Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011

Αναστολή της λειτουργίας της ΕΠΟ πρότεινε ο Πιλάβιος

Πρόταση-βόμβα από τον Σοφοκλή Πιλάβιο, που έκανε λόγο για αναστολή της λειτουργίας της ΕΠΟ. Αν ψηφιστεί, αναστέλλεται κάθε επίσημη ποδοσφαιρική δραστηριότητα στην Ελλάδα και δεν θα συμμετάσχουν στα κύπελλα Ευρώπης οι ελληνικές ομάδες.


Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο, ο πρόεδρος της ΕΠΟ επιχειρεί να φέρει τους επικεφαλής των
συλλόγων προ των ευθυνών τους για όσα έχουν διαδραματιστεί τον τελευταίο καιρό στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με στημένα ματς, βία, ασφαλιστικές ενημερότητες, αδειοδοτήσεις ομάδων και φυσικά τις απειλές κατά της ζωής του, που κατήγγειλε πριν από μερικές ημέρες.


"Το διοικητικό συμβούλιο ήταν αυτό που αποφάσισε τη σύσταση επιτροπής, η οποία έχει ξεκινήσει την μακρά και επίπονη έρευνα όλων των επαγγελματικών δελτίων που εκδόθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο. Μια δουλειά εξαιρετικά σκληρή, κουραστική, χρονοβόρα. Στρωμένη με εμπόδια. Κάθε είδους.

Μια έρευνα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έχει φέρει αποτελέσματα, αλλά που για να ολοκληρωθεί πρέπει τα μέλη της επιτροπής να ξεπεράσουν πρώτον την υπερβολική καθυστέρηση στις απαντήσεις από τις αρμόδιες ΔΟΥ και τα καταστήματα του ΙΚΑ, που για να κάνουν τη δουλειά τους, υποχρεώθηκε η Ομοσπονδία ακόμη και να διαθέσει υπαλλήλους της για να πάρει τα στοιχεία. Αλλά ό,τι και αν γίνει η έρευνα θα ολοκληρωθεί και όσοι παρανόμησαν θα τιμωρηθούν όπως πρέπει. Χάρες δεν θα γίνουν σε κανέναν.

Ας πάμε στο πολύ μεγάλο πρόβλημα της βίας. Συμπορευτήκαμε με τη Super League και την πολιτεία για να βρούμε τους τρόπους εκείνους που θα μας οδηγήσουν στην επόμενη μέρα, που θα αντιμετωπίσουν ριζικά το πρόβλημα και θα βοηθήσουν να αποκτήσουμε ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο.

Αναγνωρίζουμε ασφαλώς ότι η βία είναι ένα πολύ ευρύτερο κοινωνικό πρόβλημα. Το ποδόσφαιρο είναι θύμα αυτής της ευρύτερης βίας καθώς έλειψε μέχρι σήμερα η συνεργατική λογική όλων των αρμοδίων φορέων.

Ελπίζω πως η επιδείνωση του φαινομένου θα αφυπνίσει όσους εξακολουθούν ακόμη να βλέπουν τη βία στα γήπεδα ως πρόβλημα του ποδοσφαίρου και θα αντιληφθούν ότι αλλού γεννιέται η βία και αλλού εκδηλώνεται. Κι αν δεν πας εκεί που γεννιέται να την αντιμετωπίσεις, τότε αποδεικνύεσαι πολύ κατώτερος των περιστάσεων.

Εμείς λοιπόν κάνουμε όλα όσα πρέπει να κάνουμε και περιμένουμε και απ’ όλους όσοι εμπλέκονται στη διαχείριση του προβλήματος να πράξουν το καθήκον τους.

Προτάσεις είχαμε πολλές και καθοριστικές. Γι αυτό και έγιναν σχεδόν στο σύνολό τους αποδεκτές. Αποδείξαμε έμπρακτα τη διάθεσή μας να αποδεχτούμε όλες τις αλλαγές για να γυρίσει σελίδα το ποδόσφαιρο και να πάει εκεί που του αξίζει και όλοι θέλουμε.

Όμως, ακόμη κι εδώ, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο φαίνονται. Η ΕΠΟ έπρεπε και πρέπει ακόμη να συγκρουστεί με συμφέροντα, κατεστημένα που δρουν στο εσωτερικό του ποδοσφαίρου χρόνια τώρα. Κι όλα αυτά εν μέσω απειλών, αγωγών και πάει λέγοντας. Νομίζω πως δεν πρέπει να κάνουμε τη χάρη να υποχωρήσουμε. Θα πετύχουμε και σε αυτό ολοκληρώνοντας τις απαιτούμενες ρυθμίσεις για να λύσουμε το πρόβλημα. Όπως δεν τους άρεσαν και τα προηγούμενα που κάναμε, έτσι δεν τους αρέσει κι αυτό.

