Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Τα αστέρια της φοροδιαφυγής

Δεν είναι όλοι οι rich and famous γαλαντόμοι, τουναντίον υπάρχουν αρκετοί που σκοπίμως "ξεχνούν" τις υποχρεώσεις τους με την Εφορία και φοροδιαφεύγουν αρκετά εκατομμύρια δολάρια. Το Ανώνυμο blog θυμάται μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Σε αυτή τη ζωή, τίποτε δεν είναι σίγουρο, εκτός από τον θάνατο και τους φόρους. Και δεν το λέμε εμείς αλλά ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, συγγραφέας, ένας από τους εθνοπατέρες των ΗΠΑ και μέλος της επιτροπής που συνέταξε τη Διακήρυξη της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο μεγάλος αυτός άνδρας δεν φανταζόταν ότι είχε κατά το ήμισυ δίκιο, καθώς όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον θάνατο, αλλά κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους όσον αφορά στους φόρους.
Και αν νομίζετε ότι μόνο στην Ελλάδα συναντάμε περιπτώσεις φοροφυγάδων που ξεφεύγουν (έστω προσωρινά) από την παγίδα του νόμου ή τους επιβάλλονται αστείες ποινές, το Ανώνυμο blog θυμάται μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής από το εξωτερικό.
Ozzy and Sharon Osbourne


Ο πολυάσχολος σταρ -τραγουδιστής της χέβι μέταλ, ριάλιτι σταρ, ηθοποιός...- αμέλησε τις οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος, με αποτέλεσμα να χρωστάει ένα υπέρογκο ποσό.
Σύμφωνα με δημοσίευμα το διάσημο ζευγάρι οφείλει περισσότερα από 1.7 εκατομμύρια δολάρια στο IRS για τα έτη 2008 και 2009.


Η σύζυγος του Όζι, Σάρον είχε αναφέρει στο tweeter της ό,τι πίστευε πως κάποιος από τους υπαλλήλους της θα φρόντιζε τις οικονομικές υποθέσεις τους. "Τελικά δεν μπορείς να βασίζεσαι σε κανέναν. Δυστυχώς πρέπει να είσαι πάνω απ' όλα και όλους. Το πάθημα... μάθημα".
Ja Rule


Τρείς μήνες μετά την καταδίκη του σε φυλάκιση δύο χρόνων για παράνομη οπλοφορία , ο Jeffrey Atkins, κατά κόσμον Ja Rule, ξανακρίθηκε ένοχος επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει τους φόρους που του αναλογούσαν.
Ο "πλατινένιος" ράπερ χρωστούσε περισσότερα από 3 εκατομμύρια δολάρια για την περίοδο 2004 εως 2006.


Φαίνεται πώς η εγκληματική του πορεία, μοιάζει με τις ταινίες όπου εμφανίστηκε. Πρώτα έπαιξε στο 'Fast and the Furious' και στην συνέχεια στο "Scram 3".
Martin Scorcese


Σχεδόν 3 εκατομμύρια δολάρια όφειλε στην εφορία ο διάσημος ιταλοαμερικανός, βραβευμένος με Όσκαρ, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός.


Ο Σκορσέζε θεωρείται ευρέως ένας από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες της γενιάς του, με μεγάλη επιρροή στην πορεία του αμερικανικού κινηματογράφου.
Al Pacino


Θεωρείται ότι είναι από τους καλύτερους ηθοποιούς όχι μόνο της γενιάς του αλλά και ολόκληρου του κινηματογράφου…αλλα ουτε αυτος γλύτωσε από τα πλωκαμια της εφοριας.
Λογος για τον Alfredo James "Al" Pacino ο οποίος χρωστα περιπου 188.000 δολαρια για το 2008 και 2009.


Η πρώτη ταινία στην οποία έπαιξε ήταν το 'Me, Natalie' το 1969. Στην ταινία 'The Panic in Needle Park' το 1971, όπου έπαιζε έναν ηρωινομανή, τράβηξε την προσοχή του Φράνσις Φορντ Κόπολα ο οποίος και τον επέλεξε για τον ρόλο του Μάικλ Κορλεόνε στην ταινία Ο Νονός .
Paul Hogan


Προβλήματα με τον νόμο αντιμετωπίζε ο Paul Hogan, ο 70χρονος ηθοποιός που είναι γνωστός στο κοινό ως Dundee ο Κροκοδειλάκιας.
Ο διάσημος ηθοποιός βρίσκεται παρά την θέληση του στην πατρίδα του την Αυστραλία αφού η Εφορία της χώρας υποστηρίζει πως έχει οφειλές 34 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Hogan που τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αμερική πήγε στην Αυστραλία για την κηδεία της μητέρας του, όμως οι Αρχές της χώρας του απαγόρευσαν την έξοδο μέχρι να τακτοποιήσει το χρέος του.


Ο Hogan αρνήθηκε πως είναι φοροφυγάς και οι δικηγόροι του υποστηρίζουν πως πρόκειται για παρεξήγηση και πως στο τέλος θα λάμψει η αλήθεια.
Pamela Anderson


Ποιος θα το πίστευε ότι η σεξοβόμβα Pamela Anderson, που έχει βγάλει χιλιάδες δολάρια, κατά τη διάρκεια της καριέρας της, αδυνατεί σήμερα να ξεπληρώσει την εφορία. Η εκρηκτική ξανθιά, χρωστάει εδώ και καιρό, περίπου 500.000 δολάρια, όμως δεν μπορεί να ξεπληρώσει το χρέος της.


Στην προσωπική της ιστοσελίδα στο Facebook η χυμώδης ηθοποιός έγραψε: «Δεν προσπαθώ να φοροδιαφύγω. Καμιά φορά συμβαίνουν πράγματα στη ζωή μας που δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε. Ένα τέτοιο γεγονός συνέβη και σε εμένα».
Nicolas Cage


Νούμερο ένα καταζητούμενος έχει καταλήξει ο Nicolas Cage για τους εφοριακούς, με τα υπέρογκα ποσά που χρωστάει στην εφορία.
Ο γνωστός ηθοποιός δεν έχει πληρώσει φόρους αξίας 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων για αγορές του μεταξύ του διαστήματος 2004-2009.


Το 2009 αποκαλύφθηκε ότι χρωστούσε άλλα 14 εκατομμύρια δολάρια για φόρους που είχε ξεχάσει το 2002, 2003, 2004 και το 2007.
Wesley Snipes


Σε τριετή ποινή φυλάκισης για φοροδιαφυγή είχε καταδικάστει ο ηθοποιός Wesley Snipes, αφού ο δικαστής της Φλόριντα απέρριψε το αίτημα του για νέα δίκη. «Ο κατηγορούμενος Snipes είχε μια δίκαιη δίκη, ήρθε ο χρόνος για να εκτελεστεί η απόφαση», είχε αναφέρει στην απόφαση του ο περιφερειακός δικαστής William Terrell Hodges.
Οι δικηγόροι του είχαν μιλήσει για κακοδικία στην πρωτόδικη απόφαση, άσκησαν έφεση στην καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου της Οτσάλα της Φλόριντα για τρεις κατηγορίες φοροδιαφυγής το 2008, η οποία τελικώς απορρίφθηκε.


Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου ο δημοφιλής ηθοποιός θα παραδοθεί άμεσα στις αρχές, ενώ δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τον τόπο και το χρόνο της παράδοσης.
Marc Anthony


Προβλήματα με την εφορία φαίνεται πως αντιμετωπίζει και ο σύζυγος της Jennifer Lopez, Marc Anthony ο οποίος χρωστά 3,4 εκατομμύρια δολάρια στην εφορία, από οφειλές τους που εκκρεμούν από το 2007.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το ζευγάρι έπρεπε να καλύψει λογαριασμούς ύφους 1,8 και 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων οι οποίοι παραμένουν ανεξόφλητοι.
Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οAnthony έχει προβλήματα με την εφορία. Πριν από τρία χρόνια του είχε ζητηθεί να πληρώσει 2,5 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία και πλήρωσε φυσικά, υποστηρίζοντας όμως ότι υπεύθυνοι για το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί ήταν οι υπεύθυνοι για τα οικονομικά του.


Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως ο Marc Anthony είναι ένας καλλιτέχνης με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως, έχοντας πουλήσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια άλμπουμ μέχρι και σήμερα.
Al capone


Έμεινε στην ιστορία ως ο πιο διαβόητος γκάνγκστερ όλων των εποχών. Λαθρέμπορος οινοπνευματωδών ποτών, ο Αλ Καπόνε, δέσποζε την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ.
Εκμεταλλευόμενος την ποτοαπαγόρευση κατάφερε να πολλαπλασιάσει τα κέρδη του και να αναδειχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους κακοποιούς των ΗΠΑ. Το 1927 η περιουσία του υπολογιζόταν στα 100.000.000 δολάρια ελέγχοντας στοιχήματα, κλαμπ, οίκους ανοχής κ.α.


Χρειάστηκε πολλή προσπάθεια από πλευράς τον αρχών για να τον συλλάβουν και όταν τα κατάφεραν οι κατηγορίες που του απέδωσαν ήταν η φοροδιαφυγή και η παράνομη οπλοφορία.
Η δράση του συνεχίστηκε μέχρι που το 1931, ύστερα από πολύχρονες έρευνες του επιθεωρητή Ουίλσον, ο Καπόνε καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 10 χρόνια φυλάκιση και τελικά πέθανε άρρωστος πριν εκτίσει την ποινή του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More