To Ανωνυμο blog ανοίγει για δεύτερη φορά τον φάκελο των πιο σκληρών φυλακών του κόσμου, όπου η κατάσταση που επικρατεί πίσω από τα κάγκελα ξεπερνάει κάθε φαντασία.
5. Nairobi
Κένυα
Παρόλο που η φυλακή είχε χτιστεί για να «φιλοξενεί» 800 άτομα, οι κρατούμενοι ξεπερνούν τους 3.800 και 250 που εκτίουν ποινή μικρής διάρκειας μοιράζονται ένα κελί που κανονικά χωράει μόνο 50. Τους λείπουν τα πάντα, από στρώματα κρεβατιών μέχρι ρούχα.
Οι συνθήκες υγιεινής είναι κάκιστες, η ιατρική κάλυψη ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα οι επιδημίες να σαρώνουν τα κελιά της. Ο Νιγηριανός κρατούμενος Κόλιν Αλεφάντερ είχε δηλώσει «Επιβιώνουμε εδώ μέσα χάρη στη βοήθεια του Θεού. Δε νομίζω ότι υπάρχει ον στον κόσμο που να μπορούσε να ζήσει σε αυτόν τον τόπο».
4. Tadmor
Συρία
Η φυλακή Tadmor είναι γνωστή για τα ανελέητα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις των φυλακισμένων και για μια από τα μεγαλύτερες αιματοχυσίες που έχουν γίνει ποτέ πίσω από τα σίδερα. Στις 27 Ιουνίου του 1980, μια μέρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Δαμασκού, Χαφέζ Αλχασάν, κομάντος έφτασαν στη φυλακή και σκότωσαν εν ψυχρώ 500 κρατούμενους την ώρα που κοιμόντουσαν.
Τα βασανιστήρια που έχουν κάνει το γύρο του κόσμου θυμίζουν βασανιστήρια του Μεσαίωνα. Κρατούμενοι που διαλέγονται στην τύχη, τεμαχίζονται με τσεκούρια, άλλοι σέρνονται δεμένοι με σκοινί μέχρι να πεθάνουν κι άλλοι ξεψυχούν μετά από ξυλοδαρμό με μεταλλικούς σωλήνες.
Ο ποιητής και φυλακισμένος στην φυλακή Tadmor, Φαράχ Μπεραγκντάρ την περιγράφει ως «Το βασίλειο του θανάτου και της τρέλας».
3. La Sante
Γαλλία
Όταν πολλοί από τους τροφίμους θεωρούν ότι το μόνο μέσο διαφυγής είναι η κατάποση καθαριστικών και ποντικοφάρμακου, τότε καταλαβαίνεις ότι το μέρος όπου κρατούνται είναι κάτι παραπάνω από εφιαλτικό. Μόνο το 1999 υπήρξαν 124 αυτοκτονίες.
Οι φυλακισμένοι περνούν τέσσερις ώρες την ημέρα στο προαύλιο και οι πιο αδύναμοι και ήσυχοι καταλήγουν να γίνονται σκλάβοι των υπολοίπων. Κάθε κρατούμενος δικαιούται να κάνει μπάνιο μόνο δύο φορές την εβδομάδα κι αυτό έχει σαν συνέπεια πολλοί να προσβάλλονται από μολύνσεις και αρρώστιες. Και φυσικά, τα βασανιστήρια τους είναι καθημερινή ρουτίνα των δεσμοφυλάκων.
2. Administrative Maximum Unit (ADX)
Κολοράντο, Η.Π.Α.
Οι φυλακές ADX σχεδιάστηκαν για να αντικαταστήσουν το Αλκατράζ το 1963 και όταν άνοιξαν τις πύλες τους το 1994, άλλαξαν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την αναμόρφωση των κακοποιών. Οι κρατούμενοι βρίσκονται σχεδόν συνέχεια υπό συνθήκες απομόνωσης, ενώ περνούν μόνο εννιά ώρες την εβδομάδα στο φως του ηλίου.
Είναι υποχρεωμένοι να τρώνε, να κοιμούνται και να κάνουν την ανάγκη τους μέσα στο κελί τους. Τα εν λόγω κελιά απαγορεύεται να είναι πολύ φωτισμένα και μοιάζει σαν να είσαι κλειδωμένος στην τουαλέτα για 22 ώρες συνεχόμενα.
1. Carandiru
Βραζιλία
Αν ψάχνεις για την κόλαση επί γης, μην ψάχνεις άλλο. Οι φυλακές Καραντίρου είναι οι χειρότερες φυλακές στον κόσμο σε ότι αφορά την κατάσταση που επικρατεί πίσω από τα κάγκελα: σχεδόν το 1/5 των κρατουμένων έχουν AIDS, το 1992 σκοτώθηκαν εν ψυχρώ 102 τρόφιμοι και η παντελής έλλειψη συνθηκών στοιχειώδους υγιεινής ευθύνεται για δεκάδες επιδημίες.
Τα κελιά είναι μικροσκοπικά, η βία είναι ο κεντρικός πρωταγωνιστής την καθημερινότητας και η πλήρης αδιαφορία της κοινωνίας χειροτερεύει την κατάσταση. Bonus: Έχουν γίνει αναφορές ότι οι κρατούμενοι εγχειρίζονται χωρίς αναισθησία, που θεωρείται… πολυτέλεια.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου