Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Τα πιο διάσημα όπλα του κινηματογράφου

Τι κοινό έχουν το Καλάσνικοφ με το Μ-16 και το FN FNC 80; Ένα Stinger με ένα Glock; Η απάντηση… «στις κινηματογραφικές οθόνες προσεχώς».


Ταινία χωρίς όπλα γίνεται; Αμερικάνικη τουλάχιστον δύσκολα. Κάτι η εμμονή στη θεματολογία «κλέφτες και αστυνόμοι», κάτι τα μπλοκμπάστερ που αναλαμβάνουν το ρόλο του ιστορικού του παρόντος και δε χρειάζεται πολύ περισσότερα για να καταλάβει κανείς ότι τα όπλα λειτουργούν ως κινηματογραφικοί πρωταγωνιστές. Ιδού και η λίστα με τα πιο διάσημα, είτε γιατί πρωταγωνίστησαν σε ταινίες σταθμούς είτε γιατί έκαναν ολόκληρη καριέρα στον κινηματογράφο.


FN FNC 80 - Heat

Μπορεί στην Ελλάδα να παλεύουμε να εκπαιδεύσουμε τους αστυνομικούς να χρησιμοποιούν το υπηρεσιακό τους περίστροφο για να μη προκαλούν θύματα από «εξοστρακισμούς», αλλά στο America οι αστυνομικοί είναι μάχιμοι και χρησιμοποιούν εξίσου καλά πολεμικά τυφέκια. Παράδειγμα; Ο Βίνεντ Χάνα (Αλ Πατσίνο) στο Heat που χρησιμοποιεί το FN FNC80.

Το συγκεκριμένο είναι η παραλλαγή των 5,56 mm του «δικού» μας FN FAL (το είχαν οι ειδικές δυνάμεις για χρόνια πριν το Μ16). Το μικρό διαμέτρημα, φυσικά, δεν τον εμπόδισε καθόλου να «ξαπλώνει» τους κακούς ληστές τραπεζών.



ΑΚ-47 - Παντού

«Do the math!» που λένε και οι Άγγλοι. Χ (μποκμπαστεριές προπαγανδιστικού χαρακτήρα) επί Ψ (τρομοκράτες κατά μέσο όρο ανά ταινία) επί Ζ (δυό τρία καλάσνικοφ ο καθένας γιατί οι κακοί τρομοκράτες δεν έχουν μόνο ένα) ίσον Ω (οι φορές που το «καλύτερο» τυφέκιο στον κόσμο έχει βγει στο πανί).

Για το Χ αναφέρουμε μόνο τις πιο χαρακτηριστικές:

- Rambo, 1 και 3(χωρίς να αποκλείεται το 2)
- Rocky 4 (καλά πόσα Καλάσνικοφ χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν το Σταλόνε;)
- Iron Eagle 1 και 2 (ευτυχώς δεν βγήκε το 3)
- Octopussy
- Behind Enemy Lines
- Blood Diamond
- We Were Soldiers
- The Delta Force
- Raid On Entebbe
- Apocalypse Now

Highlight:

Στο αλησμόνητο Platoon ο Κρις (Τσάρλι Σιν) σκοτώνει το Λοχία Μπαρνς (Τομ Μπέρεντζερ) με ένα Καλάσνικοφ που βρίσκει στο έδαφος της ζούγκλας.



FIM-92A Stinger - Charlie Wilson's War

Το όνομα του Τσάρλι Γουίλσον συνδέθηκε όσο κανένα με τη νίκη των Αφγανών επί των Σοβιετικών στη δεκαετία του 1980. Οι μουτζαχεντίν οπλισμένοι με Stinger εδάφους-αέρος κατέβαζαν τα Σοβιετικά ελικόπτερα σαν τις πέρδικες.

Η ταινία είναι αφιερωμένη στην προσπάθεια του Γουίλσον (Τομ Χανκς) να εξασφαλίσει κονδύλια, να διατηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών και τελικά να προμηθεύσει τους Αφγανούς με το πολυπόθητο οπλικό σύστημα.



