Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Συμπάθειες και αντιπάθειες

Το Ανώνυμο blog σας παρουσιάζει τη μεγάλη έρευνα της ισπανικής εφημερίδας As σχετικά με τις συμπάθειες και αντιπάθειες των Ισπανών φιλάθλων απέναντι στις ομάδες της Πριμέρα. Στοιχεία, αριθμοί, ανατροπές και αναλυτικοί πίνακες.

Η μαδριλένικη εφημερίδα As δημοσίευσε μια
μεγάλη έρευνα για τις συμπάθειες και αντιπάθειες που εμπνέουν οι ισπανικές ομάδες στους φίλαθλους της Ιβηρικής.

Την ανατροπή έχει κάνει η Μπαρτσελόνα τα τελευταία χρόνια. Οι «μπλαουγκράνα» συγκεντρώνουν τις περισσότερες συμπάθειες, αντίθετα με την Ρεάλ, που πλέον είναι η πιο αντιπαθητική ομάδα της Πριμέρα.


Η έρευνα της εφημερίδας As που διενεργήθηκε από την εταιρεία Ikerfel, συγκεντρώνει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Το χαρακτηριστικότερο είναι φυσικά η μεταστροφή της κοινής – ποδοσφαιρικής – γνώμης, αφού η αλλαγή των δεδομένων την τελευταία τριετία φέρνει πλέον την Μπαρτσελόνα στη θέση της ομάδας με τις περισσότερες συμπάθειες ανάμεσα στους Ισπανούς φίλαθλους και τη Ρεάλ Μαδρίτης σε αυτή της πιο αντιπαθητικής. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας.

1. Η έρευνα έγινε με 1400 προσωπικές συνεντεύξεις, 70 σε κάθε ένα από τα 20 ποδοσφαιρικά γήπεδα της Πριμέρα Ντιβισιόν, από τις 17 μέχρι και τις 25 Σεπτεμβρίου. Το περιθώριο λάθους είναι ελάχιστο, μόλις 2.67%, ενώ ο δείκτης της αξιοπιστίας φτάνει στο 95.5%.

2. «Ποιες είναι οι 3 ομάδες που συμπαθείς περισσότερο από την Πριμέρα (εξαιρώντας τη δικιά σου) και ποιες οι 3 που αντιπαθείς περισσότερο». Αυτή ήταν η σημαντικότερη ερώτηση την οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι 1400 φίλαθλοι.

3. Το 44% των ερωτηθέντων συμπεριέλαβε την Μπαρτσελόνα μέσα στην «θετική» τριάδα (πίνακας 1). Μόλις το 37% έπραξε το ίδιο για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν η Ατλέτικο Μαδρίτης (18%), η Βαλένθια (18%) και η Μπιλμπάο (17%).

Πίνακας 1: Οι θετικές επιλογές των φιλάθλων. Πώς μοιράστηκαν οι ψήφοι από τους 1400 φίλαθλους στις 20 ομάδες της Πριμέρα. Ο καθένας τους επέλεξε τις 3 ομάδες που συμπαθεί περισσότερο. Δεξιά τα συνολικά ποσοστά.


4. Η διαφορά αυτή του 7% που χωρίζει τη δημοφιλία των δυο ομάδων είναι «όλο το ζουμί» της έρευνας. Και αυτό γιατί παρατηρείται μια μεγάλη ανατροπή. Σε ανάλογη έρευνα του 2002, η Ρεάλ βρισκόταν μπροστά από την Μπαρτσελόνα 20 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες (38% έναντι μόλις 18%), ενώ σε μια πιο πρόσφατη, το 2007, η διαφορά ναι μεν είχε μειωθεί, όμως και πάλι η Ρεάλ ήταν πιο συμπαθής στην Ισπανία, με ένα προβάδισμα της τάξης του 7% (33% έναντι 26%).

5. Ως κυριότερες αιτίες αυτής της μεταστροφής, η έρευνα παρουσιάζει την κατάκτηση των τριών Τσάμπιονς Λιγκ από τους «μπλαουγκράνα» (έναντι κανενός από τη Ρεάλ), την πολυάριθμη στελέχωση της Εθνικής Ισπανίας από παίκτες της Μπαρτσελόνα, το νικητήριο γκολ του τελικού του Μουντιάλ από τον Ινιέστα, την αποπολιτικοποίηση που έφερε στη διοίκηση ο Ροσέλ σε αντίθεση με τον Λαπόρτα, την παρουσία του Μέσι ως κορυφαίου παίκτη στον πλανήτη και τέλος, τις προβληματικές συμπεριφορές των Μουρίνιο και Κριστιάνο Ρονάλντο.

6. Το 51% των ερωτηθέντων (δηλαδή η πλειοψηφία) συμπεριέλαβε τη Ρεάλ Μαδρίτης στην «αρνητική» τριάδα (πίνακας 2). Το ποσοστό για την Μπαρτσελόνα σταμάτησε στο 40%. Υψηλά ποσοστά στις αντιπάθειες κατέγραψαν επίσης η Σεβίγια (30%) και η Ατλέτικο Μαδρίτης (29%).

Πίνακας 2: Οι αρνητικές επιλογές των φιλάθλων. Πώς μοιράστηκαν οι ψήφοι από τους 1400 φίλαθλους στις 20 ομάδες της Πριμέρα. Ο καθένας τους επέλεξε τις 3 ομάδες που αντιπαθεί περισσότερο. Δεξιά τα συνολικά ποσοστά.


7. Η Μπαρτσελόνα συγκεντρώνει τις περισσότερες συμπάθειες από τους φίλαθλους 7 ομάδων (Μπιλμπάο, Μάλαγα, Μαγιόρκα, Οσασούνα, Ρεάλ Σοθιεδάδ, Σπόρτινγκ και Βαλένθια), ενώ αντίθετα είναι περισσότερο «αντιπαθητική» στα μάτια των φίλων 6 ομάδων (Εσπανιόλ, Ρεάλ Μαδρίτης, Γρανάδα, Λεβάντε, Ράθινγκ και Ράγιο).

8. Η Ρεάλ έχει τις περισσότερες συμπάθειες ανάμεσα στους φίλους 6 ομάδων (Μπέτις, Χετάφε, Γρανάδα, Λεβάντε, Ράθινγκ και Ράγιο), ενώ οι φίλαθλοι σχεδόν της μισής Πριμέρα (9 ομάδες) την επέλεξαν ως την πιο αντιπαθητική. Πρόκειται για τις Μπιλμπάο, Ατλέτικο, Μπαρτσελόνα, Οσασούνα, Ρεάλ Σοθιεδάδ, Σπόρτινγκ, Βαλένθια, Βιγιαρεάλ και Σαραγόσα.

9. Κάτι που προκαλεί μεγάλη εντύπωση, είναι η αντιπάθεια μεταξύ των φιλάθλων της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα. Οι «μερένγκες» ψήφισαν την Μπαρτσελόνα ως την πιο αντιπαθητική ομάδα σε ποσοστό 97%, ενώ οι «μπλαουγκράνα» έκαναν το ίδιο για τη Ρεάλ, σε ποσοστό όμως μόλις 77%, είκοσι ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες από τους «ρεαλίστας»!

10. Άρα οι φίλαθλοι της Μπαρτσελόνα είναι μόλις πέμπτοι στη σειρά αρνητικής αξιολόγησης της Ρεάλ, αφού υπάρχουν 4 ομάδες που τους ξεπερνούν. Η Οσασούνα (92%), η Μπιλμπάο (90%), η Ατλέτικο Μαδρίτης (84%) και η Ρεάλ Σοθιεδάδ (78%). Είναι προφανές ότι η μεγαλύτερη αντιπάθεια προς τη Ρεάλ προέρχεται συνολικά από τη Χώρα των Βάσκων.  

11. Ο παράγοντας «ντέρμπι» αποτυπώνεται σε όλη την έρευνα της As. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι αυτά των Μπέτις και Σεβίγια με αμοιβαία αντιπάθεια (82% έναντι 85% αντίστοιχα), της Ατλέτικο Μαδρίτης απέναντι στη Ρεάλ (84%) και της Εσπανιόλ απέναντι στη Μπαρτσελόνα (77%).

Πώς ψήφισαν οι φίλαθλοι 4 ομάδων της Πριμέρα (Μπιλμπάο, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης). Αριστερά οι συμπάθειες, δεξιά οι αντιπάθειες.


12. Τα τρία μεγαλύτερα ποσοστά συμπάθειας που καταγράφονται από την έρευνα είναι το 70% της Μπιλμπάο για την Μπαρτσελόνα, το 64% της Οσασούνα επίσης για τους «μπλαουγκράνα» και τέλος, το 63% της Σεβίγια για τη Ρεάλ Μαδρίτης.

