Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Το μετέωρο βήμα του... ευρώ

Με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, τα αντικρουόμενα μηνύματα αναφορικά με την επιτυχία της φανερώνουν ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο

Από μία κλωστή κρέμεται η επιτυχία της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 8 και 9 Δεκεμβρίου για τη μεγάλη λύση που απαιτείται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση που πλήττει την Ευρώπη.
Το Παρίσι, όπως δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φ.Μπαρουέν, είναι αποφασισμένο για την επίτευξη ισχυρής συμφωνίας.
"Ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγκελα Μέρκελ δεν πρόκειται να σηκωθούν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απαισιόδοξος σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα εμφανίζεται ωστόσο Γερμανός αξιωματούχος, μειώνοντας απότομα τις προσδοκίες.
"Διαπιστώνω σήμερα ότι είμαι περισσότερο απαισιόδοξος για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας από ό,τι ήμουν την περασμένη εβδομάδα. Πολλοί πρωταγωνιστές δεν έχουν καταλάβει ακόμη πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση", είπε ο αξιωματούχος σε ενημέρωση Τύπου, όπως αναφέρει το Reuters.
"Η απαισιοδοξία μου προκύπτει από τη συνολική εικόνα που βλέπω αυτή τη στιγμή. Θεσμικά όργανα και κράτη-μέλη θα πρέπει να δείξουν κινητικότητα σε πολλά σημεία προκειμένου να καταστούν δυνατοί οι κανόνες της νέας συνθήκης στους οποίους στοχεύουμε", προσέθεσε, διατηρώντας την ανωνυμία του.
Η ασάφεια αυτή παραμένει παρά το καμπανάκι που χτύπησε ο διεθνής οίκος Standard and Poor's, απειλώντας με υποβάθμιση 15 χώρες της Ευρωζώνης και το προσωρινό ταμείο βοήθειας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα παρουσιάσουν στη Σύνοδο της Παρασκευής σχέδιο για την επιβολή υποχρεωτικών κυρώσεων στα κράτη-μέλη που υπερβαίνουν τους στόχους του ελλείμματος, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς και να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης.
Αισιόδοξος πάντως εμφανίστηκε και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ που πραγματοποιεί γύρο επαφών στην Ευρώπη, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στο γαλλο-γερμανικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση της συνθήκης της ΕΕ.
"Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη σε όσα κάνουν ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο υπουργός (Οικονομικών), που συνεργάζονται με την Γερμανία για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης Ευρώπης", ανέφερε ο Τίμοθι Γκάιτνερ σε δημοσιογράφους μετά από συνομιλίες με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Φ. Μπαρουέν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More