Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

To Facebook σε βασιλιά; Δεν νομίζω Μαρκ

Αναστάτωση στο διαδίκτυο προκάλεσε η είδηση της πρότασης 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εξαγορά του Facebook από τον βασιλιά της Σ. Αραβίας. Κανείς δεν πρόσεξε ότι είχε δημοσιευθεί σε ενότητα με αστείες και "φτιαχτές" ειδήσεις

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, υπήρξαν αμέτρητες αναφορές σε ιστοσελίδες του διαδικτύου ότι ο βασιλιάς Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας είχε προτείνει να εξαγοράσει το Facebook για 150 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τους πολέμιους της
κυβέρνησης του, που το χρησιμοποιούν.
Η είδηση εμφανίστηκε σε αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Τάιμς του Ιράν!
Δυστυχώς γι 'αυτούς (και ενδεχομένως Μαρκ Ζούκερμπεργκ και το υπόλοιπο επενδυτικό κοινό), η ιστορία ήταν μια μεγάλη φούσκα.
Η φήμη άρχισε από την ιστοσελίδα DawnWires.com η οποία δημοσίευσε μια ιστορία με τον τίτλο, "Ο Σαουδάραβας βασιλιάς αγοράζει το Facebook για 150 δισ. δολ. για να τερματιστεί η εξέγερση".
Η ιστοσελίδα ανέφερε, μεταξύ άλλων "ο βασιλιάς Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας έχει αποφασίσει να κάνει μια προσφορά 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να εξαγοράσει το Facebook. Πηγές αναφέρουν ότι είναι πολύ θυμωμένος με τον Ζούκερμπεργκ. Σε μια προσωπική συνάντηση μεταξύ που είχαν στις 25 Ιανουαρίου 2011, ο Ζούκερμπεργκ είχε υποσχεθεί ότι δεν θα επιτρέψει καμία σελίδα επαναστατικού περιεχομένου, να αναρτηθεί στο Facebook".
Φυσικά μια τέτοια ιστορία δεν μπορούσε να ξεφύγει από τους κυνηγούς των ειδήσεων, που όμως δεν πρόσεξαν ότι δημοσιεύθηκε στην ενότητα "Sunday Humor", της ιστοσελίδας.
Όπως διευκρινίζει η ιστοσελίδα σε αυτή την ενότητα δημοσιεύονται ειδήσεις που "μπορεί να είναι ή να μην είναι αληθινές".
Η είδηση ανήκει στις "μη αληθινές", αλλά ποτέ δεν πρέπει να αφήνεις την αλήθεια να σου χαλάσει μια ωραία ιστορία. Το Facebook κοστολογείται στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα 150 ίσως τα φτάσει στο μέλλον.
Πάντως, όσο "παράλογη" και "επενδυτικά ανώριμη" και να είναι μια τέτοια είδηση, πολύς κόσμος την πίστεψε καθώς το Facebook έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο κύμα των διαμαρτυριών που έχουν σαρώσει τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More