Οι ενστάσεις επικεντρώνονται στο θέμα της διαφάνειας και της ελλιπούς ενημέρωσης, σε ό,τι αφορά το ποιοι αποφασίζουν για ποιους. Ενδεικτικό είναι το άρθρο του Bloomberg, σχετικά με την ISDA, την επιτροπή δηλαδή, που κρίνει -και θα αποφανθεί- αν η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης αποτελεί πιστωτικό γεγονός: «Σκεφτείτε ότι αγοράσατε ένα σπίτι και, για να το ασφαλίσετε, έπρεπε να αγοράσετε την κάλυψη από τον κατασκευαστή. Μετά, φανταστείτε μια φωτιά, που σχεδόν κατέστρεψε το σπίτι, αλλά η ικανότητά σας να εισπράξετε την ασφάλεια εξαρτάται από μια επιτροπή ανώνυμων κατασκευαστών, που συνεδριάζει κρυφά για να ψηφίσει αν πρέπει ή όχι να σας δώσει μια επιταγή.
Αν η απόφαση είναι αρνητική, το συμβούλιο δεν υποχρεούται να σας δώσει εξηγήσεις, και σε εσάς δεν επιτρέπεται να δείτε τα πρακτικά των – κεκλεισμένων των θυρών – συζητήσεων και δεν θα έχετε κανένα δικαίωμα προσφυγής. Δεν πρόκειται για ένα καλό σύστημα. Αλλά όχι άσχετο με αυτό, που κυβερνά τον κόσμο των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS), των συμβολαίων δηλαδή, που ασφαλίζουν τους επενδυτές σε κρατικά και εταιρικά χρέη ενάντια στη χρεοκοπία.
Επιτροπές από εκπροσώπους μεγάλων τραπεζών, hedge funds, επενδυτικών οίκων και άλλων ενδιαφερόμενων, που σχηματίζονται από τη Διεθνή Ένωση Παραγώγων (ISDA), αποφασίζουν αν θα γίνουν οι συγκεκριμένες πληρωμές σε επενδυτές». Ο αρθρογράφος αναφέρεται στη συνέχεια στο γεγονός ότι την 1η Μαρτίου, η συγκεκριμένη Ένωση αποφάσισε πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτέλεσε πιστωτικό γεγονός, δηλαδή ότι δεν προκαλεί πληρωμές των CDS. «Μπορεί να ήταν η σωστή απόφαση.Αλλά ουδείς εξωτερικός παράγοντας συμμετείχε σε αυτή τη συζήτηση. Κανένα πρακτικό δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.
Και, όταν η αρμόδια επιτροπή έβγαλε απόφαση, εξεδόθη μια λιτή ανακοίνωση 300 λέξεων. Όσο για τους αγοραστές των CDS, δεν είχαν ευκαιρία για έφεση». Το πρακτορείο αναφέρει ονόματα μεγάλων επενδυτικών σπιτιών, που συμμετέχουν στην επιτροπή, όπως JP Morgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley και PIMCΟ, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι παραμένουν άγνωστα τα ονόματα των ανεξάρτητων decision makers. «Επιπλέον, το ποσοστό του ελληνικού χρέους, που αυτές οι εταιρίες κατέχουν, δεν αποκαλύπτεται, αν και αυτή η πληροφορία είναι μερικές φορές διαθέσιμη μέσω επίσημων καταστάσεων». Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στα αποτελέσματα της συμμετοχής στο PSI, που αναμένονται απόψε.
Το πρακτορείο θεωρεί ότι – αν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης -τότε η ISDA δεν έχει άλλη επιλογή από το να χαρακτηρίσει την αναδιάρθρωση «καταναγκαστική, όχι εθελοντική, και να ενεργοποιήσει την πληρωμή των CDS». Χαρακτηριστικό της αμφισβήτησης όλων αυτών των διαδικασιών, είναι το πώς κλείνει το συγκεκριμένο άρθρο: «Σε κάθε αγορά, η μυστικότητα προκαλεί φόβο.
Οι πιστωτικές αγορές πρέπει να είναι πολύ σίγουρες ότι οι κρίσεις τους για πιστωτικά γεγονότα λαμβάνονται καλή τη πίστη. Και οι επενδυτές πρέπει να πιστέψουν ότι αντιμετωπίζονται δίκαια.
Αν σκεφτούν ότι η ασφάλισή τους έναντι χρεοκοπίας δεν τους προστατεύει πια, θα αποφύγουν απλώς την κατοχή ομολόγων της Ιρλανδίας της Ιταλίας και της Ισπανίας, υπονομεύοντας την αγορά των CDS και θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητα αυτών των χωρών να επιβιώσουν της κρίσης χρέους».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου