Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Πρωταθλητής γεννιέσαι, δε γίνεσαι...

Mε λιγότερα από 150 ευρώ μπορεί κάποιος να δει εάν το παιδί του έχει τα κατάλληλα γονίδια ώστε να γίνει ένας νέος Μπέκαμ, σύμφωνα με ειδικούς!



Eταιρείες που ασχολούνται με τα γενετικά τεστ ισχυρίζονται ότι η απάντηση στο ερώτημα κρύβεται μέσα σε κιτ γενετικών εξετάσεων τα οποία αποστέλλονται ταχυδρομικώς στο σπίτι και κοστίζουν λιγότερο από 150 ευρώ.

Όπως αναφέρει ΤoΒήμα online oρισμένοι γονείς που έχουν αγοράσει τα αμφιλεγόμενα τεστ υποστηρίζουν ότι αυτά έχουν βοηθήσει τα παιδιά τους να στραφούν προς αθλήματα στα οποία εμφανίζουν καλές επιδόσεις.

Βέβαια, ποικίλες αντιδράσεις έχουν δημιουργηθεί και στον χώρο των γιατρών. Οι ίδιοι θεωρούν πως τα συγκεκριμένα τεστ αποσκοπούν αφενός στο οικονομικό όφελος των εταιριών, αφετέρου μπορεί να στερήσουν από πολλά παιδιά τη θέληση για ενασχόληση με κάποιο σπορ που αγαπούν μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν τα κατάλληλα γονίδια ώστε να το υποστηρίξουν στο μέγιστο βαθμό.

Σε σχόλιο που δημοσιεύεται σχετικά με το θέμα στο επιστημονικό έντυπο του ΑμερικανικούΙατρικού Συλλόγου σημειώνεται ότι η λογική του «η νίκη μόνο μετράει», έχει αντίκτυπο στα παιδιά τα οποία πιέζονται κοινωνικώς και τελικώς δεν διαλέγουν ένα άθλημα της αρεσκείας τους.

Τα «αθλητικά» γονίδια

Τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί αρκετά γονίδια τα οποία παίζουν πιθανώς ρόλο σε ό,τι αφορά τη δύναμη, την ταχύτητα ή άλλες πτυχές της αθλητικής απόδοσης. Ωστόσο υπάρχουν εκατοντάδες άλλα γονίδια τα οποία δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

Βέβαια, χαρακτηριστικά τα οποία δεν ανήκουν στο γονιδιακό φάσμα όπως οι διαφορετικές εμπειρίες που έχει το κάθε παιδί μπορούν τελικά να προσδιορίσουν το όσο καλός θα είναι κάποιος σε ένα άθλημα, όπως αναφέρει η Δρ Άλισον Μπρουκς, παιδίατρος και ειδικός στην Αθλητιατρική στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Μάντισον.

Τέστ μέσω διαδικτύου

Μέσω διαδικτύου πωλούνται τα γενετικά τεστ που «δείχνουν τους μεγάλους αθλητές» από κάποιες εταιρίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα τεστ αυτά αφορούν και γονίδια τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τις αθλητικές επιδόσεις, σημειώνουν οι δύο ειδικοί.

Παρόλο που κάποιοι επιστήμονες διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τη νέα αυτή «μόδα», κάποιοι γονείς έχουν πεισθεί και έχουν προβεί ήδη στην αγορά των συγκεκριμένων κιτ από το διαδίκτυο ώστε να ανακαλύψουν τα κρυφά ταλέντα των παιδιών τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More