Σάββατο 28 Μαΐου 2011

10 τραγουδια για την Οικονομικη κριση

Νιώθετε πιεσμένοι από την αύξηση του ΦΠΑ; Κλαίτε πάνω από τα απομεινάρια του μισθού σας κάθε 20 του μηνος; Δουλεύετε στο δημόσιο και έχετε περικοπές στα δώρα και τα επιδόματα; Δουλεύετε στον ιδιωτικό τομέα με επισφαλείς συμβάσεις και περιμένετε πότε θα πάρει και εσάς η μπάλα; Το ροκ εντ ρολ έχει τις απαντήσεις. Όλες τους.(Ακουστε τα)

Sales Tax - Mississippi Sheiks



Χα - περιμένατε το Money, ε; Και όμως, οι μαύροι μπλούζμεν, εφάμιλλοι και σύγχρονοι στις ΗΠΑ της "Ξακουστής τετράδας του Πειραιώς", είχαν κάνει τους λογαριασμούς τους από νωρίς, από τη δεκαετία του '30 που ως γνωστόν, είχε κρίση. Διαμαρτύρονται για τον ΦΠΑ της εποχής, ο οποίος ανέρχεται μόλις στο 3%.
Burning Sky - The Jam
Το κυριλέ πανκ έχει άποψη για τα λεφτά και οι Jam δεν έχουν να πληρώσουν το νοίκι. Πού να τα βρουν αν ο Γουέλερ δίνει ένα σκασμό λεφτά για να ντύνεται σαν υποκόμης του Σταντφορντσάιρ;
Taxman - The Beatles
Οι Beatles τα παίρνουν με την κυβέρνηση των Εργατικών που φορολογεί τα πρώτα τους εισοδήματα και την ειρωνεύονται ("θα φορολογήσουν και τα πόδια μας"). Μετά, όταν έκαναν λεφτά, πήγαν τις καταθέσεις σε τράπεζες της Πολυνησίας και ησύχασαν.
Taxes On The Farmer Feeds Us All - Ry Cooder
Ο Κούντερ δίνει μια άλλη διάσταση και το τραγούδι που "ξέφυγε" από το προηγούμενο κοινωνικό λιστολόγιο του Mic για τους αγρότες, υπενθυμίζει: Οι αγροτικοί φόροι μας ταΐζουν όλους.
Lap of Luxuy - Jethro Tull
Στη βλαχοπόπ εποχή τους οι Tull γράφουν τραγούδια για το χρήμα ως καταπραϋντικό και ψυχαναλυτικό. Και φυσικά, για το όραμα της μεσαίας τάξης να ζήσει άνετη ζωή. Πού το κακό;
Sunny Afternoon - The Kinks
Το κακό είναι ότι τα λεφτά δεν είναι για πάντα. Ο δοσάς πήρε το σκάφος, η συμβία το αμάξι και οι Kinks έμειναν με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ένα ηλιόλουστο απόγευμα. Μήπως ούτε αυτό είναι τόσο άσχημο τελικά;
After Taxes - Johnny Cash
Η κάντρι έχει πει όλα τα βάσανα του μισθωτού, όπως ακριβώς και το ρεμπέτικο. Ο Τζόνι Κας παίρνει το μισθό κι νιώθει "την επίπονη αίσθηση της απώλειας" όταν βλέπει το αρχικό ποσό στη βεβαίωση αποδοχών και αυτό που πάει after taxes στην τσέπη του.
1040 Blues - Robert Cray
Το blues και το Ε9 έχουν διαχρονική σχέση. Μετά τους Mississippi Sheiks (βλ. παραπάνω) ο Ρόμπερτ Κρέι λέει τα πράγματα έξω από τα δόντια. "Πληρώνω περισσότερα από το μερίδιό μου" τραγουδάει, και εισάγει την έννοια "εχόντων και κατεχόντων" στα blues.
Success Story - The Who
Οι Who κάνουν το θέμα συντεχνιακό και κατεβαίνουν στην πορεία με πανό "όχι άλλα λεφτά στους μεσάζοντες". Διαμαρτύρονται γιατί ο φοροεισπράΧτορας (με κεφαλαίο, προλέτ-κουλ Χ) παίρνει τα περισσότερα λεφτά από τις συναυλίες.
The Money Song - Monty Python
Και μετά από τον προβληματισμό, τις ηθικές αναστολές, τους υπολογισμούς στο τέλος του μήνα, τις προσθαφαιρέσεις λογαριασμών, μισθών, ενοικίων, ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερού, κάρτας, φροντιστηρίου, ΕΤΑΚ, βενζίνης, σούπερ μάρκετ, έρχεται το τσίρκο για να δώσει ελαφριές και ειρωνικές απαντήσεις: "Here is nothing quite as wonderful as money/ There is nothing quite as beautiful as cash/ Some people say it's folly, but I'd rather have the lolly/ With money you can make a splash".




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More