Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Tα χαμένα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας

Κάποια καταστράφηκαν και άλλα χάθηκαν στο πέρασμα των χρόνων. Το Ανώνυμο blog παρουσιάζει τα τέσσερα έργα σημαντικής λογοτεχνικής αξίας, που δυστυχώς δεν διασώζονται μέχρι σήμερα.



Η μεγαλύτερη λογοτεχνική καταστροφή που έγινε ποτέ και πήρε μαζί της χιλιάδες πρωτότυπα έργα των σημαντικότερων συγγραφέων του αρχαίου κόσμου, ήταν η πυρκαγιά που ξέσπασε στην βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. 

Εκτός όμως από αυτό το "θανάσιμο" πλήγμα, η λογοτεχνία έχει δεχθεί στο πέρασμα των αιώνων και άλλα
"χτυπήματα", όπως τον χαμό σημαντικότατων έργων από τους παρακάτω τέσσερις μεγάλους δημιουργούς. 

«Αγάπης Αγώνας Γόνιμος» 

Ουίλιαμ Σαίξπηρ 

 
Κανείς δεν ξέρει αν το συγκεκριμένο θεατρικό του Σαίξπηρ υπήρξε ποτέ στα αλήθεια. Για πολλά χρόνια, θεωρούσαν ότι πρόκειται για έναν δεύτερο, εναλλακτικό τίτλο για τη δημοφιλή κωμωδία του, Το Ημέρωμα της Στρίγγλας, αλλά μόλις το 1953, ο τίτλος αυτός βρέθηκε ξεχωριστός σε λίστα με τα ήδη δημοσιευμένα έργα του Σαίξπηρ. Παρόλα αυτά, το πρωτότυπο δεν βρέθηκε ποτέ. 

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τελικά ο τίτλος Αγάπης Αγώνας Γόνιμος (Love’s Labour’s Won) ήταν απλά ένας πρώτος, προσωρινός τίτλος για κάποιο από τα διασωθέντα έργα του μεγάλου δημιουργού. Ίσως του Αγάπης Αγώνας Άγονος. Η πλειοψηφία όμως πιστεύει ότι οι δύο τίτλοι είναι σύμπτωση και ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα εντελώς ξεχωριστό δημιούργημα του που απλά χάθηκε. 

Πρόσφατα, η καθηγήτρια λογοτεχνίας του Χάρβαρντ και συγγραφέας, Τζένιφερ Λι Κάρελ, ανακάλυψε ότι δεν υπήρχε ένα αλλά δύο χαμένα θεατρικά του Σαίξπηρ. Το δεύτερο είναι ο «Καρδένιος», αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι όντως το εν λόγω δεύτερο θεατρικό άνηκε πνευματικά στον Άγγλο συγγραφέα. 

Τα Απομνημονεύματα του Λόρδου Μπάιρον 

Λόρδος Μπάιρον 

Ο Άγγλος ποιητής εκτός από κυρίαρχη λογοτεχνική φιγούρα του Ρομαντισμού θεωρείται κι ένας από τους σημαντικότερους ποιητές που έζησαν ποτέ και η επιρροή του είναι εμφανής ακόμα και σήμερα. 

Στις 17 Μαΐου του 1824, ο εκδότης Τζον Μάρει προέβη σε μια εγκληματική πράξη για τον λογοτεχνικό κόσμο. Λίγο πριν πεθάνει ο Λόρδος Μπάιρον, είχε εμπιστευτεί τα χειρόγραφα των απομνημονευμάτων του στον εκδότη του, για να τα εκδώσει εκείνος μετά το θάνατό του. 

Αφού εκείνος πέθανε μετά από υψηλό πυρετό, ο Μάρει αποφάσισε να κάψει τα χειρόγραφα, με την συνενοχή πέντε φίλων του. Θεωρούσε πως οι σκανδαλιστικές αποκαλύψεις και τα λεγόμενα σε αυτά τα χαρτιά ενδεχομένως να κατέστρεφαν τη φήμη του. Ο μόνος που είχε αντίθετη γνώμη ήταν ο επίσης ποιητής (και συνεχιστής του έργου του Μπάιρον), Τόμας Μουρ, αλλά τελικά οι υπόλοιποι τον έπεισαν ότι το σωστό ήταν να τα κάψουν. Όπως και έκαναν… 

Ποτέ δε μάθαμε την πραγματική αλήθεια για τις λεπτομέρειες της ζωής του, παρόλο που λίγο αργότερα ο Μουρ, για να εξιλεωθεί, εξέδωσε τη δική του εκδοχή με τίτλο Letters and Journals of Lord Byron. 

Τα έργα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ 



Έρνεστ Χέμινγουεϊ 

Ο μεγάλος Αμερικανός συγγραφέας αγαπούσε το γράψιμο από πολύ μικρή ηλικία και είχε στην κατοχή του δεκάδες ανέκδοτα έργα. Δεν είχε εκδώσει κανένα βιβλίο πριν την ηλικία των 23 ετών, ενώ τα περισσότερα βιβλία του κυκλοφόρησαν μετά το 1926, και από ότι φαίνεται υπάρχει λόγος. 

Το 1922, ως δημοσιογράφος και ανταποκριτής του ελληνοτουρκικού πολέμου και της καταστροφής της Σμύρνης, γύριζε με την πρώτη σύζυγό του, Χάντλι Ρίτσαρντσον, την Ευρώπη και κουβαλούσε μαζί του μια βαλίτσα με όλα όσα είχε γράψει μέχρι τότε. Κάποια στιγμή στο ταξίδι τους, η βαλίτσα αυτή κλάπηκε! 

Ανάμεσα στα χαμένα έργα βρισκόταν και μια νουβέλα με τις εμπειρίες του Χέμινγουεϊ από τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου εργαζόταν εθελοντικά στον Ερυθρό Σταυρό. 

Τα έργα του Αριστοτέλη 

Αριστοτέλης
 

Ο Έλληνας φιλόσοφος έχει γράψει αμέτρητα έργα σχετικά με την ηθική, την αισθητική, τη λογική, την επιστήμη και την πολιτική. Οι ιδέες του «ταξίδεψαν» στον χρόνο κι έφτασαν μέχρι την Αναγέννηση, την οποία κι επηρέασαν βαθύτατα. 

Οι επιστήμονες και οι φιλόλογοι χωρίζουν τα συγγράμματα του στα «εξωτερικά» και τα «εσωτερικά». Μια απόδοση αυτών των όρων είναι ότι τα «εξωτερικά» ήταν εκείνα τα οποία έγραψε για το κοινό, ενώ τα άλλα ήταν εκείνα που χρησιμοποιούσε για να διδάξει τους μαθητές του. 

Το συνολικό του έργο στον δυτικό κόσμο είναι αξεπέραστο και πιθανότατα να είχε θέσει τις βάσεις και σε άλλα θέματα αν είχανε σωθεί περισσότερα βιβλία του. Δυστυχώς, μόνο το ένα τρίτο των συγγραμμάτων του Αριστοτέλη σώζονται μέχρι τις ημέρες μας. Κατά ένα «μυστήριο» τρόπο, όλα τα «εξωτερικά» χειρόγραφά του χάθηκαν στο πέρασμα των αιώνων. 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More