Και στο Αφγανιστάν δεν έχουν γίνει περισσότερα. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν παραμένει άφαντος κατά τα φαινόμενα, αόρατος εχθρός, η Αλ Κάιντα, παραμένει ζωντανός και, πιο σημαντικό από όλα, οι στρατιωτικές δυνάμεις των φονταμενταλιστών κερδίζουν πάλι έδαφος.
Η τρομοκρατία όμως δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ. Τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Μαδρίτη και το Λονδίνο, η πολύνεκρη κατάληξη της ομηρίας στο σχολικό συγκρότημα του Μπεσλάν της Οσετίας και άλλα περιστατικά έρχονται κάθε τόσο στην επικαιρότητα για να θυμίσουν ότι ο κόσμος ούτε ήταν, ούτε είναι, ούτε, μάλλον, δεν πρόκειται να είναι ασφαλής.
Ποια ήταν όμως τα μεγαλύτερα τρομοκρατικά χτυπήματα στην ιστορία; Ποια ήταν εκείνα που άλλαξαν την ιστορία; Το Ανώνυμο blog παρουσιάζει τις 5 πιο πολύνεκρες επιθέσεις στη σύγχρονη ιστορία.
5. Βηρυτός, Λίβανος
23 Οκτωβρίου 1983
Απολογισμός: 299 νεκροί
Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο, δύο φορτηγά με εκρηκτικά ανατίναξαν με διαφορά δύο περίπου λεπτών τις εγκαταστάσεις της 1ης Μοίρας Πεζοναυτών (ΗΠΑ) και του 1ου Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών (Γαλλία) σκοτώνοντας 241 αμερικάνους και 58 γάλλους στρατιωτικούς αντίστοιχα.
Για τις ΗΠΑ ήταν η μέρα με τις μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό μετά την επίθεση του Τετ στις 31 Ιανουαρίου 1968. Για τους αμερικάνους πεζοναύτες η πιο πολύνεκρη μέρα μετά τη μάχη της Ιβοζίμα.
Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε η σχετικά νεοσύστατη τότε Χεζμπολάχ εγκαινιάζοντας τη χρήση τακτικών επιθέσεων κατά δυτικών και Ισραηλινών στόχων με σκοπό την εκδίωξη του Ισραήλ από την Παλαιστίνη.
4. Πτήση 182 Air India
23 Ιουνίου 1985
Απολογισμός: 329 νεκροί
Μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου 2001, η επίθεση στην πτήση 182 της Air India ήταν πιο αιματηρή τρομοκρατική ενέργεια σε αεροσκάφος με 329 θύματα. Στις 7 και 14 ώρα Γκρίνουιτς το στίγμα του αεροσκάφους εξαφανίστηκε αιφνιδιαστικά από τα ραντάρ και ενώ αυτό πετούσε σε ύψος 10 χιλιάδων μέτρων καθοδόν προς το Λονδίνο. Τα συντρίμμια του αεροσκάφους εντοπίστηκαν στα νοτιοδυτικά παράλια της Ιρλανδίας, 200 περίπου χιλιόμετρα από την επαρχία του Κορκ και σε βάθος 2 χιλιομέτρων.
Από τους 329 επιβαίνοντες δεν επέζησε κανείς ενώ ανασύρθηκε κάτι παραπάνω από το ένα τρίτο των πτωμάτων. 8 από αυτά είχαν τραυματισμούς χαρακτηριστικούς εξόδου από το αεροσκάφους πριν την πρόσκρουση στη θάλασσα, ένδειξη ότι το αεροσκάφος διαλύθηκε στον αέρα. 26 είχαν σημάδια υποξίας, 25 κυρίως επιβάτες σημάδια εκρηκτικής αποσυμπίεσης και 23 τραυματισμούς από κάθετη δύναμη. Μετά τις αυτοψίες ήταν πλέον αδιαμφισβήτητο ότι επρόκειτο για βομβιστική επίθεση στον αέρα.
Η δίκη της Air India, όπως ονομάστηκε είχε ως βασικούς κατηγορούμενους δύο αυτονομιστές Σιχ, τους Ριπουντάμαν Σινγκ Μαλίκ και Ατζαίμπ Σινγκ Μπαγκρί που αθωώθηκαν λόγω έλλειψης στοιχείων. Ένας τρίτος καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση για ένα παρόμοιο γεγονός της ίδια περιόδου στο αεροδρόμιο Ναρίτα της Ιαπωνίας, αργότερα ομολόγησε τη συμμετοχή του στην κατασκευή της βόμβας και καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση ενώ προσφέρθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας εναντίων των Μαλίκ και Μπαγκρί αλλά η υπόθεση δεν προχώρησε. Οι έρευνες και οι δίκες κράτησαν τουλάχιστον 20 χρόνια, με κόστος πάνω από 130 εκατομμύρια δολάρια Καναδά.
3. Μπεσλάν, Βόρεια Οσετία
1 Σεπτεμβρίου 2004
Απολογισμός: 334 νεκροί
Στα χρόνια που ακολούθησαν την τραγωδία στο Θέατρο της Μόσχας, η πρωτεύουσα της Ρωσίας ήταν απροσπέλαστη για τους Τσετσένους αυτονομιστές αντάρτες. Έτσι αποφάσισαν να μεταφέρουν τις προσπάθειες τους κατά της κυβέρνησης σε πιο απομονωμένες περιοχές και συγκεκριμένα στο Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας καταλαμβάνοντας ένα σχολικό συγκρότημα.
Τρεις μέρες μετά, και με όλες τις διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη, οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλλαν στις εγκαταστάσεις του σχολείου χρησιμοποιώντας τεθωρακισμένα, ρουκέτες με θερμοβαρικές κεφαλές και βαρέα όπλα. Με το τέλος της επέμβασης και σύμφωνα με το επίσημο απολογισμό της κυβέρνησης, 334 όμηροι, μεταξύ των οποίων 156 παιδιά ήταν νεκροί. 200 άνθρωποι ήταν αγνοούμενοι ή αδύνατον να αναγνωριστούν.
Ο αρχηγός των Τσετσένων αυτονομιστών Σαμίλ Μπασάγιεφ ανέλαβε την ευθύνη για την εκτέλεση της επίθεσης αλλά κατηγόρησε τον Πρόεδρο Πούτιν για την αιματηρή της κατάληξη. Δυόμιση χρόνια μετά θα έπεφτε νεκρός μετά από μια έκρηξη βόμβας.
2. Αμπαντάν, Ιράν20 Αυγούστου 1978
Απολογισμός: 438 νεκροί
Ο εμπρησμός του Σινεμά Ρεξ ήταν το πιο αιματηρό γεγονός που σημάδεψε την άνοδο του Αγιατολάχ Χομεινί στην εξουσία του Ιράν. Οι τυφλές διώξεις, οι συνοπτικές δίκες και οι εκτελέσεις Ισλαμιστών που ακολούθησαν συντέλεσαν στο να κατηγορηθεί αρχικά η μυστική αστυνομία της χώρας SAVAK και ο ίδιος ο Σάχης. Γρήγορα, όμως, αποδείχτηκε ότι πίσω από την πολύνεκρη επίθεση κρύβονταν οπαδοί της Ιρανικής επανάστασης.
Οι αστυνομικοί που κατέφθασαν μετά τις πρώτες αναφορές για φωτιά πίστεψαν ότι οι πιθανοί εμπρηστές άναψαν μια μικρή φωτιά στη γωνία της αίθουσας για να διαφύγουν μαζί με τους υπόλοιπους θεατές αλλά δεν κατάλαβαν ότι επρόκειτο για μια οργανωμένη τρομοκρατική ενέργεια. Έτσι κλείδωσαν την κύρια έξοδο του κτηρίου μετατρέποντας το σε μια παγίδα θανάτου. Η πυροσβεστική κατέφθασε 20 λεπτά μετά την έναρξη της φωτιάς.
Ο αριθμός των θυμάτων κυμαίνεται μεταξύ 400 και πάνω από 800. Το 1980 η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι τα θύματα ήταν 438 συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εκτελέστηκαν στον απόηχο της επίθεσης.
1. Παγκόσμιο κέντρο Εμπορίου, Πεντάγωνο, Πτήση 93 United Airlines
11 Σεπτεμβρίου 2001
Απολογισμός: 2990 νεκροί
Πέρα από τα πρωτεία της φονικότερης τρομοκρατικής επίθεσης, με τελικό απολογισμό 2974 νεκρούς, η συνδυασμένη επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, το Πεντάγωνο καθώς και η αεροπειρατεία στην πτήση 93 της United Airlines ήταν και το πρώτο τρομοκρατικό χτύπημα που μεταδόθηκε εν μέρει σε ζωντανή σύνδεση.
Το μέγεθος, η τηλεοπτική κάλυψη και η συγκυρία της προεδρίας του Τζορτζ Μπους του νεότερου συνέβαλλαν στη αλλαγή του οικονομικού, πολιτικού και διπλωματικού γίγνεσθαι σε παγκόσμια κλίμακα. Αποτέλεσαν αφορμές για την εισβολή στο Αφγανιστάν και τον πόλεμο στο Ιράκ.
Τετάρτη 13 Απριλίου 2011
Οι μεγαλύτερες τρομοκρατικές επιθέσεις
Το Ανώνυμο blog παρουσιάζει τις πιο πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου