Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

«Κυνήγι» επιστημόνων στις ΗΠΑ

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες στις ΗΠΑ αποφεύγουν τη χρήση όρων σχετικών με το σεξ όπως ομοφυλόφιλος, σεξ, λεσβία φοβούμενοι τη διακοπή της χρηματοδότησης τους μετά από πιέσεις συντηρητικών οργανώσεων.



Όταν ο Πάτρικ Τούμι, πολιτικός με καθολικό θρησκευτικό υπόβαθρο από την Πενσυλβανία των ΗΠΑ, επέκρινε μια σειρά κρατικά
χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων και μελετών σχετικά με το σεξ είπε με αγανάκτηση: «Ποιος τα σκέφτηκε αυτά;» Η πρόταση του στο κογκρέσο να κοπούν τα κονδύλια απορρίφθηκε αλλά με ισχνή πλειοψηφία.

Ακολούθως μια κρατική έρευνα σε 200 ερευνητικά κονδύλια βρήκε ότι τα περισσότερα από αυτά ήταν σχετικά με το σεξ ή τα ναρκωτικά και ήταν σημαντικά από επιδημιολογικής άποψης, εμποδίζοντας π.χ. τη διάδοση του AIDS. Ήταν μια στιγμή που ο Τούμι και οι υποστηρικτές του φάνηκε ότι είχαν άδικο. Προσωρινά!

Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Ρούτγκερς βρήκε κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον. Μετά την ιστορία του Τούμι πολλοί ερευνητές άρχισαν να απορρίπτουν συγκεκριμένες λέξεις και εκφράσεις από τους τίτλους και τα αποσπάσματα των ερευνών τους. Λέξεις όπως σεξ, ομοφυλόφυλος, λεσβία, ανταλλαγή συρίγγων. Της έρευνας ηγήθηκε η Τζοάννα Κάμπνερ, κοινωνιολόγος. Η Κάμπνερ χαρακτήρισε τις ενέργειες των επιστημόνων ως αυτολογοκρισία. «Οι ενέργειες του Κογκρέσου είχαν κάνει την επιστήμη λιγότερο διαφανή» αναφέρει.

Η Αντρέα Λάφερτι, ωστόσο, διευθύντρια του οργανισμού «Συμμαχία για τις Παραδοσιακές Αξίες» λέει ότι η δική της εκστρατεία κατά συγκεκριμένων ερευνών για το σεξ ήταν επιτυχής. «Οι επιστήμονες νομίζουν ότι είναι θεοί και δεν θα πρέπει να αμφισβητούνται» λέει η Λάφερτι. «Και όταν το κάναμε αυτό δεν τους άρεσε».

Τον Ιούλιο του 2003 το Κονγκρέσο αποφάσισε με 212 ψήφους υπέρ και 210 κατά να μη σταματήσει τη χρηματοδότηση τεσσάρων ερευνών του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας με θέμα σχετικό με το σεξ.

Τα θέματα ήταν, συγκεκριμένα, η σεξουαλική συμπεριφορά των ηλικιωμένων αντρών, καταστάσεις που εγείρουν τη σεξουαλική διέγερση και την ανάληψη ρίσκων, η κατάσταση της υγείας ομοφυλόφυλων, αμφισεξουαλικών και αμερικάνων ινδιάνων που έχουν αλλάξει φύλο και η χρήση ναρκωτικών από ιερόδουλες ασιατικής καταγωγής.

Επτά μήνες αργότερα, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ελίας Ζερχούνι υποχρεώθηκε σε εξηγήσεις σε επιτροπή του κογκρέσου. Ο ρεπουμπλικανός Μάικλ Φέργκιουσον έκανε μνεία στη λίστα του Τούμι και προσθεσε πέντε επιπλέον ζητώντας από το Ζερχούνι να εξηγήσει γιατί ήταν αναγκαίες.

Μια επιτροπή του Κογκρέσου έστειλε αργότερα μια λίστα της «Συμμαχίας» με περίπου 200 έρευνες παρά την επιθυμία της Λάφερτι να μη δημοσιευτεί. Σε αυτήν περιλαμβάνοντας θέματα από τη χρήση ναρκωτικών σε κλαμπ μέχρι την πορνεία στις εθνικές οδούς. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας επιθεώρησε όλες τις έρευνες απαντώντας ότι «η μάχη κατά των μετάδοσης των ασθενειών δεν μπορεί να περιοριστεί στους βιολογικούς παράγοντες αλλά πρέπει να εξετασθούν κοινωνικοί και παράγοντες συμπεριφοράς».

Η Κέμπνερ που ανήκει στο μπλοκ υπέρ της έρευνας για το σεξ αναγνωρίζει τη σημασία τους. «Αν δεν έχουμε πληροφορίες για αυτές τις συμπεριφορές δεν θα μπορέσουμε ποτέ να διαμορφώσουμε μια στρατηγική για την προστασία της υγείας του κοινού». Επειδή κάποιες έρευνες δεν ολοκληρώθηκαν «δεν ξέρουμε τι πληροφορίες χάθηκαν» υποστηρίζει κατηγορηματικά.

Και ενώ κάποιοι ερευνητές υποχρεώθηκαν σε αυτό-λογοκρισία, ένα 10% συνέχισε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Ο Ερικ Γιάνσεν, ψυχολόγος του Ινστιτούτου Κίνσεϊ είναι ένας από αυτούς. «Αυτό που έμαθα είναι ότι οι επιστήμονες πρέπει να τονίζουν περισσότερο τη σημασία της έρευνας τους» λέει ο Γιάνσεν. Η έρευνα του ήταν αυτή περί διαθέσεων και ρίσκου!

Τα αποτελέσματα του έδειξαν ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι πιο δεκτικοί στο σεξ όταν είναι αγχωμένοι ή έχουν κατάθλιψη. Για να ενισχύσουν τα ευρήματα των ερωτηματολογίων διεξήγαγαν παράλληλα πειράματα με εθελοντές στους οποίους προέβαλλαν συγκεκριμένα βίντεο για να τους βάλουν σε διάφορες διαθέσεις και αργότερα να μετρήσουν τη διέγερση τους και την επιθυμία τους να πάρουν ρίσκα.

Ο στόχος της έρευνας ήταν να χρησιμοποιηθεί σε εκστρατεία αποτροπής μεγάλης κλίμακας. «Αλλά οι περισσότεροι από αυτούς που αντιτίθενται δεν είχαν καν ιδέα για τους στόχους της μελέτης» λέει ο Γιάνσεν. «Απλώς απομόνωσαν μερικές λέξεις και γελοιοποίησαν τις μελέτες».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More