής τράπεζας βλέπει την επίλυση της κρίσης χρέους στην "όλο και στενότερη συσπείρωση της Ευρωζώνης σε μια δημοσιονομική ένωση".
Αλλά στην πορεία προς αυτήν υπάρχουν πολιτικά εμπόδια, τόνισε.
Σύμφωνα πάντα με τον Μπέλκα, ο δρόμος εξόδου της Ελλάδας από την κρίση καθίσταται δυσχερέστερος λόγω του ότι η χώρα ως μέλος της ευρωζώνης δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της, κάτι που κατά τα λοιπά αποτελεί μέσο που προτιμούν να χρησιμοποιούν κράτη ευρισκόμενα σε κρίση.

Γι’ αυτό η τρόικα ποντάρει σε ένα είδος εσωτερικής υποτίμησης, με την οποία η Ελλάδα θα καταστεί και πάλι ανταγωνιστική, μειώνοντας δραστικά τις τιμές και τους μισθούς.
Επιπλέον, δίνονται για τη διάσωση δάνεια δισεκατομμυρίων και γίνεται κούρεμα του χρέους – για τον Μπέλκα μια "απέλπιδα" στρατηγική.
Ο Μάρεκ Μπέλκα σημειώνει πως με ένα διπλό νομισματικό σύστημα, τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά.
Σε αυτό οι τραπεζικές καταθέσεις των Ελλήνων πριν την καθιέρωση του συστήματος, θα παραμείνουν σε ευρώ και δεν θα μειωθεί η αξία τους, αν και θα πληρώνονται στη συνέχεια με το νέο, υποτιμημένο σε σχέση με το ευρώ, νόμισμα.
Ο Πολωνός κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι με αυτή τη "συγκεκαλυμμένη υποτίμηση" θα μπορέσουν να γίνουν φθηνότερα και ανταγωνιστικότερα τα αγαθά και οι υπηρεσίες στην Ελλάδα.
"Οι Έλληνες πρέπει να προετοιμαστούν για πρόσθετες θυσίες, αλλά έτσι θα ήταν πιο πολιτισμένα τα πράγματα" πρόσθεσε.
"Πρέπει να κάνουν ελκυστικότερα τον τουρισμό και άλλες υπηρεσίες. Η Ελλάδα πρέπει να ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό της".

Ο συγκεκριμένος οικονομολόγος δεν είναι κάποιος τυχαίος.
Εκτός από Κεντρικός Τραπεζίτης της Πολωνίας ήταν διευθυντής για την Ευρώπη στο ΔΝΤ.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την πρότασή του "κάλεσμα σε έξυπνους ανθρώπους να σκεφτούν σοβαρά".
Μην ξεχνάμε άλλωστε πως την Παρασκευή συναντιούνται άτυπα οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών στην Κοπεγχάγη.
"Αν η οικονομία της Ελλάδας μπορούσε τώρα να σταθεροποιηθεί, αυτό θα ήταν υπέροχο" δήλωσε ο Μπέλκα και πρόσθεσε:
"Αν αντίθετα συνεχίσει να συρρικνώνεται, θα πρέπει να σκεφτούμε καινοτόμες λύσεις".

Ο Μπέλκα δήλωσε ότι η κρίση άλλαξε τη στρατηγική της Πολωνίας για το ευρώ.
"Η ανάλυση κόστους-οφέλους της συμμετοχής στην ΟΝΕ άλλαξε για μας, από τότε που η Ευρωζώνη έχασε μέρος της ελκυστικότητάς της συνεπεία της κρίσης".
Αλλά λόγω των στενών εμπορικών σχέσεων και του ρίσκου με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες η ένταξη στην Ευρωζώνη παραμένει μεσοπρόθεσμα στρατηγικός στόχος.
"Με την προϋπόθεση ότι η Ευρωζώνη τακτοποιεί τα του οίκου της και επανερχόμαστε σε καιρούς ομαλότητας, υπερτερούν του κόστους τα πλεονεκτήματα μιας συμμετοχής στο ευρώ. Προς το παρόν όμως ενδεχόμενη ένταξη στην Ευρωζώνη δεν αποτελεί θέμα συζήτησης. Τα μέλη της Ευρωζώνης δεν ενδιαφέρονται. Κι εμείς δεν επειγόμαστε. Και οι δύο πλευρές θα πρέπει πρώτα να κάνουν τα μαθήματά τους", κατέληξε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More