Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Οι πιο κακόφημες φυλακές του κόσμου: Μέρος Ι

Το Ανώνυμο blog ανοίγει τις πόρτες των πέντε πιο σκληρών φυλακών του κόσμου, που φημίζονται για την επικινδυνότητα, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και την βία που επικρατεί πίσω από τα σίδερά τους.

5. San Quentin State
Καλιφόρνια, Η.Π.Α.








Η πιο διάσημη φυλακή της Καλιφόρνια είναι γνωστή όχι μόνο επειδή είναι από τις μοναδικές που φιλοξενούν θανατοποινίτες αλλά και για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι φυλακισμένοι λύνουν τις διαφορές τους με τη βία. 

Πίσω από τα σίδερα της λειτουργεί θάλαμος αερίων (τώρα τον χρησιμοποιούν για τις θανατηφόρες ενέσεις) και το προσωπικό των 1.548 ατόμων δεν είναι αρκετό για να διατηρήσει την τάξη αλλά και την… υγεία των κρατουμένων. Πριν τρία χρόνια, σύμφωνα με μια αναφορά, τα ιατρεία ήταν βρώμικα και οι γιατροί της φυλακής ήταν ανίκανοι να ξεχωρίσουν μια απλή ίωση από μία σοβαρή πάθηση.

4. La Sabaneta Βενεζουέλα 

Πάνω από 25 χιλιάδες άτομα κρατούνται σε μία φυλακή που χωράει μόλις 15 χιλιάδες. Αυτό έχει σαν αναπόφευκτο αποτέλεσμα οι περισσότεροι να κοιμούνται στο πάτωμα ή σε αυτοσχέδιες αιώρες κι εκείνοι που έχουν εξουσία να απολαμβάνουν την «άνεση» ενός δωματίου 4 επί 4. 

Αν συνδυάσουμε στο μυαλό μας το παραπάνω μαζί με το γεγονός ότι υπάρχει ένας δεσμοφύλακας για κάθε 150 κρατούμενους, τότε θα έχουμε μια φυλακή πραγματική κόλαση. Όπου η «κόλαση» αυτή μεταφράζεται σε σκοτωμούς και αιματηρά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών: το 1994 σκοτώθηκαν 108 κρατούμενοι σε επεισόδιο μέσα στη φυλακή και μόλις ένα χρόνο μετά στους νεκρούς προστέθηκαν άλλοι 196 και 624 τραυματίες. 

3. Diyarbakir 
Τουρκία

Μετά το «Εξπρές του Μεσονυχτίου» οι φυλακές της Τουρκίας απέκτησαν ακόμα πιο περίοπτη θέση στους εφιάλτες μας. Δεν υπάρχει οίκτος και συμπάθεια μέσα από τα σίδερα των Τούρκικων φυλακών. Οι φύλακες τιμωρούν αλύπητα κάθε επίδειξη βίας και ανυπακοής και τα επεισόδια που το επιβεβαιώνουν είναι αμέτρητα. 

Ο όρος «αναμόρφωση» δεν ταιριάζει και αντικαθίσταται από την πλήρη στέρηση ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας ελπίζει ότι στο μέλλον θα αλλάξουν προς το καλύτερο οι συνθήκες στις φυλακές αλλά μέχρι στιγμής αυτό είναι ένα (πολύ) μακρινό όνειρο. 

2. Mendoza 

Αργεντινή
 

Από τον Φεβρουάριο του 2004 μέχρι το Νοέμβριο του 2005 διαπράχθηκαν 22 φόνοι που μέχρι σήμερα παραμένουν ανεξιχνίαστοι. Αυτό όμως είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα, σε μια φυλακή που «φιλοξενεί» 1600 άτομα ενώ χωράει μόνο 600. Οι φυλακισμένοι κοιμούνται κατά κύριο λόγο στο πάτωμα, βλέπουν σπάνια το φως του ηλίου και τα βασανιστήρια αποτελούν την καθημερινή τους ρουτίνα. Η τουαλέτα τους αντικαθίσταται με πλαστικά μπουκάλια και σακούλες ενώ τα κελιά και οι διάδρομοι είναι συνήθως πλημμυρισμένοι και βρώμικοι. 

1. Rikers Island
Νέα Υόρκη, H.Π.Α.

Πολλοί κρατούμενοι έχουν δηλώσει πως οι φυλακές του Rikers Island είναι χειρότερες από τον πιο κακόφημο δρόμο της Νέας Υόρκης, αφού η βία ανάμεσα στους τροφίμους ξεπερνάει κάθε σενάριο φαντασίας. Ο φύλακας Τζον Ρέγιες είχε εξομολογηθεί το 1991 ότι δεν περνούσε μέρα που να μην φοβάται για τη σωματική του ακεραιότητα, ίσως και για αυτό σήμερα είναι μια από τις πιο αυστηρές φυλακές των Η.Π.Α. Ομάδες SWAT κάνουν έλεγχο καθημερινά στα κελιά και κατάσχουν όπλα και φονικά αντικείμενα. 

Παλιότερα ένας κρατούμενος δεν κατηγορούταν αν έκανε επίθεση σε άλλον ή σε φύλακα, αλλά τώρα τιμωρείται. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι επιθέσεις να μειωθούν από χίλιες το χρόνο σε εβδομήντα. Η ανικανότητα των κρατούμενων να υπερασπιστούν τον εαυτό τους κάνει την παραμονή τους ακόμα χειρότερη γιατί ζουν συνεχώς κάτω από τον φόβο της τιμωρίας. «Οι φύλακες δεν χρησιμοποιούν σπρέι. Προτιμούν τα γκλομπ και τον εκφοβισμό με κάθε μέσο».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More