Με αφορμή την ταινια "Flash of Genius " της βιογραφίας του εφευρέτη Ρόμπερτ Κερνς που ειδαμε χθες σε DVD, το Ανώνυμο blog ετσι εψαξε και βρήκε τον άγνωστο κόσμο των ιδιοφυιών σε 20 στιγμιότυπα.
Ο μαγικός, όμως, κόσμος της ιδιοφυίας είναι γεμάτος από ιστορίες απόρριψης, ανατροπής, θριάμβου, απογοήτευσης, χαράς και λύπης. Με αφορμή, λοιπόν, τη χθεσινή πρεμιέρα της ταινίας στους κινηματογράφους το Ανώνυμο blog παρουσιάζει τον άγνωστο κόσμο των ιδιοφυιών σε 20 στιγμιότυπα.
1. Ο Γουίλιαμ Σόκλι που κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 1956 για την εφεύρεση του τρανζίστορ είχε αποκλειστεί από μια μακρόχρονη έρευνα περί ευφυΐας επειδή είχε χαμηλό I.Q.
2. Η ιστορία επαναλήφθηκε, προφανώς ως φάρσα, το 1968 όταν ο Λουί Αλβάρεζ κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής για τις εργασίες του πάνω στα στοιχειώδη σωματίδια. Είχε αποκλειστεί από την ίδια έρευνα ως παιδί για τους ίδιους λόγους.
3. Το τεστ I.Q. επινοήθηκε το 1928 από του Λούις Τέρμαν στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Ο όρος ιδιοφυίας ορίστηκε από τον ίδιο για όσους είχαν I.Q. μεγαλύτερο από 140.
4. Κανένα από τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα, γνωστά ως «Τερμίτες» δεν κέρδισε το Νόμπελ.
5. Ο Τζες Οπενχάιμερ που ήταν ένας από τους τερμίτες έγινε γνωστός τηλεοπτικός παραγωγός. Μεταξύ άλλων είναι ο εφευρέτης του τηλε-υποβολέα. Ο Νόρις Μπράντμπερι, τερμίτης και αυτός, διαδέχτηκε το Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, πατέρα της ατομικής βόμβας, στην ηγεσία του Εθνικού Εργαστηρίου στο Λος Άλαμος.
6. Πολλές από τις ιδιοφυίες του 19ου και 20ου αιώνα έμειναν γνωστοί για τις ερωτικές τους περιπέτειες ανάμεσα τους και οι νομπελίστες Ρίτσαρντ Φέινμαν, Άλμπερτ Αίνσταιν και Μπέρτραντ Ράσελ.
7. Μια θεωρία λέει ότι οι άντρες ιδιοφυίες εμφανίζουν μια τάση ανάληψης ρίσκων που συνδέεται με την έκκριση τεστοστερόνης. Με απλά λόγια ότι θα έκαναν τα πάντα στο μέτρο των δυνατοτήτων τους για να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερους ερωτικούς συντρόφους. Από τη συγγραφή ποιημάτων μέχρι τη διατύπωση των πιο ριζοσπαστικών θεωριών.
8. Το 1981 ο Γουίλιαμ Σόκλι και ο Ρόμπερτ Γκρέιαμ, οπαδός της ευγονικής, ίδρυσαν την τράπεζα σπέρματος Repository for Germinal Choice που εμπορευόταν σπέρμα από Νομπελίστες και άτομα με υψηλό I.Q. Ο Γκρέιαμ πέθανε το 1997 και η τράπεζα έκλεισε τελικά το 1999. Το βασικό πρόβλημα ήταν ότι το σπέρμα από νομπελίστες είχε μικρότερη ζήτηση από το σπέρμα ενός μέτρια έξυπνου αθλητή.
9. Στην ιστορία, όμως, έμεινε η απάντηση του Νομπελίστα Τζορτζ Γουόλντ όταν του ζητήθηκε να δωρίσει το σπέρμα του στην τράπεζα: «Αν ψάχνετε για σπέρμα που θα φτιάχνει Νομπελίστες πρέπει να απευθυνθείτε σε φτωχούς εμιγκρέ ράφτες όπως ο πατέρας μου. Το δικό μου σπέρμα έχει δώσει δύο κιθαρίστες.»
10. Η ιδιοφυία δεν είναι εχέγγυο της οικονομικής επιτυχίας. Μια έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο έδειξε ότι άνθρωποι με μέσο ή χαμηλό I.Q. είναι εξίσου καλοί στο να δημιουργούν περιουσίες. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά θαύματα συνήθως δεν αξιοποιούν το ταλέντο τους είτε γιατί δεν τυγχάνουν της κατάλληλης προσοχής και μεταχείριση είτε γιατί δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την εκπαιδευτική πραγατικότητα.
