Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Αρχιτεκτονική: Τα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου

Burj Dubai, Kogod Courtyard, Στάδιο Wembley, Cumulus, Red Ribbon, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Βασιλικό Μουσείο Οντάριο… Το Ανωνυμο blog σας ταξιδεύει στα σύγχρονα θαύματα της αρχιτεκτονικής.







1. Burj Dubai, Ντουμπάι



To Burj Dubai, είναι ο ψηλότερος -υπό κατασκευή ακόμα- ουρανοξύστης στον κόσμο. Όταν ολοκληρωθεί το 2009 θα έχει κάτι περισσότερο από 610 μέτρα ύψος (610) και 159 ορόφους.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2004 και μέχρι να ολοκληρωθεί αναμένεται να στοιχίσει 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και αν η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική υπερβολή δεν είναι αρκετή, η πόλη που θα πλαισιώσει το Burj Dubai, το «Downtown Dubai» θα έχει έκταση 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα κοστίσει 20 δις δολάρια.

2. Kogod Courtyard, Ίδρυμα Σμιθσόνιαν, Ουάσινγκτον



Το στέγαστρο του Kogod Courtyard του Ιδρύματος Σμιθσόνιαν στη Ουάσινγκτον είναι ένα κυματοειδές πλέγμα από γυαλί και ατσάλι.

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια φέρουν την υπογραφή του Νόρμαν Φόστερ που μεταξύ άλλων έχει σχεδιάσει το θόλο του ανακαινισμένου Γερμανικού Κοινοβουλίου, το νέο Wembley και το τεχνολογικό κέντρο της McLaren F1.

3. Στάδιο Wembley, Λονδίνο



Μπορεί να ήταν μια ακόμη αποτυχία του Βρετανικού μάνατζμεντ, μπορεί το κόστος του -και λόγω καθυστερήσεων- να εκτοξεύτηκε στα 2 δις δολάρια αλλά το νέο Στάδιο Wembley είναι ένα από τα 7 σύγχρονα θαύματα της αρχιτεκτονικής.

Έχει περίμετρο ενός χιλιομέτρου, 2618 τουαλέτες και μπορεί να φιλοξενήσει 90 χιλιάδες θεατές όλους κάτω από τη σήμα κατατεθέν αψίδα που στηρίζει το στέγαστρο.

4. Cumulus, Danfoss Universe

Το Cumulus είναι ένας εκθεσιακός χώρος στο πάρκο επιστήμης και τεχνολογίας Danfoss Universe.

Η ακανόνιστη οροφή του κτιρίου, οι χαρακτηριστικές του καμπύλες και γωνίες δίνουν την εντύπωση ότι το κτίριο καλύπτεται από ένα σύννεφο.

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια του Cumulus υπογράφει ο Jurgen Mayer που έχει σχεδιάσει το Μητροπολιτικό Αντήλιο στη Plaza de la Encarnacion στη Σεβίλλη της Ισπανίας και το Δικαστικό Μέγαρο στο Hasselt του Βελγίου.

5. Red Ribbon, Πάρκο Tanghe, Κίνα

 

Δεν πρόκειται για το μοντέρνο Σινικό Τείχος αλλά για έναν καναπέ που διατρέχει τη μία όχθη του ποταμού στο παραποτάμιο πάρκο Tanghe στο Qinhuangdao 270 χιλιόμετρα βόρεια του Πεκίνου.

Το μήκος του είναι 500 περίπου μέτρου και οι επισκέπτες του πάρκου μπορούν να αναπαυθούν θαυμάζοντας την οικολογική όαση που το περιβάλλει.

6. Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Νέα Υόρκη

Το νέο κτίριο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, έχει σχεδιαστεί για να μοιάζει με ένα ακατάστατο σωρό ασημένιων ορθογώνιων παραλληλόγραμμων.

Βρίσκεται σε μια από τις πιο τρέντι περιοχές του Μανχάταν και είναι.

Αν και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ειδικεύεται στα έργα παραγνωρισμένων καλλιτεχνών της εποχής μας, το νέο του κτίριο σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητο και συγκαταλέγεται στα καλύτερα αρχιτεκτονήματα του 21ου αιώνα.

7. Crystal, Βασιλικό Μουσείο Οντάριο

 

Οι ντόπιοι τη έχουν μισήσει. Οι αρχιτέκτονες που υπηρετούν τη σύγχρονη τέχνη την έχουν λατρέψει. Το σίγουρο είναι ότι νέα είσοδος στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο στο Μόντρεαλ του Καναδά είναι τόσο αμφιλεγόμενη όσο και ο σχεδιαστής της Ντάνιελ Λάιμπσκάιντ που τόλμησε να τοποθετήσει μια φουτουριστική κατασκευή στην είσοδο ενός κλασσικού κτιρίου. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More