Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Το τέλος των ψευδαισθήσεων - PIMCO "Διαλέξτε: Χρεοκοπία ή πτώχευση;"

Όταν μιλάει η Pimco για ομόλογα και χρέη, καλό είναι οι υπόλοιποι, μεταξύ των οποίων και η ελληνική κυβέρνηση να την ακούν: Ο επικεφαλής επενδύσεων της Pimco, του μεγαλύτερου επενδυτικού fund στην αγορά ομολόγων στον κόσμο, Νιλ Κασκάρι προανήγγειλε σήμερα και αυτός ότι "οι χώρες που έχουν υπαχθεί στον μηχανισμό στήριξης ή χρεοκοπούν ή αναδιαρθρώνουν το χρέος τους, δηλαδή πτωχεύουν ελεγχόμενα". Τρίτος δρόμος, απλώς δεν υπάρχει...


Ο κορυφαίος διαχειριστής ομολόγων – ο οποίος να σημειωθεί πως διετέλεσε επικεφαλής του προγράμματος TARP (του ταμείου στήριξης των προβληματικών εταιρειών στις ΗΠΑ) – σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg είπε πως οι χώρες που έχουν υπαχθεί στο μηχανισμό στήριξης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) έχουν μπροστά τους δύο δρόμους: Την αναδιάρθρωση των χρεών τους ή την χρεοκοπία. Και τονίζει πως το ερώτημα πια δεν είναι το εάν θα αναδιαρθρωθεί το χρέος των προβληματικών χωρών, αλλά το πως αυτό θα συμβεί με έναν ελεγχόμενο τρόπο!

Την ίδια στιγμή η γερμανική τράπεζα Commerzbank, σε σημερινή της ανάλυση, εστιάζει στην αδυναμία είσπραξης των βεβαιωμένων εσόδων από τους μηχανισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και τονίζει πως μοιάζει μάλλον ανέφικτο να αναχρηματοδοτήσει η Ελλάδα το 75% του δημόσιου χρέους της που ωριμάζει έως τα τέλη του 2012.

Επίσης το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ Κάρλο Κοταρέλι, είπε σήμερα ότι "μπορεί μεν η Ελλάδα και το πρόγραμμα δημοσιονομικής σύγκλισης να βρίσκονται “στο σωστό δρόμο”, όμως το εύρος της κρίσης και η δυσκολία των στόχων που πρέπει να καλυφθούν από τη χώρα μας καθιστούν πολύ πιθανή την ανάγκη για λήψη νέων μέτρων". Ο κύριος Κοταρέλι τόνισε πως "το μείζον πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η υστέρηση στα έσοδα και κατέληξε πως τόσο η Ελλάδα όσο και οι Ιρλανδία και Πορτογαλία, πρέπει να προχωρήσουν σε δύσκολες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προσαρμογές, που θα χρειαστούν πολλά – πολλά χρόνια”...

Κανένας δεν του έχει πει ότι καμιά οικονομία δεν αντέχει αυτή την κατάσταση "πολλά-πολλά χρόνια" χωρίς να υπάρξει κοινωνική εξέγερση...

Μόνο γενικές αρχές θα ανακοινώσει την Πέμπτη η κυβέρνηση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας, που περιλαμβάνει σκληρά φορολογικά μέτρα και περικοπές μισθών ύψους 23 δις ευρώ. Παρότι αρχικά είχε σχεδιαστεί να ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες, τελικά και με επικοινωνιακούς όρους αποφασίστηκε να μην υπάρξει τώρα συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, αλλά αυτό να γίνει τον Μάιο, όταν και θα έλθει το πακέτο στη Βουλή προς ψήφιση.

Το πακέτο περιλαμβάνει σκληρούς φόρους, αλλά και περαιτέρω μειώσεις μισθών – αν και όχι οριζόντιες περικοπές, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου - και αυτό θα ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών.

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα δει σήμερα Τετάρτη τους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αυτή η αναβολή είχε ως αποτέλεσμα νέα επίθεση στην κυβέρνηση από πλευράς Ν.Δ. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση αποτελεί παγκόσμιο αρνητικό πρότυπο αναξιοπιστίας, υποκρισίας και αναποτελεσματικότητας».

Ανέφερε ακόμη ότι «η αναβολή των μέτρων μπορεί να βοηθήσει τους υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να κάνουν Πάσχα στις περιφέρειές τους ωστόσο η κυβέρνηση δεν αναθεωρεί απλώς αναβάλλει τα επώδυνα επιβεβαιώνοντας ότι σε άλλα ακολουθεί βηματισμό λαγού και αλλού χελώνας». Ο κ. Μιχελάκης παρέπεμψε στο ΔΝΤ το οποίο ανέφερε ότι εκτός από τα 23 δις που ανακοίνωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου ίσως χρειαστούν και επιπλέον μέρα.

Ο κ. Μιχελάκης ανέφερε ότι η αναβολή δεν αφορά της ΝΔ, και πρόσθεσε ότι «η ΝΔ δεν ετεροπροσδιορίζεται και δεν θα αλλάξει τον δικό της προγραμματισμό για την παρουσίαση της επικαιροποιημένης πρότασής της για την οικονομία στο Ζάππειο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η αναβολή της ανακοίνωσης των μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης συνδέεται με ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κ. Μιχελάκης είπε ότι «το θέμα των πρόωρων εκλογών η κυβέρνηση το επαναφέρει το διαψεύδει ή το διαρρέει για να καλύψει τις ανεπάρκειες της πολιτικής της». Σε ερώτημα δε για το αν η ΝΔ θεωρεί ότι η πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να τεθεί υπό την κρίση του ελληνικού λαού ο κ. Μιχελάκης απάντησε: «οι πρόωρες εκλογές είναι θέμα της κυβέρνησης, η ΝΔ είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή. Αν η κυβέρνηση τις αποφασίσει είναι καλοδεχούμενες».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More