13. Αντίστοιχα, τα τρία μεγαλύτερα ποσοστά αντιπάθειας που καταγράφονται στην έρευνα είναι το 97% της Ρεάλ για την Μπαρτσελόνα, το 92% της Οσασούνα για τη Ρεάλ και το 90% της Μπιλμπάο, επίσης για τους «μερένγκες».

14. Αν αντιπαραβάλλουμε τα συνολικά ποσοστά συμπάθειας και αντιπάθειας για κάθε μια ομάδα, τότε ανάλογα με αυτά, έχουμε ένα θετικό, μηδενικό ή αρνητικό πρόσημο (πίνακας 3). Η ομάδα με το μεγαλύτερο θετικό πρόσημο από τις 20 της Πριμέρα, είναι η νεοφώτιστη Ράγιο. Έχει 13% συμπάθειες και μόλις 4% αντιπάθειες, άρα το πρόσημο είναι θετικό στο +9%. Ακολουθούν Μάλαγα, Βαλένθια και Βιγιαρεάλ με +7% η καθεμία.

Πίνακας 3: Τα συνολικά ποσοστά συμπάθειας και αντιπάθειας που έλαβαν οι 20 σύλλογοι της Πριμέρα. Με πράσινο τα θετικά, με κόκκινο τα αρνητικά και δεξιά το τελικό πρόσημο.


15. Αντίθετα, στη «χειρότερη» θέση από όλες τις ομάδες της Πριμέρα βρίσκεται η Σεβίγια, η οποία με τις συμπάθειες στο 11% και τις αντιπάθειες στο 30%, παρουσιάζει αρνητικό πρόσημο -19%. Εδώ την τριάδα συμπληρώνουν οι δυο ομάδες της Μαδρίτης, Ρεάλ (-18%) και Ατλέτικο (-9%).

16. Συνολικά πάντως, σε αυτή τη μέτρηση, οι δυο ομάδες με τις μεγαλύτερες συνολικές συμπάθειες και αντιπάθειες στην Πριμέρα είναι η Ρεάλ Μαδρίτης (+33% & -51% αντίστοιχα) και η Μπαρτσελόνα (+39% & -41%).

17. Τέλος, στην αναλογία συμπάθειας – αντιπάθειας, η Μπαρτσελόνα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στα «συν» (+39%) και η Γρανάδα το μικρότερο ποσοστό στα «πλην» (μόλις -1%).

Το χθεσινό πρωτοσέλιδο της As με τον χαρακτηριστικό τίτλο: Η Ρεάλ μένει μόνη της.


18. Βιθέντε Ντελ Μπόσκε και Πεπ Γουαρδιόλα μοιράζονται την πρώτη θέση στην ερώτηση «ποιον θεωρείτε ως τον κορυφαίο προπονητή στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου». Αμφότεροι πήραν από 25%, ενώ ακολουθούν οι Κρόιφ (12%), Αραγονές (7%) και Μουρίνιο (4%).

19. Από τους εν ενεργεία προπονητές, ο Πεπ Γουαρδιόλα προηγείται με τεράστια διαφορά στην ερώτηση «ποιος είναι ο αγαπημένος σας προπονητής». Ο τεχνικός της Μπαρτσελόνα συγκεντρώνει το 38%, έναντι 14% του Μουρίνιο και 11% του Ντελ Μπόσκε.

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της καταλανικής Sport που πανηγυρίζει: Η Ισπανία γίνεται κουλέ!


20. Σύμφωνα με την έρευνα, ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιλογή της ομάδας από τους φίλαθλους, είναι ο τόπος καταγωγής (32.3%). Ακολουθούν η επιρροή της οικογένειας (20.4%), η πρώτη συμπάθεια σε μικρή ηλικία (13.1%) και τέλος, η αγωνιστική παρουσία (9.7%).

21. Οι φίλαθλοι στην Ισπανία θεωρούν τους εαυτούς τους πολύ περισσότερο υποστηρικτές της ομάδας τους παρά της Εθνικής Ισπανίας. Το 43% των ερωτηθέντων απάντησε ότι υποστηρίζει περισσότερο την ομάδα του, το 35% ότι υποστηρίζει σύλλογο και Εθνική το ίδιο και το 22% ότι υποστηρίζει περισσότερο την Εθνική παρά την ομάδα του.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More