Κυριακή 10 Απριλίου 2011

10 τραγουδια One-Hit Wonders

Τραγούδια από μπάντες ή καλλιτέχνες που έσκασαν στο μουσικό στερέωμα σαν διάττοντες αστέρες, έκαναν ένα μεγάλο μπαμ και μετά χάθηκαν στη λήθη του χρόνου, ανίκανοι να επαναλάβουν την επιτυχία τους.


A Girl like You – Edwyn Collins

Ο ηγέτης των σκοτσέζων anorak-άδων Orange Juice που τους παράτησε σύξυλους για να ακολουθήσει σόλο καριέρα, έκανε ένα φοβερό ξεκίνημα, αλλά απ’ το πρώτο κιόλας εμπόδιο της κούρσας έπεσε όπως η αντίπαλος της Βούλας Πατουλίδου, μη καταφέρνοντας να φτάσει ούτε καν μέχρι τον τερματισμό. Έχει να βγάλει αξιοπρεπές τραγούδι απ’ το 1996.





Black Betty – Ram Jam

Άθλιοι παλιοροκάδες που γνώρισαν μια πρόσκαιρη επιτυχία το 1997, ξεπατικώνοντας με όνειδος κι αισχύνη μπλουζ κλίμακες και μεταφράζοντας τις σε βαρυμεταλλικό βόμβο πολλών ντεσιμπέλ. Η αταλαντοσύνη τους ήταν τόσο μεγάλη που διαλύθηκαν μετά από μόλις δυο άλμπουμ.




Breakfast at Tiffany’s – Deep Blue Something

Το 1993 ήταν η χρονιά τους: οι τεξανοί αυτοί, η δεύτερη μεγαλύτερη ντροπή της πολιτείας, μετά τον Τζορτζ Μπους, έγιναν πρώτες φίρμες με το εν λόγω τραγούδι. Η Μούσα της Μουσικής επισκέφτηκε στο τσαρδί τους μια μόνο φορά. Έκτοτε, ουδέν νεώτερον απ’ το μουσικό μέτωπο.



Groove is in the Heart – Deee Lite

Η ανυπαρξία ταλέντου τους ανάγκασε προφανώς να βάλουν τρία έψιλον στο όνομα τους, μπας και γίνει λίγος ντόρος και ακουστούν παραέξω. Το τραγούδι αυτό του 1990 ήταν η μοναδική τους επιτυχία: έβγαλαν τρία άλμπουμ το ένα χειρότερο απ’ το άλλο και διαλύθηκαν το 1995.



Inside – Stiltskin

Τιτανοτεράστια ροκιά από το 1994, που προσωπικά την είχα «λιώσει» όσο λίγες την εποχή εκείνη. Κι όμως, οι τύποι αυτοί δεν έβγαλαν ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. Απίστευτο; Ο τραγουδιστής τους, Ray Wilson, πέρασε για ένα φεγγάρι απ’ τους Genesis, αποχώρησε κι από αυτούς και το 2006, 12 χρόνια μετά, έβγαλε το δεύτερο άλμπουμ της μπάντας. Η εποχή όμως τον είχε ήδη προσπεράσει.



Life is Life – Opus

Αυστριακοί απ’ το Graz, τη γενέτειρα του Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ: δεν είναι τυχαίο πως έπαιζαν μουσική με μια ποιότητα εφάμιλλη της υποκριτικής δεινότητας του νυν κυβερνήτη της Καλιφόρνια. Το τραγούδι αυτό, το 1985 και μετά σπίτια σας όλοι, η σεμνή τελετή έληξε.



Turning Japanese – Vapors

«I think I'm turning Japanese; I think I'm turning Japanese; I really think so», είναι μια κωδική έκφραση της αγγλικής αργκό για την αυτοϊκανοποίηση. Με τέτοια θεματολογία, δεν είναι τυχαίο πως οι βρετανοί αυτοί πανκηδες δεν έβγαλαν ούτε μισό τραγούδι που να αξίζει τα λεφτά αυτού εδώ του κομματιού, απ’ το μακρινό 1980.


What’s Up? – 4 Non Blondes

Και που τις άφησαν να κάνουν βιντεοκλίπ πολύ τους ήτανε: ασχημομούρες, αλόγες, άφωνες και πολλά ακόμη επίθετα με το στερητικό α- σηματοδοτούν την πορεία της γυναικείας αυτής αμερικανικής μπάντας, η οποία έβγαλε αυτό το κομμάτι το 1992, ένα άλμπουμ και διαλύθηκε, ευτυχώς για εμάς τους υπολοίπους!



Your Woman – White Town

Το προσωπικό project και μουσικό όχημα του Jyoti Prakash Mishra, ενός άγγλου, που όμως αποδείχτηκε τόσο ατάλαντος που ακόμη και το πιο γνωστό του τραγούδι είναι κλεμμένο από ένα αντίστοιχο του Bing Crosby, απ’ το 1962. Το «Your Woman» κυκλοφόρησε το 1997.



Τwo Princes – Spin Doctors

Εκνευριστικοί αμερικανοί που έγιναν πρώτη μούρη το 1991 με το πανάθλιο αυτό ανοσιούργημα. Το άλμπουμ όπου περιεχόταν πούλησε 5 εκατομμύρια αντίτυπα, το επόμενο 2, το τρίτο 50.000 και τα δυο τους τελευταία άλμπουμ, μαζί, 234 αντίτυπα. Τελικά, το κοινό έχει μύτη και μυρίζεται τους, πραγματικά, κακούς μουσικούς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More