Να μιλήσουμε και για τα αποκαλούμενα σαν στημένα ματς. Επειδή πολλά λέγονται διαρκώς για τη δημιουργία εντυπώσεων τα πράγματα είναι απλά και τα στοιχεία δεδομένα, αλλά και για να βάλουμε την όλη κατάσταση στη σωστή της βάση, ο συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός των υπόπτων ματς δεν διεξήχθησαν μόνο επί των ημερών της σημερινής διοίκησης. Επί των ημερών της σημερινής διοίκησης, αντιθέτως, προωθήθηκαν στη δικαιοσύνη.

Ακούσαμε όλοι μας για πρώτη φορά την ιστορία, από τον κ. Λιμάχερ. Στην ΕΠΟ ο πρώτος φάκελος από την UEFA έφτασε τον Νοέμβριο του 2009 και μέσα σε 15 ημέρες, αφού πρώτα υπήρξε δική μας επαφή με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία για κάποιους χειρισμούς που διευκρινίσαμε πως έπρεπε να γίνουν από πλευράς μας, δόθηκαν στα χέρια της πολιτείας και από κει πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης.

Το αν η ΕΠΟ συνδράμει στη δικαστική έρευνα και πως δεν έχει τίποτα να κρύψει ή να φοβηθεί αποδεικνύεται από πολλά στοιχεία. Σημαντικότερο όλων: ο ερχομός στην Ελλάδα με δικά μας έξοδα και ενέργειες των ειδικών της UEFA και οι ένορκες καταθέσεις τους στην εισαγγελέα.

Αλλά δεν αρέσει σε ορισμένους να το πουν. Ότι η ΕΠΟ είναι αυτή που, για να σπάσει το απόστημα και να αποκαλυφθεί το κύκλωμα, τροφοδοτεί διαρκώς με στοιχεία την εισαγγελέα. Τα τελευταία μόλις προχθές.

Απέναντι σε όλα αυτά φίλοι μου, η Ομοσπονδία, της οποίας εσείς είστε η ψυχή και το σώμα, αντί να βρει, όχι δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα, αλλά στήριξη και χείρα βοηθείας, ξέρετε τι βρήκε, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων;

Θα σας πω εγώ: Βρήκε διαφόρων ειδών συμφέροντα να αντιδρούν, κατεστημένες αντιλήψεις να ενοχλούνται, ακραίες οπαδικές συμπεριφορές, συλλαλητήρια που τα προκαλούν εν αγνοία ορισμένες φορές των συμμετεχόντων αυτοί που χάνουν τη βολή τους, αρκετούς πολιτικούς που για να μην δυσαρεστήσουν τους ψηφοφόρους τους προτιμούν να κατηγορούν με ψεύδη άλλους, απαρχαιωμένους παράγοντες, αρτηριοσκληρωτικές δημόσιες υπηρεσίες, φαντάσματα του παρελθόντος να προσπαθούν ν’ αναστηθούν, επαΐοντες και μη να έχουν άποψη για όλους και για όλα, ανθρώπους της μέρας και της νύχτας. Και το χειρότερο όλων, βέβαια, ήταν η στοχοποίηση ανθρώπων. Στοχοποίηση με δηλώσεις, απειλές, φωτογραφίες, δημόσια διαπόμπευση. Ξεκινώντας από απλούς υπαλλήλους, στελέχη της Ομοσπονδίας και φτάνοντας μέχρι διευθυντές, συμβούλους, εμένα. Μια δική σας απόφαση αρκεί για να βρεθείτε κι εσείς στο ίδιο σημείο μ’ εμάς σε λίγα λεπτά.

Και σαν να μην έφταναν χτες κοινοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΠΟ δικόγραφο ΠΑΕ με αίτημα προσωρινής διαταγής για αναστολή της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων Αδειοδότησης.

Σήμερα εδώ μπροστά σας, θέλω με απόλυτη ειλικρίνεια να ξεκαθαρίσω κάτι μια για πάντα: Εγώ δεν παίζω με το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είπα κάποια πράγματα στην εισαγωγή της τοποθέτησής μου και δεν θέλω να επανέλθω. Πιστεύω έγινα απόλυτα κατανοητός. Είναι η ώρα των αποφάσεων.

