Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Η ευτυχία κάνει καλό στην υγεία ή μήπως όχι;

«Ρίξτε το έξω, να βλέπετε αστείες ταινίες, να γελάτε με την καρδιά σας και θα είστε πάντα υγιείς!» Είναι μια κλασική συμβουλή αλλά τελικά ίσως είναι λάθος. Θα το έχετε σίγουρα ακούσει...



Αν είστε άρρωστοι, περάστε τη μέρα σας κολλημένοι στην οθόνη βλέποντας ξεκαρδιστικές κωμωδίες και θα έχετε μια ταχεία ανάρρωση. Ή ακόμα καλύτερα προσπαθήστε να είστε πάντα χαρωποί και δεν θα αρρωστήσετε καθόλου.


Δυστυχώς δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για τίποτα από όλα αυτά. Ακόμη χειρότερα, αυτή η παρανόηση αποσπά την προσοχή από την πραγματική σχέση μεταξύ ευτυχίας, υγείας και μακροζωίας. Τι λέει, λοιπόν, η επιστήμη για όλα αυτά;

Θα μπορούσε η καλή διάθεση να ανοίξει φραγμένες αρτηρίες, να γιατρέψει πληγές και να επιδιορθώσει βλάβες; Κάτι τέτοιο πάντως δεν προκύπτει από επιστημονικές μελέτες.

Η εσφαλμένη ιδέα ότι η ευθυμία είναι το κλειδί για την καλή υγεία προέρχεται από την πολύ συχνή παρατήρηση ότι οι ικανοποιημένοι άνθρωποι είναι συχνά υγιείς άνθρωποι. Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Έχει τεκμηριωθεί σε πολλές μελέτες. Φυσικά είναι επίσης αλήθεια ότι οι υγιείς άνθρωποι τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι από τους ανθρώπους που πέφτουν από το ένα πρόβλημα υγείας στο άλλο.

Το ερώτημα επομένως είναι ένα: τελικά η ευτυχία προκαλεί την καλή υγεία ή η καλή υγεία προκαλεί την ευτυχία; Τις περισσότερες φορές δεν είναι σωστό κανένα από τα δύο.

Η "μελέτη της μακροζωίας"

Επειδή η ευτυχία συνδέεται με την καλή υγεία, ορισμένοι επιστήμονες αναζήτησαν τις αιτιώδεις σχέσεις στην ανθρώπινη βιολογία. Δηλαδή έψαξαν για τις ορμόνες και τα κύτταρα του αίματος που μπορεί να αντιπροσωπεύουν τη συσχέτιση αυτή.

Έτσι ήταν εντυπωσιακές οι ανακαλύψεις που έγιναν από νευρολόγους τη δεκαετία του '70 και του '80 σχετικά ,με το ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επηρεαστεί από τις ορμόνες, που σχετίζονται με τα συναισθήματα. Στην πραγματικότητα, οι ορμόνες που συνδέονται με το στρες είναι μια βασική συνιστώσα των αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ίσως όλα αυτά να σημαίνουν ότι η ευθυμία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και απομακρύνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και υψηλής χοληστερόλης; Καλύτερα να μην καταλήγουμε σε τόσο βιαστικά συμπεράσματα.

Υπάρχει ένα πρόβλημα. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι από ελάχιστα έως ανύπαρκτα για το ότι οι άνθρωποι που έχουν καλή διάθεση, ενισχύουν με αυτόν τον τρόπο το ανοσοποιητικό τους σύστημα και έτσι ζουν πολλά χρόνια και με καλή υγεία.

Γιατί, λοιπόν, να είναι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι πιο υγιείς, αν η ευτυχία τους δεν επηρεάζει την υγεία τους; Ο Αμερικανός ψυχολόγος – ερευνητής Howard Friedman και οι συνεργάτες του μελέτησαν αυτό το ζήτημα τα τελευταία είκοσι χρόνια, ως τμήμα μιας λεπτομερούς επιστημονικής μελέτης που αποκαλούν "μελέτη της μακροζωίας".

Μετά από έρευνα σε περισσότερους από 1.500 Αμερικανοί για πολλά χρόνια, διαπίστωσαν ότι συγκεκριμένες συμπεριφορές, προσωπικότητες, φιλίες και επαγγελματικές επιλογές που σας κάνουν ευτυχισμένους είναι αυτές που θα σας βοηθήσουν να μείνετε υγιείς.

Η ευτυχία δεν εμφανίστηκε ως η αιτία της καλής υγείας και της μακροζωίας. Αντίθετα η ευτυχία και η υγεία ήταν και τα δύο αποτελέσματα ορισμένων προτύπων διαβίωσης.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προωθήσετε ταυτόχρονα την ευτυχία σας και την υγεία σας αλλά το να βλέπετε κωμωδίες στην τηλεόραση μάλλον δεν είναι ένας από αυτούς.

Τα εντυπωσιακά επιστημονικά ευρήματα της "μελέτης της μακροζωίας" δίνουν αξία στη θεραπεία γέλιου, στις κλινικές αυτοεκτίμησης και ιδιαίτερα στους επιεικείς γονείς. Το δημιουργικό άγχος φάνηκε να είναι επίσης θετικό.

Πολλά από τα αγόρια και κορίτσια και τους άνδρες και τις γυναίκες, που μελετήθηκαν για τόσα πολλά χρόνια, ήταν ευτυχείς και υγιείς, λόγω του ότι είχαν μια ουσιαστική ζωή- δηλαδή μια ζωή όπου έκαναν μια δουλειά που τους γέμιζε, είχαν αφοσιωμένους φίλους και έναν αξιοπρεπή τρόπο ζωής.

Και ναι, οι απαραίτητες δόσεις άγχους ήταν μέρος του μυστικού. Το γέλιο και η ευχαρίστηση από τις χαρές της ολοκλήρωσης και της συμμετοχής αποδείχθηκε ότι είναι ένας ακόμη δείκτης της καλής υγείας.

Ωστόσο το να παρακολουθείτε αστείες τηλεοπτικές εκπομπές όλο το βράδυ ενώ κάθεστε στον καναπέ και τσιμπολογάτε σνακ σίγουρα δεν αποτελεί το κλειδί για την υγεία. Το ρητό «φτιάξτε τη διάθεσή σας και ζήστε πολλά χρόνια» ίσως είναι απλά ένας μύθος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More