Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2011

Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από την Standard and Poor’s

Η Standard and Poor’s υποβάθμισε την Ελλάδα στην βαθμίδα CCC από την κατηγορία B διατηρώντας αρνητικές τις προοπτικές.

Επιπλέον επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητα της χώρας σε "C".

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, οι πιθανότητες της Ελλάδα να προχωρήσει σε μια αναδιάρθρωση
χρέους είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Παράλληλα επισημαίνει πως οι κίνδυνοι εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος της τρόικας είναι μεγάλοι, δεδομένων και των πολιτικών διαφωνιών στο εσωτερικό της χώρας.

Όπως εκτιμά ο Standard & Poor’s ότι σε περίπτωση πτώχευσης το κούρεμα του χρέους θα κινηθεί μεταξύ 50 και 70%. Επίσης, η πιθανότητα πτώχευσης παραμένει υψηλή παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η χώρα, δεδομένης της αδυναμίας της να βγει στις αγορές το 2012 ή ακόμα περισσότερο. Υποστηρίζει ότι χώρα έχει κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 95 δισ. ευρώ από σήμερα έως και το 2013 και επιπλέον 58 δισ. ευρώ το 2014, προκειμένου να καλύψει τις λήξεις ομολόγων.

Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor’s γίνεται εν μέσω έντονων φημολογιών και δηλώσεων από εκπροσώπους της ΕΕ και της ΕΚΤ, σχολιάζει το υπουργείο Οικονομικών και συνεχίζει: παραβλέπει τις έντονες διαβουλεύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης, που επιτρέπει τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της χώρας μας και την κάλυψη των δανειακών της αναγκών τα επόμενα χρόνια.

Η απόφαση επίσης παραβλέπει τις κινήσεις της κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, καθώς και την βούληση όλων των Ελλήνων να σχεδιάζουμε το μέλλον μας μέσα στην Ευρωζώνη.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει, ήδη, επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και έχει καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, και με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση παραμένει αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More