Είναι η ώρα να καταλάβουν οι πάντες πως η κρίση του ποδοσφαίρου σε συγκυρία ευρύτερης οικονομικής, κοινωνικής, - ως ένα βαθμό - και πολιτικής κρίσης, δεν αφήνει περιθώρια για αδράνεια ή εφησυχασμό.

Αυτό δεν μεταφράζεται ούτε σε χαρτοπόλεμο δηλώσεων, ούτε να τρέχω κάθε μέρα στα κανάλια. Η δική μου δουλειά είναι άλλη. Η δική μου δουλειά είναι να λειτουργήσουν οι υπάρχοντες θεσμοί , να δημιουργηθούν και νέοι, ώστε να έχουμε τα εργαλεία που απαιτούνται για να προσδώσουμε αξιοπιστία και ήθος στο ποδόσφαιρο.

Η πρότασή μου σ’ εσάς, το κορυφαίο ποδοσφαιρικό όργανο, είναι μία και μοναδική: Οφείλουμε να κάνουμε σήμερα άνοιγμα στην ποδοσφαιρική οικογένεια, αλλά και στην ελληνική κοινωνία, στην οποία δεν τις έχουν μείνει και πολλά αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά, και βλέπει το δημοφιλέστερο σπορ και πιο αγαπημένο της να ψυχορραγεί.

Καλούμε λοιπόν όλους να διαλέξουν τι ποδόσφαιρο επιθυμούν. Αυτό των μπράβων, των πλαστογράφων, των ψευτών, των χουλιγκάνων, των παρωχημένων αντιλήψεων, των συναλλαγών κάτω από το τραπέζι, της εξάρτησής από τους πολιτικούς που το εκμεταλλεύονται, των στημένων αγώνων, της βίας και των απειλών;

Ή μήπως προτιμά, αυτό που προτείνουμε εμείς; Ένα ποδόσφαιρο στηριγμένο σε θεσμούς και κανόνες, σε αξιοπιστία, ηθική, χωρίς δεσμεύσεις και υπόγειες διαδρομές, ισονομία, ισοπολιτεία, σύγχρονο, προσαρμοσμένο στα παγκόσμια δεδομένα, με αξιοκρατία;

Το δίλημμα είναι σαφές και όλοι πρέπει να πάρουν θέση. Θα τους υποχρεώσουμε εμείς, να πάρουν θέση.

Κύριοι, προτείνω και ζητώ την ψήφο σας επί της προτάσεώς μου να ανασταλεί από τη Δευτέρα μέχρι νεωτέρας η λειτουργία της Ομοσπονδίας και όλων των Ενώσεων μελών της, έως ότου δηλαδή αποφασίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ποδόσφαιρο, αν θέλουν το δέντρο να ανθίσει ή να ξεραθεί.

Όταν τα πράγματα φτάνουν στα άκρα, δεν μπορούμε να προσποιούμαστε πως όλα βαίνουν καλώς. Η προτεινόμενη αναστολή λειτουργίας της ΕΠΟ και των Ενώσεών της από τη Δευτέρα είναι η έσχατη γραμμή άμυνας για τη σωτηρία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και σας καλώ να εξουσιοδοτήσετε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας να χειριστεί τις εξελίξεις από δω και πέρα. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας".

Ομιλία του αντιπροέδρου της Superleague Γιώργου Μποροβήλου: "Τρία χρόνια ομόφωνα αποφασίσαμε για την σταδιακή εξομοίωση των κριτηρίων της ΟΥΕΦΑ. Είπαμε όλοι μαζί ότι από το 2011-2012 θα υπάρχει πλήρης εξομοίωση. Να μας αφήσουν ήσυχους λοιπόν αυτοί οι πολιτικοί, να ασχοληθούμε εμείς με τα του οίκου μας και αυτοί με τα του οίκου τους ώστε να βγάλουμε μια άκρη. Οι πολιτικοί που φυγαδεύονται με τα καΐκια ας λύσουν τα άλλα προβλήματα που τους απασχολούν για να δούμε και εμείς τι θα κάνουμε με τα δικά μας".

Ο διάλογος του προέδρου της ΕΠΣ Ηρακλείου, Νίκου Τζώρτζογλου, με τον Σοφοκλή Πιλάβιο:

Τζώρτζογλου: "Ο ΟΦΗ είναι από τις λίγες ομάδες που δεν είναι μπλεγμένος στα 42 στημένα. Έχει κόσμο. Έχει προπονητικό κέντρο. Ο ΟΦΗ αν δεν μπορεί να μην πάρει αδειοδότηση. Οι άλλες ομάδες; Ο ΟΦΗ έχει δίκιο γιατί πλέρωσε! Εκπρόθεσμα αλλά πλέρωσε! Ο Πιλάβιος ήξερε ότι μπορεί να κλείσει η ΕΠΟ για αυτό θέλησε να προλάβει καταστάσεις. Ο Πιλάβιος ήταν 10 μέρες στο εξωτερικό".

