Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Wikileaks: Παζάρια Ερντογάν για τη Χάλκη

Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα του Wikileaks, ανταλλάγµατα ζητούσε η Άγκυρα κάθε φορά που πιεζόταν από την Ουάσιγκτον για την επαναλειτουργία της Χάλκης
Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", η Άγκυρα κάθε φορά που πιεζόταν από τις ΗΠΑ για την επαναλειτουργία της Χάλκης "ζητούσε ανταλλάγματα για τη µειονότητα της Θράκης, από την αναγνώριση των µουφτήδων µέχρι την αύξηση της χρηµατοδότησης των µειονοτικών σχολείων και του αριθµού των Τούρκων
Εδασκάλων, αλλά και την κατασκευή τζαµιού στην Αθήνα".

Έγγραφα του Wikileaks, αναφέρουν ότι και οι Αμερικανοί ήταν υπέρ της ελληνοτουρκικής αμοιβαιότητας. Οι Τούρκοι αξιωµατούχοι επαναλάµβαναν τον απαράδεκτο µε βάση το ∆ιεθνές ∆ίκαιο ισχυρισµό περί «αµοιβαιότητας» ακόµη και στον Πατριάρχη, καθώς το θέµα είχε θέσει ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν στον κ. Βαρθολοµαίο τον Αύγουστο του 2009.
Οι ΗΠΑ από τη πλευρά τους τονίζουν "ΤΑ ΝΕΑ" παρ’ ότι αναγνώριζαν ότι η Συνθήκη της Λωζάννης δεν προβλέπει πουθενά την αµοιβαιότητα, επέµειναν να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι για τη Χάλκη η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση, κάτι που απέρριψε ο Πατριάρχης.
"∆εν θα ήταν λογικό να συνδεθεί το θέµα της µουσουλµανικής µειονότητας στη Θράκη και του τζαµιού στην Αθήνα µε το θέµα του Πατριαρχείου, ούτε να εµπλακεί η ελληνική κυβέρνηση στη συζήτηση για τη Χάλκη. Ακόµη κι ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη Χάλκη τουρκικό θεσµό και ότι το Πατριαρχείο δεν είναι εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης", είπε στις 20 Φεβρουαρίου του 2009 ο Οικουµενικός Πατριάρχης Βαρθολοµαίος αποστομώνοντας τον συνοµιλητή του, γερουσιαστή του Ιλινόι Ρίτσαρντ Ντέρµπιν, από τα πιο υψηλόβαθµα στελέχη του ∆ηµοκρατικού Κόµµατος και στενό συνεργάτη του Μπαράκ Οµπάµα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More