Κυριακή 1 Μαΐου 2011

17 χρονια απο τον θανατο του Ayrton Senna

17 χρονια συμπληρωνονται σήμερα απο το απογεύμα της 1 Μαιου στο Σαν Μαρινο.Η ήμερα που ενας απο τους κορύφαιους πιλότους της F1 άφησε την τελεύταια του πνόη στην πίστα της Ιμολα.Το Ανώνυμο blog παει 17 χρονια πισω και σας παρουσιαζει το τραγίκο αυτο ατύχημα

Το ατύχημα

Την 1η Μαΐου 1994 θα γινόταν το Γκραν Πρι του Σαν Μαρίνο στην πίστα της Ίμολα. Τις δύο προηγούμενες μέρες είχαν συμβεί δυο σοβαρά ατυχήματα: το πρώτο την Παρασκευή με τον νεαρό
τότε Ρούμπενς Μπαρικέλο (R.Barrichello) ο όποιος τραυματίστηκε σοβαρά. Την επόμενη ημέρα ο Ρόλαντ Ράτζενμπεργκερ (Roland Ratzenberger) (Αυστριακός οδηγός της Βρετανικής MTV Simtek Ford στην πρώτη του χρονιά στην Φόρμουλα, 34 ετών τότε) δεν είχε την τύχη του Μπαρικέλο και άφησε την τελευταία του πνοή στην πίστα καθώς έπειτα από σφοδρή σύγκρουση (με περίπου 350 Km/h) τραυματίστηκε σοβαρά στον αυχένα. Η σύντροφός του Σένα, η Αντριάνα, εκμυστηρεύτηκε ότι μετά το θανατηφόρο ατύχημα του Ρόλαντ Ράτζενμπεργκερ είχε δει τον Αϊρτον να κλαίει και να παρακαλάει να αναβληθεί ο αγώνας. Παρόλ' αυτά, όμως, ο αγώνας θα γινόταν κανονικά.

Στην πρώτη θέση της εκκίνησης για τρίτη συνεχόμενη φορά εκείνη την χρονιά ήταν ο Σένα. Στον έβδομο γύρο, στη στροφή Tamburello, για αδιευκρίνιστους μέχρι σήμερα λόγους έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του και επέπεσε στον τοίχο. Δύο ώρες αργότερα ο Σένα έφυγε από την ζωή. Μέχρι σήμερα ακούστηκαν πολλά σενάρια για το πώς έγινε το ατύχημα, όμως κανένα δεν έγινε δυνατό να αποδειχτεί. Μετά τον θάνατό του η ομάδα του (Γουίλιαμς) δικάστηκε για το αδικαιολόγητο σπάσιμο του τιμονιού της FW16. Μετά από δικαστικές διαμάχες που διήρκεσαν μερικά χρόνια τελικά αθωώθηκε.

Η είδηση του θανάτου διαδόθηκε με αστραπιαία ταχύτητα στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Σάο Πάολο. Χιλιάδες θαυμαστές του πήγαν στο πατρικό του σπίτι κι έκλαιγαν. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας κ. Ιταμάρ Φράνκο ανακοινώνοντας τον θάνατό του από την τηλεόραση, κήρυξε την χώρα σε τριήμερο πένθος ενώ έθεσε το προεδρικό αεροπλάνο στην διάθεση της οικογένειάς του για να μεταφέρουν τη σορό του στην πατρίδα, όπου την προσκύνησαν περισσότεροι από 1.000.000 Βραζιλιάνοι.

Ο Σένα σε ηλικία 34 χρόνων, ενός μηνός και 10 ημερών, ο μεγαλύτερος σύγχρονος πιλότος και αστέρας της Formula 1, είχε περάσει στην αιωνιότητα.

Δείτε ΕΔΩ ενα βίντεο σχετικά με το ατύχημα που εξηγεί την πιθανότερη αιτία του ατυχήματος ...

Προσωπικά στοιχεία

Ονοματεπώνυμο : Ayrton Senna da Silva
Χώρα : Βραζιλία
Ημερ. γέννησης : 21 Μαρτίου 1960
Τόπος γέννησης : Σάο Πάολο, Βραζιλία
Ημερ. Θανάτου : 1 Μαΐου 1994 (34 ετών)
Αγώνες : 162
Νίκες : 41
Pole positions : 65
Βάθρα : 80
Πρωταθλήματα : 3 (1988,1990,1991)

Ομάδες

Χρονιές ομάδα νίκες (pole)(βάθρα)

1984 Toleman 0 (0) (3)
1985-1988 Lotus 6 (16) (22)
1989-1993 McLaren 35 (46) (55)
1994 Williams 0 (3) (0)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More