Ο Firefox 4 έφθασε, μαζί του έφερε αρκετές αλλαγές και όπως κάθε major έκδοση που σέβεται τον εαυτό της, δημιούργησε την ανάγκη για νέα tweaks και ώθησε τους developers να δημιουργήσουν νέα καταπληκτικά add-ons.
Μπορεί ακόμα να είναι νωρίς, αλλά ήθελα να μοιραστώ όσα μάζεψα τις τελευταίες μέρες. Τα περισσότερα έχουν να κάνουν με βελτιστοποίηση του interface αλλά και με προσθήκη καλύτερης λειτουργικότητας.
Fonts issue
Ο Firefox 4 έρχεται με ενεργοποιημένο το hardware acceleration, κάτι που όμως φαίνεται να επηρεάζει τις γραμματοσειρές και το πόσο καθαρές δείχνουν. Μία εύκολη λύση είναι η απενεργοποίηση του από την διαδρομή Options > Advanced > General tab & untick “Use hardware acceleration when available“. Κάτι που όμως ίσως επηρεάσει αρνητικά με την σειρά του την “ταχύτητα” του Firefox όπου το Hardware acceleration βοηθούσε.
Η εναλλακτική λύση περιλαμβάνει ένα μικρό add-on. O Λόγος για το Anti-Aliasing Tuner που σου επιτρέπει να παραμετροποίησεις πως γίνεται rendered το κείμενο μέσα από το Direct2D/DirectWrite. Περιλαμβάνει αρκετά options, με σημαντικότερα το επίπεδο contrast [ αντίθεσης ] αλλά και το επίπεδο ClearType καθώς και επιλογές για Anti-aliasing και φυσικά επιλογή τρόπου rendering. Προσωπικά διαπίστωσα ότι δουλεύει μια χαρά με τα default values χωρίς να σε αποτρέπω απ’ το να κάνεις τις δικές σου δοκιμές.[ σημείωση: οι αλλαγές δεν γίνονται real time! ]
Save tabs on exit
Ένα από τα αγαπημένα μου features στον Firefox ήταν η δυνατότητα αποθήκευσης του session κατά την έξοδο της εφαρμογής. Κάτι που δεν είδα με το που έκανα το upgrade στην V4. Μετά από λίγο ψάξιμο είδα ότι υπάρχουν 2 τρόποι να το επαναφέρεις.
Ο απλός, μέσα από τα Options και το General tab θέτοντας “Show my windows and tabs from last time” στην επιλογή “When Firefox starts”. Δουλεύει μια χαρά, αλλά χωρίς warning window όταν πας [ ηθελημένα ή ...καταλάθος ] να κλείσεις τον Firefox.
Εδώ η εναλλακτική απαιτεί από σένα να μπεις στο μαγικό about:config και να κάνεις τα εξής:
- Γράψε browser.showQuitWarning ώστε να φιλτράρεις το setting που θέλουμε.
- Ένα διπλό κλικ αρκεί για να γίνει toggle σε “true”. Είσαι έτοιμος!
Πλέον θα βλέπεις το γνωστό warning window για να σώσεις τα tabs πριν κλείσεις τον Firefox [ φυσικά δεν ισχύει σε εντολές "Restart Firefox" - σου κρατάει αυτόματα το session η ίδια η εφαρμογή ].
Tab badge για χρηστικά tabs
Ένα απλό μα τόσο χρήσιμο add-on, βρίσκει στους τίτλους των tabs ενημερώσεις για updates από υπηρεσίες όπως gmail, twitter και facebook και σου ενσωματώνει τον αριθμό με έντονο κόκκινο background, ιδανικό για τα app tabs! [ hint: restartless add-on! ]
InstantFox για μια καλύτερη Awesome Bar
Ένα φρέσκο add-on, το InstantFox μετατρέπει την νέα awesome bar σε μία πολύ-μηχανή αναζήτησης που με λίγο χρόνο θα σε κάνει να ξεχάσεις το search στα δεξιά. Χρησιμοποιεί “trigger letters” για κάθε είδους αναζήτηση, π.χ. “g” για κανονική αναζήτηση μέσω Google και υποστηρίζει εκτός των άλλων, αναζητήσεις σε: google images, maps, youtube, ebay, amazon, twitter, bing, yahoo, wikipedia, Wolfram Alpha, ακόμα και υπολογισμούς ( calculator ) ή πρόγνωση καιρού. Αρκετά έξυπνο, απλό σε υλοποίηση ιδανικό για εσένα που θες κάτι παραπάνω απ’ την Awesome bar.
Φυσικά, Αν απλά θες να αλλάξεις το που ψάχνει η awesome bar χωρίς κάποιο έξτρα add-on, μπορείς να το κάνεις εύκολα μέσω της αλλαγής του Keyword.URL.
Το δικό σου inteface
Meet Stratiform, καταπληκτικό add-on για όποιον θέλει να φέρει εικαστικά τον Firefox στα μέτρα του [ αν και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιτύχεις κάτι τέτοιο ] σου επιτρέπει να αλλάξεις χρώματα και στυλ σε μπάρες εργαλείων & add-ons, tabs και στο κουμπί του menu του Firefox.
Και συνεχίζοντας από αυτό που ανέφερα τελευταίο, δεν θα μπορούσα να παραλείψω το “Movable Firefox button” που κάνει αυτό που φαντάζεσαι, σου επιτρέπει να μετακινείς το νέο firefox button σαν να ήταν οποιοδήποτε άλλο στοιχείο της μπάρας εργαλείων.
Για το τέλος άφησα ένα μικρό, αλλά σημαντικό add-on που προσθέτει ξανά στην μπάρα διευθύνσεων το RSS icon για σένα που θες να παίρνεις τα feeds εύκολα, με ένα κλικ.
Ολοκληρώνοντας
Ο Firefox 4 έχει ήδη γίνει η αγαπημένη μου έκδοση αυτού του browser και θεωρώ ότι θα κυριαρχήσει στις προτιμήσεις των χρηστών, τα 25 εκατομμύρια ( and counting ) downloads μέχρι τώρα, αποδεικνύουν αυτή την δυναμική. Έχει βελτιωθεί σε πολλά σημεία, ιδιαίτερα στον τομέα διαχείρισης μνήμης. Ακόμα και τα benchmarks που έκανε το CNETδείχνουν ακριβώς αυτό, ότι είναι στην κορυφή.
Κανείς όμως δεν είναι τέλειος, γιατί ακόμα κι εγώ είδα μερικά προβλήματα στην διάθεση μνήμης που όμως λύθηκαν με φρέσκια εγκατάσταση του Firefox [ στο γραφείο ]. Υπάρχει και σχετικό νήμα για μείωση της χρήσης μνήμης στο MozillaZine, εάν νιώθεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις καλύτερα.
Για όποιον θέλει να βρει όλα τα αναφερόμενα add-ons μαζί, υπάρχει το σχετικό collection που δημιούργησα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου