Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Τα οπλα του μελλοντος

Στρατιώτες με ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο; Λογισμικά που θα προτείνουν εκεχειρία στις ώρες προσευχής του μουσουλμανικού κόσμου; Λέιζερ που θα αναγνωρίζουν και θα καταστρέφουν πυραύλους από δεκάδες χιλιόμετρα; Το Ανώνυμο blog ‘προβλέπει’ το μέλλον των οπλικών συστημάτων.

 
Μπροστάρηδες σε μια hi-tech κούρσα εξοπλισμών, οι ΗΠΑ αναλύουν τα συμπεράσματα από το Ιράκ και το Αφγανιστάν προσπαθώντας να μετατρέψουν τα παθήματα σε μαθήματα και τα τελευταία σε οπλικά συστήματα. Από τη γνωστική ψυχολογία μέχρι τα δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών, δισεκατομμύρια δολάρια και χιλιάδες ώρες ερευνητικής εργασίας επενδύονται για την ανάπτυξη των οπλικών συστημάτων του μέλλοντος. 

Ποια όμως είναι τα αποτέλεσμα τα μέχρι τώρα; Και ποιος θα είναι ο στρατιώτης του μέλλοντος; Θα φέρει ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο και θα σερφάρει στο ίντερνετ για πληροφορίες την ώρα της μάχης; Ή μήπως θα αφεθούν όλα σε μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα; Το Ανώνυμο blog ρίχνει μια κλεφτή ματιά στο πεδίο μάχης του μέλλοντος. 

Υπερηχητικά αεροσκάφη
Για δύο περίπου δεκαετίες διάφορα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για την ανάπτυξη ενός μυστικού υπερηχητικού αεροπλάνου ικανού να πετάξει με 6,5 χιλιάδες χ.α.ω. σε ύψη 30 χιλιομέτρων χωρίς να μπορεί να ανιχνευτεί. Το μόνο, όμως, που μπορούσε να ενισχύσει αυτές τις υποψίες ήταν η διόγκωση των απορρήτων κονδυλίων του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ που το 2007 έφτασαν τα 30 δις δολάρια. 

Οι ειδικοί σε θέματα τεχνολογίας μπορεί να απορρίπτουν τέτοιες φήμες ως «τεχνολογικά όνειρα» αλλά ένα υπερηχητικό αεροσκάφος, το XR-51 Waverider, ήδη βρίσκεται σε στάδια δοκιμών. Η ιδέα πίσω από το XR-51 είναι η εξής: Αντί το αεροσκάφος να ενισχύεται σε ιπποδύναμη και μηχανική αντοχή για να αντιπαλέψει τα κρουστικά κύματα που δημιουργούνται στις υπερηχητικές πτήσεις, προσαρμόζεται αεροδυναμικά ώστε τα κύματα να παράγουν ώση. Εξού και το όνομα του Waverider. Μια από τις πιθανές χρήσεις του Waverider είναι η μεταφορά πυράυλων από μεγάλη απόσταση στο στόχο. 

Λέιζερ
Τα οπλικά συστήματα λέιζερ βρίσκονται στις προτεραιότητες της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ ήδη από τη δεκαετία του 1980. 20 χρόνια μετά και μερικά δισεκατομμύρια δολάρια, το πλησιέστερο στην υλοποίηση οπλικό σύστημα είναι το YAL-1 Airborne Laser. Το YAL-1 AB μεταφέρεται από ένα Boeing 747 και ο ρόλος του είναι ο εντοπισμός και η καταστροφή βαλλιστικών πυραύλων στον αέρα πολύ προτού προλάβουν να πλήξουν το στόχο τους. Δείτε το YAL AB1 εδώ. 


Ψηφιακοί στρατιώτες
Αν τα οπλικά συστήματα λέιζερ ακόμα αργούν, η ψηφιακή τεχνολογία είναι ήδη στο πεδίο της μάχης προσπαθώντας να δώσει λύσεις στο μεγαλύτερο πρόβλημα όλων των στρατών από την αρχαιότητα μέχρι τον πόλεμο στο Ιράκ: Την άμεση αντίληψη της κατάστασης στο πεδίο της μάχης και τη λήψη των σωστών αποφάσεων. 

Οι επενδύσεις του Πενταγώνου σε αυτόν τον τομέα βοήθησαν στην ανάπτυξη «χειροπιαστών» τεχνολογιών όπως το ίντερνετ και το GPS, αν και η υλοποίηση δικτύων μεταφοράς πληροφοριών για καθαρά στρατιωτικούς λόγους, ώστε τα στρατεύματα να παίρνουν πληροφορίες για και από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δαπανηρή. Για τους περισσότερους στρατιωτικούς αναλυτές, όμως, είναι απλώς θέμα χρόνου και χρημάτων αφού πρόκειται για πιο «χειροπιαστές» τεχνολογίες από ό,τι π.χ. τα λέιζερ. 

Σύστημα ειδοποίησης απειλής
Και αν η τεχνολογία μπορεί να μεταφέρει την απαραίτητη πληροφορία στο στρατιώτη, οι αμυντικοί ερευνητικοί οργανισμοί υποστηρίζουν ότι μπορούν να τον βοηθήσουν να τη διαχειριστεί πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Μελέτες σε πεδία της γνωστικής ψυχολογίας δείχνουν ότι ένας στρατιώτης πρώτα αντιλαμβάνεται μια απειλή στο υποσυνείδητο, μετά επεξεργάζεται το σύνολο της πληροφορίας και στη συνέχεια παίρνει απόφαση με ότι αυτό συνεπάγεται. 

Αντί λοιπόν τα οπλικά συστήματα να περιμένουν το στρατιώτη να αντιληφθεί σωστά και να πάρει τη σωστή απόφαση, θα μπορούσαν εκτός των άλλων να καταγράφουν τις δραστηριότητες στο υποσυνείδητο του και όταν υπάρχει απειλή να του δίνουν μια άμεση ειδοποίηση απειλής. Η τεχνολογία αυτή αποκαλείται "Cognitive Technology Threat Warning System" και συνδυάζει οπτικά συστήματα (π.χ. διόπτρες) με συσκευές ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος. Η ερευνητική εταιρεία DARPA που αναπτύσσει την τεχνολογία αναμένει τα πρώτα αποτελέσματα το 2010. 

Το ανθρώπινο πεδίο
Ο όρος αυτός έχει μπει στο πολεμικό λεξικό μετά τους πολέμους σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Αναφέρεται δε στις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των ανθρώπων στα πεδία των επιχειρήσεων που καθορίζουν αν ένας στρατός θα αντιμετωπιστεί ως απελευθερωτής ή εισβολέας. Και οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να μελετήσουν μόνο το αντικείμενο αλλά και να αναπτύξουν συστήματα που θα μπορούν να υποδείξουν την κατάλληλη συμπεριφορά των στρατευμάτων όπως αισθητήρες, λογισμικά ανάλυσης του «ανθρώπινου πεδίου». 

Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις και η διαχείριση της ομαδικής ψυχολογίας δεν είναι κάτι καινούριο. Το καινούριο είναι ο προσεταιρισμός του ντόπιου πληθυσμού με απώτερο στόχο τη συνεργασία και όχι ο εκφοβισμός ή η παραπλάνηση του. 

Μέχρι να δούμε Αμερικάνους στρατιώτες με ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο ή σταματούν τις επιχειρήσεις τις ώρες προσευχής του μουσουλμανικού κόσμου, πολλοί αναλυτές σημειώνουν ότι η παρούσα κατάσταση στο Ιράκ είναι ένα χαοτικό αδιέξοδο παρά το γεγονός ότι η τεχνολογική υπεροχή είναι αδιαμφισβήτητη. Το αν αυτές οι τεχνολογίες θα υλοποιηθούν είναι ένα στοίχημα που μόνο ο χρόνος θα αποφασίσει. Το αν η αποτυχία της τεχνολογικής υπεροχής μπορεί να λυθεί με περισσότερη τεχνολογική υπεροχή είναι ένα στοίχημα, για τους αναλυτές αυτούς, ήδη χαμένο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More