Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Υποψηφιος για οσκαρ ο "Κυνοδοντας"...

                         Σημαντική διάκριση για τον ελληνικό κινηματογράφο αποτελεί η υποψηφιότητα για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας που κατέκτησε η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Κυνόδοντας», όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγα λεπτά!

Ο Έλληνας σκηνοθέτης έχει ήδη μια σημαντική επιτυχία στο φεστιβάλ Καννών του 2009, όπου και απέσπασε το πρώτο βραβείο στο πρόγραμμα «Ένα κάποιο βλέμμα». Επίσης
έχει διακριθεί στα Φεστιβάλ Dublin International Film Festival, Montréal Festival of New Cinema, Sarajevo Film Festival, Sitges - Catalonian International Film Festival, Stockholm Film Festival. 
Την τελευταία φορά που ελληνική ταινία είχε προταθεί για Όσκαρ ήταν η "Ιφιγένεια" του Μιχάλη Κακογιάννη, το 1978, ενώ είχαν προηγηθεί οι υποψηφιότητες για τις ταινίες "Ηλέκτρα" (1963), "Κόκκινα φανάρια" (1964) και"Το αίμα βάφτηκε κόκκινο" (1966).
Από τις υπόλοιπες υποψηφιότητεςέλειψαν οι εκπλήξεις αφού όλα τα φαβορί συμπεριλήφθησαν στην λίστα. Ξεχωρίζει η επιτυχία της ταινίας «Ο λόγος του Βασιλιά», η οποία είναι υποψήφια για 12 Όσκαρ με τον πρωταγωνιστή της Κόλιν Φιρθ όπου είναι υποψήφιος για το βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου. Ακολουθεί το True Grit των αδελφών Κοέν με 10 υποψηφιότητες και τα Social Network και Inception με οκτώ.

Η τελετή απονομής είναι προγραμματισμένη για τις 27 Φεβρουαρίου.
Οι υπόλοιπες υποψήφιες ταινίες στην ίδια κατηγορία είναι:
  • Biutiful  (Μεξικό)
  • In a Better World  (Δανία)
  • Incendies  (Καναδά)
  • Outside the Law (Hors-la-loi)  (Αλγερία)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More