Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Χρησιμοποιήστε τη δύναμη του μυαλού σας για να χειριστείτε τον υπολογιστή

Μία επαναστατική έρευνα οδήγησε τους επιστήμονες στη Σχολή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, στη δημιουργία ενός εμφυτεύματος, το οποίο βοηθά τους χρήστες να ελέγχουν λειτουργίες του υπολογιστή μόνο με τη σκέψη ενός ήχου.
Παλαιότερα τέτοιου είδους εμφυτεύματα χρησιμοποιούνταν για τη σύνδεση του υπολογιστή με το τμήμα του εγκεφάλου που σχετιζόταν με μυϊκές κινήσεις. Η νέα προσέγγιση διαφέρει, καθώς προσπαθεί να μιμηθεί τη διαδικασία ομιλίας ενός ανθρώπου.
Υπάρχουν πολλές κατευθύνσεις στις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτή η νέα τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των νέων τεχνολογιών που θα βοηθούν<…>

τους ανθρώπους να ανακτήσουν την επικοινωνία μετά από απώλεια της ομιλίας τους.
Οι ερευνητές μελετούν επιπλέον και τη χρήση του εμφυτεύματος σε υπαλλήλους που πάσχουν από επιληψία, με σκοπό να αντικαταστήσουν μέρος του εγκεφάλου που προκαλεί διαταραχές και αντιστέκεται στα φάρμακα.
Σε αυτήν την έρευνα οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε 4 διαφορετικούς ήχους, αυτοί είναι:
•oo, όπως στο few
•e, όπως στο see
•a, όπως στο say
•a, όπως στο hat
Μία υπολογιστική πλατφόρμα έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να αναγνωρίζει αυτούς τους ήχους και να επιτρέπει στους ασθενείς να ελέγχουν τον κέρσορα, απλώς χρησιμοποιώντας το μυαλό τους.
Τέλος οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορούν να ξεχωρίσουν πλήρως τον πραγματικό ήχο από εκείνον που προέρχεται από το μυαλό, γεγονός που ίσως μας επιτρέψει να «διαβάζουμε τη σκέψη».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More