Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Ο Νέμο χάνει την ακοή του!

Το διάσημο ψάρι χάνει την ακοή του λόγω της κλιματικής αλλαγής. Επιβεβαιώνεται η ιστορία της βραβευμένης ταινίας κινουμένων σχεδίων "Ψάχνοντας τον Νέμο". Διαβάστε τα συμπεράσματα της βρετανικής επιστημονικής έρευνας


Το τροπικό ψάρι-κλόουν φαίνεται να χάνει την ακοή του, καθώς αυξάνεται σταδιακά η οξύτητα των ωκεανών λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της θερμοκρασίας. Συνέπεια της εν λόγω κατάστασης είναι να απειλείται με εξαφάνιση.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, που επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο ψάρι, καθώς κουφαίνεται, αδυνατεί να αντιληφθεί τις απειλές για τη ζωή του και μένει όλο και πιο εκτεθειμένο σε ένα απειλητικό περιβάλλον.
Οι ερευνητές της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μπρίστολ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό βιολογίας "Biology Letters" της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC και το "Science", διαπίστωσαν ότι όσο αυξάνεται η οξύτητα στο θαλασσινό νερό, τόσο ο "Νέμο" δεν μπορεί να ακούσει τους ήχους των θηρευτών που θέλουν να το κυνηγήσουν.


Οι ωκεανοί γίνονται διαχρονικά πιο όξινοι, καθώς απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο εκλύεται στην ατμόσφαιρα εξαιτίας των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Προηγούμενες έρευνες έχουν, επίσης, δείξει ότι σε νερά με αυξημένα οξύτητα τα ψάρια χάνουν την ικανότητά τους να μυρίζουν τον κίνδυνο, ενώ δυσκολεύονται ακόμη και να βρουν ταίρι για αναπαραγωγή.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σε μικρά τέτοια ψάρια, τα οποία μεγάλωναν σε δεξαμενές νερού με διαφορετικό βαθμό οξύτητας η κάθε μία. Επιστρατεύθηκε ένα υποθαλάσσιο μεγάφωνο που έβγαζε ήχους ανάλογους με αυτούς των ψαριών-θηρευτών, με στόχο να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον προσομοίωσης του ανοικτού ωκεανού.
Παρατηρήθηκε ότι όσο αύξανε ο βαθμός οξύτητας των νερών, τόσο περισσότερο το ψάρι δεν έδειχνε να ακούει τους απειλητικούς ήχους και δεν απομακρυνόταν από αυτούς, όπως θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες.
Φτάνει να αποδειχθεί αν τα απειλούμενα ψάρια θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στο νέο πιο όξινο ''σπίτι'' τους.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More