Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Οι 10 πιο βαθιές σπηλιές του κόσμου

Το Aνώνυμο blog κάνει κατάβαση στις δέκα σπηλιές του πλανήτη που το βάθος τους ξεπερνάει κάθε φαντασία και σπάει όλα τα ρεκόρ.

10. Cehi 
Σλοβενία
 




 

Η πιο βαθιά σπηλιά της Σλοβενίας χαρτογραφήθηκε από Ιταλούς εξερευνητές και βρίσκεται στο Canin Massif, στα σύνορα μεταξύ Ιταλίας και Σλοβενίας Οι αλπινιστές κατάφεραν να κατέβουν στα 1.502 μέτρα, βάθος που ισούται με το διπλάσιο του υψηλότερου ανθρώπινου δημιουργήματος στον κόσμο. 

9. Sima de la Cornisa
Ισπανία



Το σύμπλεγμα σπηλιών που βρίσκεται στην οροσειρά Picos της Ισπανίας εξερευνήθηκε πέρυσι και το βάθος των σπηλιών φτάνει τα 1.507 μέτρα. 

8. Shakta Vjacheslav Pantjukhina
Γεωργία


Στις οροσειρές στην Γεωργία, οι σπηλιές είναι εκατοντάδες και η συγκεκριμένη είναι μόλις ένα μέτρο βαθύτερη από την προηγούμενη: 1.508 μ. 

7. SarmaΑμπχαζία


Η έβδομη πιο βαθιά σπηλιά του κόσμου βρίσκεται στην Αμπχαζία της Γεωργίας και φτάνει σε βάθος τα 1.543. μέτρα. Οι σπηλαιολόγοι που την εξέτασαν για ένα χρόνο, ανέφεραν ότι δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν στον πάτο και πως είναι πολύ πιθανό στο μέλλον η σπηλιά Sarma να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ και να «στεφθεί» ως η πιο βαθιά σπηλιά του κόσμου. 

6. Torca del Cerro del Cuevon Ισπανία 

 

Η συγκεκριμένη θεωρείται ως η πιο δύσβατη σπηλιά του κόσμου λόγω της εξαιρετικής δυσκολίας που συναντούν οι αλπινιστές να την εξερευνήσουν. Χρειάστηκαν τρεις μέρες για να κατέβουν στα 1589 μέτρα. 

5. Jean Bernard
Γαλλία
 

 

Η σπηλιά που δεσπόζει στις γαλλικές Άλπεις έχει οκτώ εισόδους και ανακαλύφθηκε μόλις το 1959. Με βάθος 1.602 μέτρα θεωρούταν μέχρι το 1980 ως η πιο βαθιά του κόσμου, αλλά σύμφωνα με τις δηλώσεις των εξερευνητών η κατάβαση της δεν παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον. 

4. Vogelshacht και Lamprechtsofen
Αυστρία
 

 

Το τελικό βάθος των δύο σπηλιών του Σάλσμπουργκ δεν έχει βρεθεί, καθώς μέχρι στιγμής έχει εκτιμηθεί στα 1.632 μέτρα. Οι ειδικοί, βέβαια, υποστηρίζουν ότι αυτό είναι μόνο η κορυφή του «παγόβουνου». 

3. Gouffre Mirolda
Γαλλία
 

 

Τον Ιανουάριο του 2003, η αποστολή στη σπηλιά Gouffre Mirolda αποφάνθηκε ότι με βάθος 1.733 μέτρα ήταν η πιο βαθιά σπηλιά του πλανήτη. Το ρεκόρ, όμως, καταρρίφθηκε μόλις λίγα χρόνια αργότερα. 

2. Illuzia-Snezhnaja-Mezhonnogo
Αμπχαζία
 

 

Δύο φορές μεγαλύτερη από την πιο βαθιά σπηλιά του κόσμου, η Illuzia-Snezhnaja-Mezhonnogo είναι η δεύτερη πιο βαθιά. Θεωρείται ως μια από τις πιο επικίνδυνες και δύσκολες στην εξερεύνηση καθώς αποτελείται από δύο μέρη που ενώνονται και φτάνουν στα 1.753 μέτρα. 

1. Krubera-Voronja
Γεωργία
 

 

Η μόνη σπηλιά που ξεπερνάει τα 2 χιλιόμετρα σε βάθος βρίσκεται πολύ κοντά στη Μαύρη Θάλασσα και οι ερευνητές, που έχουν φτάσει μέχρι τα 2.191 μέτρα, θεωρούν ότι το τελικό βάθος της μπορεί να ξεπερνάει κατά πολύ την πρώτη εκτίμηση. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More