Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Kaspersky Lab: Οι spammers κερδίζουν το χαμένο έδαφος

Η Kaspersky Lab ανακοίνωσε τη δημοσίευση της έκθεσης Spam Report για το Φεβρουάριο του 2011. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο όγκος των ανεπιθύμητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων αυξήθηκε κατά 1,1%. Έτσι, έφτασε το 78,7% του συνολικού όγκου ηλεκτρονικών μηνυμάτων, κατά μέσο όρο. «Οι spammers σταδιακά ανακτούν τις δυνάμεις τους, έπειτα από το κλείσιμο μεγάλων botnets το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Εκτιμούμε ότι τα επίπεδα spam θα κυμανθούν στο 81-82%, μέχρι τον Απρίλιο-Μάιο του 2011», δήλωσε η Maria Namestnikova, Senior Spam Analyst στην Kaspersky Lab.


Πηγές spam

Η Ινδία παρέμεινε στην κορυφαία θέση μεταξύ των «παραγωγών spam» το Φεβρουάριο, καθώς το 8,83% του συνολικού όγκου spam προήλθε από εκεί. Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά 1,02% σε σχέση με τον Ιανουάριο. Ακολούθησε η Ρωσία, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των μηνυμάτων spam που προέρχονται από εκεί μειώθηκε κατά 4,26% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Η Βραζιλία σκαρφάλωσε στη τρίτη θέση (+0,41%) και η Ινδονησία βρέθηκε στην τέταρτη (-0,39%). Για πρώτη φορά, η Νότια Κορέα βρέθηκε μεταξύ των πέντε πρώτων χωρών, ανεβαίνοντας έξι θέσεις και σημειώνοντας αύξηση 1,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η Ιταλία από την άλλη, έπεσε στην έκτη θέση (-0,78%).

Ανάκαμψη των επιπέδων spam στις ΗΠΑ

Μπορεί οι ΗΠΑ να κατέλαβαν την όγδοη θέση στη λίστα των «χωρών-παραγωγών spam», ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει μια σταδιακή αύξηση της διακίνησης μηνυμάτων spam από αυτή τη χώρα. Μετά από το κλείσιμο του botnet Pushdo/ Сutwail τον Αύγουστο του 2010, ο όγκος των μηνυμάτων spam από τις ΗΠΑ έπεσε σε πρωτοφανή επίπεδα, στο τέλος του 2010 (περίπου 1-1,5% από τον Οκτώβρη μέχρι το Δεκέμβρη του 2010). Το Φεβρουάριο, όμως, το νούμερο αυτό έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών (4,27%) και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να έχει αυξητική τάση και τους επόμενους μήνες.

Malware σε ηλεκτρονικά μηνύματα

Κακόβουλα προγράμματα βρέθηκαν στο 3,18% του συνόλου των ηλεκτρονικών μηνυμάτων για το Φεβρουάριο, σημειώνοντας αύξηση 0,43% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Τα περισσότερα κακόβουλα προγράμματα για το Φεβρουάριο μπορούν να χωριστούν σε δυο κατηγορίες. Η πρώτη αποτελείται από mail worms που επικεντρώνονταν στη συλλογή ηλεκτρονικών διευθύνσεων, ώστε να συνεχίσουν να εξαπλώνονται. Κάποια απ’ αυτά τα worms εγκαθιστούν άλλα κακόβουλα προγράμματα σε συστήματα που έχουν ήδη προσβληθεί.

Η δεύτερη κατηγορία malware αποτελείται από προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί να αποσπούν εμπιστευτικά δεδομένα, κυρίως οικονομικής φύσεως. Στην κατάταξη του Φεβρουαρίου περιλαμβάνεται και ένα κακόβουλο πρόγραμμα που έχει τη δυνατότητα να απενεργοποιεί τους υπολογιστές των θυμάτων και να απαιτεί πληρωμή για την αποκατάσταση της πρόσβασης σε αυτά.

Νομοθεσία Anti-spam

Κινέζοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται να προχωρήσουν σύντομα στην από κοινού έκδοση της μελέτης “Fighting Spam to Build Trust”. «Αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική κίνηση για τη γενικότερη νομοθετική πρωτοβουλία κατά των μηνυμάτων spam», εξηγεί η Maria Namestnikova. «Τα μηνύματα spam είναι πλέον μια διεθνής επιχειρηματική δραστηριότητα, γεγονός που σημαίνει ότι οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν για την καταπολέμησή της πρέπει να ξεπεράσουν τα στενά όρια μεμονωμένων χωρών. Μακάρι αυτή η πρωτοβουλία να ενθαρρύνει αξιωματούχους και σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν την ίδια γραμμή», συμπλήρωσε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More