Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011

Βλέπουν πρωθυπουργο τον Παπαδήμο

Ο οικονομολόγος Λουκάς Παπαδήμος είναι πολύ πιθανο να ηγηθεί της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Τι φέρεται να πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου


Ο Λουκάς Παπαδήμος φέρεται ως το πρόσωπο που συγκέντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να ηγηθεί μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Αυτό μετέδωσαν Reuters και BBC, καθώς ο Έλληνας οικονομολόγος έχει την εκτίμηση και
των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αλλά και των αγορών.
Προς το παρόν δεν έχει γίνει κάποια επίσημη πρόταση, αλλά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προτείνει κυβέρνηση τεχνοκρατών χωρίς πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Παπαδήμος είναι πολύ πιθανό να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας και να αναλάβει να οδηγήσει στην κύρωση της νέας δανειακής σύμβασης και στις πρόωρες εκλογές.
Σύμφωνα με το BBC, ο Παπανδρέου θα προτείνει κυβέρνηση συνεργασίας με επικεφαλής τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμο.
Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει προτείνει επίσης τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλο και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη
Το βιογραφικό του κ. Παπαδήμου
Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Σπούδασε φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), απ'όπου αποφοίτησε το 1970 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρολογία - Μηχανολογία (1972) και πραγματοποίησε διδακτορικό (1977) στα οικονομικά.
Παράλληλα εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ.
Το 1980 εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος (1985 - 1993).
Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας παραμένοντας μέχρι το 2002.
Το ίδιο έτος ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010. Να σημειωθεί ότι έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 - 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 - 1995) κ.α.
Παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα. Την περίοδο 1975 - 1984 υπήρξε επίκουρος καθηγητής και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2006 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Το 2010 τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More