Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Ηλιακή καταιγίδα θα πλήξει σήμερα τη Γη


Μεγάλη ηλιακή καταιγίδα πλησιάζει προς τη Γη, απειλώντας να προκαλέσει προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, τα συστήματα GPS, τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τις αερομεταφορές.



Η έκρηξη υψηλής ενέργειας, που εκτόξευσε στο διάστημα με μεγάλη ταχύτητα υλικό από το «στέμμα» του ήλιου, ανήκει στη μεγαλύτερη δυνατή κατηγορία «Χ» με βάση τη σχετική επιστημονική ταξινόμηση (ανάλογη της κλίμακας ρίχτερ στους σεισμούς), με συνέπεια δορυφόροι, τηλεσκόπια και άλλα διαστημικά σκάφη να δεχτούν μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας, με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τα επιστημονικά τους όργανα.

Η ηλιακή καταιγίδα – η μεγαλύτερη των τελευταίων πέντε ετών – θα κατακλύσει τη Γη με φορτισμένα σωματίδια σήμερα το πρωί, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες.

Η ηλιακή καταιγίδα είναι αποτέλεσμα μιας ηλιακής έκλαμψης που συνέβη την περασμένη Τρίτη, ο οποία προκάλεσε μαζική εκτίναξη φορτισμένων σωματιδίων στο Διάστημα.

Όταν φτάσουν στη Γη, τα φορτισμένα σωματίδια θα κινούνται με ταχύτητα 6,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα.

Η ηλιακή καταιγίδα θα πλήξει κυρίως πολικές περιοχές.

Το ισχυρό ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων του ηλιακού πλάσματος απειλεί να δημιουργήσει προβλήματα σε δορυφόρους, τηλεσκόπια σε τροχιά και σε διαστημικά σκάφη εντός του ηλιακού μας συστήματος, σύμφωνα με τους επιστήμονες του διαστημικού κέντρου Goddard της NASA.
Τα ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα του πλανήτη μας δεν φαίνεται να κινδυνεύουν.

Οι επιστήμονες αναμένουν μόνο κάποιες μέτριες γεωμαγνητικές καταιγίδες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More