Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΑΠΟΕΛ - Λιόν 1-0 (4-3 πέν.)

Με τον Διονύση Χιώτη να αποκρούει δύο εκτελέσεις στην διαδικασία των πέναλτι το ΑΠΟΕΛ νίκησε με 4-3 (πέν.) την Λιόν και έγραψε ιστορία παίρνοντας την πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League



Το ΑΠΟΕΛ προκρίθηκε στα προημιτελικά του Champions League, επικρατώντας με 4-3 της Λιόν στην διαδικασία των πέναλτι, κάνοντας μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του θεσμού.

Στην κανονική διάρκεια νίκησε με 1-0 χάρη σε γκολ του Γκουστάβο Μαντούκα και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση, καθώς 1-0 ήταν και το σκορ στο "Ζερλάν".


Τίποτα δεν άλλαξε στα 30 λεπτά της παράτασης και στην διαδικασία των πέναλτι ο Διονύσης Χιώτης απέκρουσε τις εκτελέσεις των Λακαζέτ και Μπάστος, στέλνοντας το ΑΠΟΕΛ στους "8" της Ευρώπης.

Φυσικά, αυτή είναι η πιο λαμπρή στιγμή στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου, καθώς η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήταν η πρώτη από το νησί που έφτασε στους "16", αλλά δεν σταμάτησε εκεί, πέρασε στα προημιτελικά και τώρα περιμένει την κλήρωση της 16ης Μαρτίου για να μάθει τον επόμενο αντίπαλό της.

Αΐλτον, Νούνο Μοράις, Αλεξάνδρου και Τρίτσκοβσκι ευστόχησαν στα πέναλτι για το ΑΠΟΕΛ και δεν χρειάστηκε 5η εκτέλεση, καθώς ο Χιώτης μετά τα γκολ των Σέλστρεμ, Λισάντρο Λόπες και Γκομίς, απέκρουσε τις εκτελέσεις των Λακαζέτ και Μπάστος.

Το ΑΠΟΕΛ μάλιστα έγινε η πρώτη στην ιστορία του Champions League που έφτασε στα προημιτελικά, έχοντας παίξει σε 3 προκριματικούς γύρους!

ΑΠΟΕΛ - Λιόν 1-0 (4-3 πέν.)

Σκόρερ: 9' Μαντούκα
Γήπεδο: "ΓΣΠ", Λευκωσία
Διαιτητής: Αλμπέρτο Ουντιάνο Μαγένκο (Ισπανία)
Το ΑΠΟΕΛ ευτύχησε να ανοίξει το σκορ στην πρώτη καλή ευκαιρία του ματς, με τον Γκουστάβο Μαντούκα να ισοφαρίζει το σκορ του πρώτου ματς.

Το 1-0 λοιπόν για τους Κύπριους ήρθε στο 9ο λεπτό με το κοντινό πλασέ του πρώην άσου της ΑΕΚ, μετά από την ασίστ του Κώστα Χαραλαμπίδη και αυτό ήταν το 600ό γκολ από Βραζιλιάνο στην ιστορία του Champions League.

Στο 25' με μακρινή εκτέλεση φάουλ ο Έντερσον επιχείρησε να αιφνιδιάσει τον Διονύση Χιώτη, αλλά ο Έλληνας πορτιέρο απέκρουσε σε κόρνερ, ενώ ο Κώστας Χαραλαμπίδης στο 28' στην απέναντι εστία σούταρε και η μπάλα κατέληξε στην εξωτερική πλευρά των δικτύων του Ουγκό Λορίς.

Από σέντρα του Λισάντρο Λόπες ο Μιτσέλ Μπάστος βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση μέσα στην περιοχή των γηπεδούχων στο 30', αλλά δεν έπιασε καλά την κεφαλιά και η μπάλα πέρασε ψηλά άουτ.

Νέα επικίνδυνη κεφαλιά από την γαλλική ομάδα στο 38', με τον Μπάστος να κάνει την σέντρα από αριστερά, τον Έντερσον να πιάνει την σκαστή κεφαλιά και την μπάλα να περνά δίπλα από αριστερό δοκάρι του Χιώτη, ενώ στο 42' το σουτ του Εστέμπαν Σολάρι απέκρουσε με τα πόδια ο Λορίς.

Το δεύτερο ημίχρονο

Στο δεύτερο ημίχρονο δεν υπήρχαν πολλές φάσεις, αλλά χάθηκαν δύο ευκαιρίες, μία για κάθε ομάδα, μέσα σε δύο λεπτά.

Αρχικά για το ΑΠΟΕΛ αστόχησε από κοντά ο Εστέμπαν Σολάρι στο 71' και στο 72' ο Χιώτης απέκρουσε εντυπωσιακά την κεφαλιά του Έντερσον.

Ένα άστοχο σουτ του Μπάστος στο 75' και ένα μακρινό σουτ του Αΐλτον στο 89' που μπλόκαρε ο Λορίς ήταν οι καλύτερες στιγμές εν συνεχεία μέχρι την λήξη της 90αλέπτου.

Η παράταση

Στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης ο Διονύσης Χιώτης μπλόκαρε στο 103' την κεφαλιά του Μπακαρί Κονέ και το σουτ του Μπεφετιμπί Γκομίς στο 105'+2.

Στο 113' ο Αΐλτον βγήκε στην αντεπίθεση, αλλά δεν πρόλαβε να σουτάρει, στο 114' ο Τρίτσκοβσκι σούταρε άστοχα, όπως και ο Μαρσίνιο στο 117', ενώ στο 115' ο Γκουστάβο Μαντούκα αποβλήθηκε με 2η κίτρινη κάρτα, με την 1η να την έχει δεχτεί αφού έβγαλε την φανέλα πανηγυρίζοντας το γκολ του.

Η διαδικασία των πέναλτι

ΛΙΟΝ: Σέλστρεμ... ΓΚΟΛ

ΑΠΟΕΛ: Αΐλτον... ΓΚΟΛ

ΛΙΟΝ: Λισάντρο Λόπες... ΓΚΟΛ (δοκάρι, πλάτη Χιώτη και γκολ)

ΑΠΟΕΛ: Νούνο Μοράις... ΓΚΟΛ

ΛΙΟΝ: Γκομίς... ΓΚΟΛ

ΑΠΟΕΛ: Αλεξάνδρου... ΓΚΟΛ

ΛΙΟΝ: Λακαζέτ... ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΧΙΩΤΗ!

ΑΠΟΕΛ: Τρίτσκοβσκι... ΓΚΟΛ

ΛΙΟΝ: Μπάστος... ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΧΙΩΤΗ!

ΑΠΟΕΛ: Χιώτης, Πουρσαϊτίδης, Μαρσέλο Ολιβέιρα, Πάουλο Ζόρζε, Μποαβεντούρα, Νούνο Μοράις, Έλντερ Σόουζα (94' Αλεξάνδρου), Χαραλαμπίδης (76' Μαρσίνιο), Μαντούκα, Εστέμπαν Σολάρι (74' Τρίτσκοβσκι), Αΐλτον.
ΛΙΟΝ: Λορίς, Ρεβεγιέρ, Μπακαρί Κονέ, Κρις, Αλί Σισοκό, Γκοναλόν, Σέλστρεμ, Μπριάν (100' Λακαζέτ), Μπάστος, Έντερσον (73' Μπαφετιμπί Γκομίς), Λισάντρο Λόπες.
*κόκκινη 115' Μαντούκα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More