Πιλάβιος: "Θα μας κάνει κριτική για το πού είμαστε; Μήπως κάποιος πρέπει να κάνει διεθνείς σχέσεις;"

Τζώρτζογλου: "Καίγεται το ποδόσφαιρο και εσείς κάνετε διεθνείς σχέσεις;".

Πιλάβιος: "Αφού καίγεται το ποδόσφαιρο δες την πρόταση μου".

Τζώρτζογλου: "Με τις αποφάσεις μας γινόμαστε νεκροθάφτες του ποδοσφαίρου. Ο Λιμάχερ είπε ότι η Ελλάδα είναι ο παράδεισος του στοιχήματος. Είμαι Κρητικός και δεν ανέχομαι να φωτογραφίζεται το νησί μου για απειλές. Όταν εγώ πάω στην ΕΠΟ δέχομαι απειλές από μπράβους. Δεν δικαιούστε να μιλάτε για βία κ. Πιλάβιε όταν στον τελικό Κυπέλλου που αναλάβατε να διοργανώσετε κινδύνευσαν μικρά παιδιά. Όταν φίλαθλος μάρκαρε τερματοφύλακα".

Αναστάσιος Μπατζιάκας (ΕΠΣ Θεσσαλίας): "Κ. Τζώρτζογλου έχετε Μπεομανία. Θα σας μηνύσει ο κ. Μπέος. Έχετε στοιχεία ότι ο Μπέος εμπλέκεται σε παράνομα; Εσείς αν μπαίνατε σε ένα γήπεδο με πανό μεγάλο να σας έχει στα τέσσερα τι θα λέγατε; Εγώ θα έλεγα αυτά που είπε ο κ. Μπέος. Ποιος θα έλεγε το αντίθετο;

Ποιος εμποδίζει τον εκπρόσωπο της Super League να πηγαίνει στον πρόεδρο της ΕΠΟ; Φαίνεται ότι ξέχασε ο κ. Τζώρτζογλου να πει για τον ΟΦΗ που ανεβοκατέβαινε τις κατηγορίες. Ο Ολυμπιακός Βόλου είναι μια ομάδα πρότυπο που θα παίξει Ευρώπη".

Άρης Κουλούρης (ΕΠΣ Ηλείας): "Πόσες φορές έχουν πάει στον Πιλάβιο για να διαμαρτυρηθούν για τις μαλ..ες που κάνουν οι διαιτητές; Τώρα τους φταίει ο Πιλάβιος. Φταίει ο Πιλάβιος που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους οι υπάλληλοι; Ποιοι φταίνε που οι υπάλληλοι στις Ενώσεις κλέβουν;

Μην ξαναδεχθείτε ασφαλιστικές ενημερότητες αν δεν έρχονται υπηρεσιακά από το ΙΚΑ. Μην καταστρέψουμε τις ομάδες που έχουν προβλήματα".

Τζώρτζογλου: "Για απειλές που δέχεται έκανε λόγο ο πρόεδρος και χθες υπήρξε επίσημη ανακοίνωση ότι δέχεται απειλές. Ψάχνετε στην Κρήτη να βρείτε αυτούς που σας απειλούν, μίλησα πέρυσι για φακέλους με περίμενε ο Αχιλλέας Μπέος με 4 μπράβους, μου επιτέθηκε και εσείς μιλάτε για απειλές. Κάθε φορά που πάω στην ΕΠΟ, τα 4 παιδιά μου αγωνιούν αν θα γυρίσω πίσω. Επειδή η ΕΠΟ του επιτρέπει να μπαίνει η Αυτού Μεγαλειότητα".

Γεώργιος Σταράκης (ΕΠΣ Ρεθύμνου): "Ο λαός λέει πως τους πεθαμένους τους τρώνε οι κόρακες και τους ζωντανούς οι κόλακες. Διοργανώσατε έναν τελικό κυπέλλου, τη μοναδική μεγάλη διοργάνωση που έχετε και τι κάνατε; Τον Δώνη μάγκα και άνδρα της χρονιάς για τη δήλωση που έκανε.

Για το θέμα των αδειοδοτήσεων πρέπει να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι. Κύριε Παπανδρέου στείλτε τον Γερουλάνο σπίτι του. Έχουμε χρόνια να πάρουμε επιχορηγήσεις. Δεν ξεκινάμε τα πρωταθλήματα αν δεν τις πάρουμε".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More