Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Οι μεγαλύτεροι καταζητούμενοι στον κόσμο

Από τον «πρωτομάστορα» της σφαγής εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων Τούτσι, Φελισιέν Καμπούγκα, μέχρι τον «αρχιτέκτονα» της 11ης Σεπτεμβρίου, Οσάμα Μπιν Λάντεν, το Ανώνυμο blog παρουσιάζει τους μεγαλύτερους καταζητούμενους στον Κόσμο.


Το όριο πλέον είναι ο πλανήτης. Τα ίδια μέσα και η ίδια τεχνολογία που έκαναν σήμερα δυνατή τη διακίνηση ιδεών και ανθρώπων δυνατή στις τέσσερις γωνιές της γης άνοιξαν τους ορίζοντες και το πεδίο δράσης των κακοποιών. 


Λιγότερο ιεραρχικές, λειτουργώντας περισσότερο ως χαλαρά δίκτυα αλλά πιο επικερδείς από ποτέ, οι σύγχρονες εγκληματικές οργανώσεις δε γνωρίζουν σύνορα. Κλέβουν, διακινούν όπλα, ναρκωτικά και ανθρώπους, σκοτώνουν, εκβιάζουν και τρομοκρατούν αξιοποιώντας στο έπακρο την αδυναμία των αρχών να συνεργαστούν αποτελεσματικά για τη δίωξη του. 

Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι καταζητούμενοι εγκληματίες αυτή τη στιγμή. 

Φελισιέν Καμπούγκα 

Παρά το ότι έχουν περάσει 15 χρόνια από τη γενοκτονία στη Ρουάντα, ο Καμπούγκα είναι ο μεγαλύτερος καταζητούμενος στην Αφρική. 

Ο πλούσιος επιχειρηματίας κατηγορείται ότι χρηματοδότησε τις πολιτοφυλακές των Χούτου που σφάγιασαν 800 χιλιάδες Τούτσι στις 100 μέρες του εμφυλίου της Ρουάντα. 

Παράλληλα ο ραδιοφωνικός σταθμός του Καμπούγκα ήταν αυτός που διέδωσε την ακραία ιδεολογία των Χούτου και παρότρυνε τις σφαγές. 

Μετά από διάφορες απόπειρες να βρει καταφύγιο στην Ευρώπη, ο Καμπούγκα επέστρεψε στην Αφρική και σήμερα θεωρείται ότι κρύβεται στην Κένυα. 

Ματέο Μεσίνα Ντενάρο 

Ο «Διαβολικός», όπως είναι το παρατσούκλι του, είναι ένα από τα ανώτερα στελέχη της Κόζα Νόστρα ειδικά με τη σύλληψη του Μπερνάρντο Προβεντζάνο. 

Ο αδίστακτος μαφιόζος είναι παράλληλα και ο ιδέοτυπος του πλέιμποϊ με προτίμηση σε γρήγορες Porsche και ρολόγια Rolex. 

Νταγούντ Ιμπραήμ Κασκάρ 

Ο μεγαλύτερος καταζητούμενος στην Ινδία είναι επικεφαλής της D Company, ενός δικτύου εμπορίας ναρκωτικών, πλαστογραφίας, εμπορίαςόπλων και συμβολαίων θανάτου με έδρα το Μουμπάι. 

Επίσης θεωρείται ο εγκέφαλος των βομβιστικών επιθέσεων στη Βομβάη το 1993 που κόστισαν τη ζωή 257 ανθρώπων. 

Ο Κασκάρ θεωρείται ότι έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και θεωρείται ότι κρύβεται στο Πακιστάν παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών της χώρας για το αντίθετο. 

Αλιμζάν Τοκτατούνοφ 
Ο Ουζμπέκος Τοκτατούνοφ είναι το πρόσωπο της σύγχρονης ρωσικής μαφίας με δραστηριότητες που εκτείνονται από τη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων στη σωματεμπορία. Επίσης το όνομα του έχει αναμειχθεί στο σκάνδαλο της δωροδοκίας κριτών πατινάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς της Γιούτα προκειμένου να ευνοηθεί η γαλλική ομάδα. Σήμερα κρύβεται στη Ρωσία. 

Γιοακίν Γκούζμαν 

Ο «κοντός» όπως είναι το παρατσούκλι του είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος έμπορος ναρκωτικών στο Μεξικό αναλαμβάνοντας τηνεπιχείρηση που κάποτε ήλεγχαν οι Κολομβιανοί και ο Πάμπλο Εσκομπάρ. 

Στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει διαδρόμους μεταφοράς ναρκωτικών δε δίστασε να αντιμετωπίσει ανοιχτά τις μεξικανικές αρχές και ευθύνεται για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως στρατιωτικών και αστυνομικών. 

Μετά την απόφαση των μεξικανικών δικαστηρίων να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ, απέδρασε από τη φυλακή το 2001 και από τότε αποφεύγει τις συγκρούσεις με το στρατό. Η αμερικάνικη επικήρυξη για το Γιόακιν Γκούζμαν ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια δολάρια. 

Οσάμα Μπιν Λάντεν 

Για έξι χρόνια έχει καταφέρει να μείνει ελεύθερος παρά το μεγαλύτερο ανθρωποκυνηγητό στην ιστορία. 

Ο άνθρωπος που θεωρείται ο «εγκέφαλος» της 11ης Σεπτεμβρίου και των βομβιστικών επιθέσεων στις αμερικάνικες πρεσβείες της Κένυας και της Τανζανίας, ο διαβόητος Οσάμα Μπιν Λάντεν, θεωρείται ότι βρίσκεται σε ορεινές περιοχές του Πακιστάν και συγκεκριμένα στο Ουαριζιστάν 

Αντίστοιχη της δράσης του είναι και η επικήρυξη του που ανέρχεται στα 25 εκατομμύρια δολάρια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More