Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Ο χωρισμός ‘’πονάει’’ όπως ο φυσικός πόνος

O πόνος που προκαλεί ένας χαμένος έρωτας είναι ο ίδιος με αυτόν που προκαλεί ένας φυσικός τραυματισμός.


Το συναίσθημα που προκαλεί ένας χαμένος έρωτας είναι παρόμοιο με το φυσικό πόνο που προκαλείται όταν χυθεί ένα ποτήρι καυτός καφές πάνω στο σώμα μας, όπως αποκάλυψαν οι επιστήμονες μετά από μελέτη εγκεφαλογραφημάτων.


Το ‘’ερέθισμα’’ του να δουν τις φωτογραφίες του/της πρώην τους τόνωσε τα ίδια τμήματα του εγκεφάλου με τον καυτό καφέ πάνω στο χέρι τους σε 40 άτομα που πήραν μέρος στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η έρευνα βασίστηκε σε μία μελέτη του 2010, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science και έδειξε ότι οι άνθρωποι που πήραν το παυσίπονο acetaminophen ένιωθαν λιγότερο την απόρριψη όταν αποκλείονταν από ένα παιχνίδι. Αν και η απόρριψη και ο σωματικός πόνος δεν είναι πανομοιότυπα μεταξύ τους, είναι πιο παρεμφερή από ό, τι κάποιος μπορεί να συνειδητοποιήσει, δήλωσε ο Edward Smith, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και επικεφαλής της μελέτης.

«Μπορεί να υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο στην απόρριψη», ανέφερε ο Smith σε μια τηλεφωνική συνέντευξη. «Δεν υπάρχει άλλη αρνητικό συναίσθημα, ούτε καν ο θυμός ή ο φόβος, που να εκμαιεύει αντιδράσεις στο τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με τον πόνο.»

Οι εγκεφαλικές απεικονίσεις έδειξαν συμμετοχή του δευτερογενούς σωματοαισθητικού φλοιού, που επεξεργάζεται τα είδη των αισθήσεων, όπως το ελαφρύ άγγιγμα, ο πόνος, η πίεση και η θερμοκρασία. Επίσης δραστηριοποιούνταν και στην απόρριψη και στο σωματικό πόνο το τμήμα του εγκεφάλου, που αισθάνεται τη θερμοκρασία.

Οι συμμετέχοντες είδαν φωτογραφίες ενός πρώην που τους παράτησε και ενός φίλου που είχε το ίδιο φύλο με τον πρώην σύντροφό τους. Στη συνέχεια χύθηκε κάτι καυτό στο αριστερό τους χέρι. Αμέσως μετά αξιολογήθηκε πώς ένιωθαν μετά από κάθε δοκιμή σε μια κλίμακα κινδύνου και υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.

«Το χύσιμο ενός ζεστού φλιτζανιού καφέ πάνω μας και η σκέψη του πόση απόρριψη νιώσαμε όταν κοιτάμε την εικόνα ενός προσώπου που μας παράτησε πρόσφατα μπορεί να φαίνεται ότι ενεργοποιεί πολύ διαφορετικούς τύπους του πόνου», επεσήμανε ο Ethan Kross, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Αλλά η συγκεκριμένη έρευνα απέδειξε ότι στην πραγματικότητα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ομοιότητα από ό ,τι αρχικά πιστεύαμε.»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More