11. Εικάζεται ότι ο Άλμπερτ Αινστάιν, του οποίου οι αιτήσεις για ακαδημαϊκές θέσεις απορρίπτονταν η μία μετά την άλλη με αποτέλεσμα να εργάζεται ως υπάλληλος σε γραφείο ευρεσιτεχνιών, έχασε τα χρήματα του Βραβείου Νόμπελ σε κακές επενδύσεις. Δεν χρειάζεται να είσαι ευφυΐα για να καταφέρεις κάτι τέτοιο.
12. Τη δεκαετία του 1990 τα Εργαστήρια Μπελ βρήκαν ότι οι πιο παραγωγικοί και αξιόλογοι μηχανικοί στο προσωπικό τους δεν ήταν αυτοί που χαρακτηρίζονταν ως ευφυείς άλλα αυτοί που υπερείχαν σε θέματα συνεργασίας, συμβίωσης και είχαν ικανότητα να πείθουν τους άλλους δημιουργώντας κλίμα ομοφωνίας.
13. Ο Χανς Άσπεργκερ, ένας αυστριακός παιδίατρος, τακτοποίησε μια μορφή αυτισμού που χαρακτηρίζεται από αυξημένη προσήλωσε σε ένα πολύ μικρό εύρος ενδιαφερόντων.
14. Ο Άσπεργκερ πιστεύει ότι υπάρχει ένας σύνδεσμος μεταξύ επιστημονικής / μαθηματικής ιδιοφυίας στο σύνδρομο του υποστηρίζοντας ότι για την επιτυχία στην τέχνη και στη επιστήμη χρειάζεται μια μικρή δόση αυτισμού.
15. Καμιά φορά τα στερεότυπα είναι ακριβή και διάφοροι ψυχολόγοι τα θεωρούν δείγμα ευφυΐας και βασικό μηχανισμό κατανόησης του περιβάλλοντος. Ο Νόρμπερτ Βάινερ που θεωρείται ο πατέρας της Κυβερνητικής ήταν το πρωτότυπο της αφηρημένης ευφυΐας.
16. Μια φορά ο Βάινερ είχε ξεχάσει ότι είχε πάρει το αυτοκίνητο του για να πάει σε ένα συνέδριο και γύρισε πίσω με το λεωφορείο. Όταν είδε ότι το αυτοκίνητο του δεν ήταν εκεί έκανε δήλωση κλοπής.
17. Το 2007, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κιότο αξιολόγησαν την ευφυΐα των χιμπατζήδων σε σχέση με αυτή των ανθρώπων διεξάγοντας τρία τεστ που βασίζονταν στη μνήμη. Στο πρώτο και στο τρίτο τεστ, ο χιμπατζής με τη μεγαλύτερη επίδοση επικράτησε όλων των φοιτητών που συμμετείχαν στην έρευνα ενώ στο δεύτερο απλώς έφερε ισοπαλία με μερικούς από αυτούς.
18. Ο Άλεξ, ένας αφρικανικός γκρι παπαγάλος που χρησιμοποιήθηκε σε πειράματα ψυχολογίας, απέδειξε ότι ακόμα και πουλιά μπορεί να διαθέτουν ψήγματα ευφυΐας. Ο Άλεξ μπορούσε να αναγνωρίσει μέχρι 50 διαφορετικά αντικείμενα, ποσότητες μέχρι το έξι, μέχρι εφτά χρώματα και πέντε σχήματα. Καταλάβαινε τα ζεύγη εννοιών «μεγαλύτερο-μικρότερο», «ίδιο-διαφορετικό» και είχε λεξιλόγιο 150 λέξεων.
19. Το εντυπωσιακό όμως ήταν πως ο Αλεξ καταλάβαινε και τι έλεγε. Αν του έδειχνες ένα αντικείμενο μπορούσε να το ταυτοποιήσει βάσει σχήματος και χρώματος. Αν του έδειχνες δύο αντικείμενα και το ρωτούσες αν είναι ίδια ή διαφορετικά μπορούσε να απαντήσει σωστά και να κατονομάσει τις διαφορές αν ήταν διαφορετικά.
20. Όλοι μπορούμε να γίνουμε ιδιοφυίες. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίντνεϊ έδειξαν ότι 5 mg κρεατίνης ημερησίως μπορούν να αυξήσουν βραχυπρόθεσμα την ευφυΐα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου