Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Γιγάντιες μπαταρίες για κάθε συνοικία

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή, αιολική) μπορεί να βοηθήσουν στη διάσωση του πλανήτη, όμως η βασικότερη πρόκληση είναι η αποθήκευση της ενέργειας για τις περιόδους που έχει σκοτάδι ή άπνοια. Μία από τις λύσεις που προτείνονται είναι η δημιουργία γιγάντιων μπαταριών που θα μπορούν να τροφοδοτούν μέχρι και 2000 νοικοκυριά.
Βέβαια, όταν λέμε γιγάντιες μπαταρίες, μην πάει το μυαλό σας σε μια AA μεγέθους πολυκατοικίας. Στην πραγματικότητα οι μπαταρίες αυτές, οι οποίες ονομάζονται redox flow batteries, θα έχουν τη μορφή μεγάλων δεξαμενών και θα είναι γεμάτες με υγρούς ηλεκτρολύτες.

Η βασική έρευνα για αυτό το νέο τύπο υπερ-μπαταριών γίνεται από ερευνητές που προέρχονται από τα 60 ινστιτούτα Fraunhofer. Αν το όνομα σας θυμίζει κάτι, δεν είναι τυχαίο - το ινστιτούτο Fraunhofer IIS δημιούργησε και κατοχύρωσε τον αλγόριθμό MP3, ενώ το Fraunhofer Heinrich Hertz Institute (HHI) συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη του αλγόριθμου συμποίεσης H.264/MPEG-4 AVC. Επίσης, από το Μάιο του 2010, η ηλιακή κυψέλη metamorphic triple-junction του Fraunhofer έχει το παγκόσμιο λεπτό για την αποδοτικότητα στη μετατροπή ηλιακής ενέργειας, φτάνοντας στο 41.1%, περίπου το διπλάσιο από την απλή κυψέλη, βασισμένη σε πυρίτιο.

Βέβαια, έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα μπροστά μας για τις υπέρ-μπαταρίες. Ο τελικός στόχος είναι να έχουν χωρητικότητα 20MWh (20 μεγαβατώρες, 20.000 κιλοβατώρες), ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν μέχρι 2.000 νοικοκυριά. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα λειτουργικό demo βασισμένο σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας ισχύος 2kW, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς θα υπάρχει ένα δείγμα βασισμένο στα 20kW. Οι ερευνητές ελπίζουν να ξεπεράσουν το όριο του Megawatt μέσα στην επόμενη πενταετία.

Θεωρητικά, όταν η τεχνολογία τελειοποιηθεί, ο μόνος περιορισμός για τη χωρητικότητα της μπαταρίας θα είναι το μέγεθος της δεξαμενής που θα εμπεριέχει τους ηλεκτρολύτες. Επίσης, η εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε να αποτελέσει βιώσιμη λύση και για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More