Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Τέλειωσε η μπαταρία του κινητού σας; Φωνάξτε του!

Ενας από τους πολλούς κανόνες στον Νόµο του Μέρφι θέλει την µπαταρία του κινητού τηλεφώνου να εξαντλείται πάντοτε τη χειρότερη στιγµή. Ωστόσο η τεχνολογία βρήκε τη λύση, και για το κινητό, και για τα νεύρα του ιδιοκτήτη. Νοτιοκορεάτες επιστήµονες εφηύραν ένα γκάτζετ που µετατρέπει τους ήχους σε ηλεκτρική ενέργεια. Σύντοµα λοιπόν θα µπορούµε να φορτίζουµε το κινητό µας µόνο µε τον ήχο της φωνής µας. Επιπλέον µπόνους; Οσο πιο δυνατή η φωνή τόσο καλύτερη η φόρτιση.


Οπως ακριβώς τα ηχεία µετατρέπουν σε ήχο τα ηλεκτρικά σήµατα, εξηγεί στην «Daily Mail» ο δρ Σανγκ-Γου Κιµ από το πανεπιστήµιο Sungkyunkwan της Σεούλ, έτσι και η νέα τεχνολογία αντιστρέφει τη διαδικασία, µετατρέποντας τους ήχους σε ηλεκτρική ενέργεια. «Η καθηµερινή ζωή και το περιβάλλον µας είναι γεµάτη ήχους, που όµως δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς ως εν δυνάµει πηγή ενέργειας», σηµειώνει.

Η συσκευή του δρος Σανγκ-Γου χρησιµοποιεί νήµατα από οξείδιο του υδραργύρου, τοποθετηµένα σαν σάντουιτς ανάµεσα σε δύο ηλεκτρόδια. Ενα ηχοαπορροφητικό µαξιλαράκι από πάνω δονείται κάθε φορά που πιάνει ηχητικά κύµατα, προκαλώντας συµπίεση και αποσυµπίεση των µικροσκοπικών καλωδίων από οξείδιο του υδραργύρου, µε αποτέλεσµα την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύµατος που µπορεί κατόπιν να χρησιµοποιηθεί για τη φόρτιση της µπαταρίας. Οι συσκευές που έχουν κατασκευαστεί µέχρι στιγµής µπορούν να µετατρέψουν σε ηλεκτρικό ρεύµα ήχους περίπου 100 decibels, δηλαδή όσο ο θόρυβος από έναν δρόµο µε µεγάλη κυκλοφορία, ένα διερχόµενο τρένο ή µιαµηχανή κοπής τουγκαζόν. Οι νοτιοκορεάτες επιστήµονες ελπίζουν πως αλλάζοντας το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασµένα τα καλώδια, θα επιτύχουν την παραγωγή περισσότερης ενέργειας από ασθενέστερους ήχους.

Οι εφαρµογές της τεχνολογίας είναι απεριόριστες. Μια µέρα θα µπορούµε πιθανότατα να φορτίζουµε τις συσκευές τύπου iPod τραγουδώντας τα αγαπηµένα µας τραγούδια. Και οι επιστήµονες θα µπορούν πιθανότατα να «τροφοδοτούν» την επιχείρηση ηλεκτρισµού µε τον θόρυβο της κυκλοφορίας των οχηµάτων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More