Το FIM-92A έχει εμφανιστεί και σε άλλες ταινίες όπως στο Rambo III (1988) με θέμα πάλι τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και το The Devil's Own (1997) που περιγράφει την προσπάθεια ενός στελέχους του IRA να μεταφέρει τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ιρλανδία.

Glock 17s - Mr & Mrs Smith

Ο Κος και η Κα Σμιθ (Μπραντ Πιτ και Αντζελίνα Τζολί) ζουν μια συνηθισμένη ζωή, σε ένα συνηθισμένο προάστιο. Έχουν συνηθισμένες δουλειές αν εξαιρέσει κανείς ότι είναι και οι δύο πληρωμένοι δολοφόνοι. Είναι ένα συνηθισμένο ζευγάρι... αν εξαιρέσει κανείς ότι η μαφία τους έχει αναθέσει να σκοτώσουν ο ένας τον άλλο. Μέσα από τη δοκιμασία ανακαλύπτουν πολύ περισσότερα για τη σχέση τους από ό,τι σε πέντε χρόνια γάμου. Πράγματα σημαντικά όπως την αγάπη τους για το πολύ αξιόπιστο Glock 17s.



Κυνηγετική καραμπίνα - LA Confidential

Οι καραμπίνες δεν είναι σπάνιο πράγμα σε ταινίες. Σε καμία, όμως, δεν έχουν κάνει την αίσθηση που έκαναν στο LA confidential. O Έντ Έξλι (Γκάι Πιρς) κερδίζει το ψευδώνυμο του (Shotgun Ed) και το σεβασμό των συνεργατών του όταν σε μια σόλο επιχείρηση και οπλισμένος μόνο με μια καραμπίνα «καθαρίζει» μια συμμορία αφροαμερικανών που εμπλέκονται σε κάποια εγκλήματα.

Το γεγονός ότι η συμμορία είναι αθώα και ότι στη συγκεκριμένη ενέργεια έχει οδηγηθεί από μηχανοραφίες του πανούργου διευθυντή Ντάντλι Σμιθ (Τζέιμς Κρόμγουελ) δεν είναι ευθύνη της καραμπίνας. Αυτή τη δουλειά της την έκανε και με το παραπάνω.



M16 (M203) - Scarface

Το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα είναι ένα τυφέκιο M16 με εκτοξευτή οπλοβομβίδων. Είναι το στάνταρ τυφέκιο στους περισσότερους στρατούς του κόσμου και σε ακόμα περισσότερες ταινίες με θέμα το Βιετνάμ, το έγκλημα στις πόλεις και γενικά κάθε κινηματογραφικής καρυδιάς καρύδι με τις απαιτούμενες δόσεις αυτοσεβασμού έχει ένα.

Στη μνήμη του κάθε κινηματογραφόφιλου, όμως, έχει μείνει ως το φιλαράκι του «Σημαδεμένου». «You wanna fuck with me? Okay. You wanna play rough? Okay. Say hello to my little friend!» λέει ο Τόνι Μοντάνα (Αλ Πατσίνο) στους κακούς και τους «συστήνει» ένα M16 - M203.



0.44 Magnum Smith & Wesson - Dirty Harry

Χάρι Κάλαχαν: Ξέρω τι σκέφτεσαι. «Πυροβόλησε έξι φορές, ή μόνο πέντε;» Για να είμαι ειλικρινής, με όλη αυτή την έξαψη, έχασα και ‘γω το μέτρημα. Καθώς, όμως, αυτό είναι ένα 44άρι Μάγκνουμ, το πιο ισχυρό πιστόλι στον κόσμο, και μπορεί να σου τινάξει τα μυαλά στον αέρα, πρέπει να αναρωτιέσαι μόνο ένα πράγμα: «Πόσο τυχερός αισθάνομαι;» Λοιπόν, αλήτη, πόσο τυχερός αισθάνεσαι;



Αυτός ο μίνι μονόλογος του Βρώμικου Χάρι (Κλιντ Ιστγουντ) ήταν αρκετός για να μετατρέψει το 44άρι Μάγκνουμ σε θρύλο του κινηματογράφου και να του δώσει θέση σε κάθε αστυνομική ταινία για δύο περίπου δεκαετίες.

Επιπλέον σχόλια περιττά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More