Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

XBOX 360 vs PS3


Playstation 3 ή Xbox 360; Τελικά ποιο είναι το καλύτερο; Αμέτρητα posts σε διάφορα Ελληνικά και ξένα posts και άκρη δεν βγαίνει.
Τελικά ποιο είναι το καλύτερο;


Το Wii

Πλάκα κάνω.
Πάντοτε υπήρχε ανάλογη απορία σε πολλά πράγματα πουαφορούν τα videogames. Mario ή Sonic; Nintendo ή Sega; Tekken ή Street Fighter ή Mortal Combat; Gamepro ή Games;
Πολλοί που δεν συμμετέχουν στις συζητήσεις αυτές και που τις θεωρούν βαρετές, εύκολα καταλαβαίνουν ότι ισχύει ο fanboy-σμος σε όλα τα posts.
Σε όσους αρέσει η Sony, θα θεωρήσουν καλύτερο το PS3, σε όσους αρέσει η MS θα θεωρήσουν καλύτερο το X360 και πάει λέγοντας.
Κρατώντας μια στάση αμερόληπτη, ας δούμε μερικά πράγματα.
Το Wii δεν το αναφέρω καθώς δεν ανήκει στη σημερινή γενιά hardware, αλλά στην χτεσινή.

Τιμή

Το βασικότερο. Όσο καλή και να είναι μια κονσόλα, δεν έχει αξία αν δεν μπορείς να την αγοράσεις. Η αλήθεια είναι ότι οι τιμές έχουν πέσει αρκετά, ειδικά με την κυκλοφορία του PS3. Μπορεί πρόπερσι να μιλούσαμε για ~400€ άνετα, τώρα πλέων μιλάμε για τιμές κάτω των 300€. Το κόστος κατασκευής τους έχει πέσει πλέον, με αποτέλεσμα να επιτρέπουν στις εταιρίες να ρίχνουν τις τιμές.
Παράδειγμα το PS3 (Slim) με 250GB σκληρό δίσκο και ένα παιχνίδι πωλείται σήμερα στην τιμή των 350€ (μπορεί να βρεθεί και φτηνότερα ή «σκέτο» στα 299€), ενώ το Xbox 360 μπορεί να βρεθεί από 199€ (το arcade, με 3 παιχνίδια), ενώ υπάρχουν και εκδόσεις ανάλογες, όπως στα 249€, στα 279€ και στα 329€ με σκληρό δίσκο στα 250GB.
Η MS έκανε καλή δουλειά, ρίχνοντας το X360 κάτω από 200€, ώστε να μπορεί να το πάρει και κάποιος που δεν θέλει να δώσει αρκετά χρήματα, κάνοντας το αρκετά φτηνότερο από το (χαμηλότερο σε hardware) Wii, που κοστίζει 229€ και φυσικά τα παιχνίδια και τα γραφικά του 1ου δεν συγκρίνονται.
Οπότε, εάν θέλετε να δώσετε αρκετά χρήματα και να έχετε ένα multi player σύστημα, πάρτε το PS3. Αν θέλετε να δώσετε κάμποσα χρήματα, αλλά δεν σας ενδιαφέρει το θέμα Blu-Ray, αλλά σας ενδιαφέρει το θέμα homebrew, πάρτε το Xbox360. Αν θέλετε πάλι homebrew, παλιά παιχνίδια (σε επανεκδόσεις), παιχνίδια για όλη την οικογένεια κλπ, πάρτε το Wii.

Απόδοση

Εάν διαβάσει κανείς τους κατασκευαστές παιχνιδιών και όχι τα άσχετα fanboys, θα δει ότι λένε ότι το Playstation 3 ΔΕΝ είναι ποιο δυνατό από το Xbox360, ενώ στην πραγματικότητα ο του X360 έχει περισσότερη υπολογιστική δύναμη από τον Xenos GPURSX GPU του PS3.
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι το X360 έχει καλύτερα γραφικά. Το θέμα είναι οι κατασκευαστές τι κάνουν και φυσικά τι αρέσει στον καθένα. Εάν σου αρέσει το τάδε παιχνίδι στο Xbox, πάρ’το στο Xbox και αντίστοιχα.

Παιχνίδια

Εδώ είναι βασικά επιλογή του καθενός .πχ στην αρχή τα καλά παιχνίδια ήταν στο Xbox, ενώ η χρονιά που μας πέρασε μας έδειξε τα καλύτερα παιχνίδια στο PS3. Οι αποκλειστικότητες των εταιριών πλέων είναι κορυφαίες και πολλοί αναμένουν με ανυπομονησία πολλά παιχνίδια και από τις 2 (3 έστω) εταιρίες.
Οι λίστα πλέον που αναμένουμε είναι μεγάλη, με πολλά από αυτά τα παιχνίδια να έχουν λάβει καλές κριτικές.
Ας δούμε μερικά:
Alan Wake (X360)
Halo: Reach (X360)
Prince of Persia: The Forgotten Sands (X360, PS3)
Max Payne 3 (X360, PS3)
Call Of Duty Treyarch Project [untitled] (X360, PS3)
Metro 2033 (X360, PS3)
BioShock 3 (X360, PS3)
Rage (X360, PS3)
Castlevania: Lords of Shadow (X360, PS3)
Final Fantasy XIII (X360, PS3)
God of War III (PS3)
Gran Turismo 5 (PS3)
The Last Guardian (PS3)
Resident Evil 5 (Gold Edition) (X360, PS3)
Red Dead Redemption (X360, PS3)
White Knight Chronicles (PS3)
Yakuza 3 (PS3)
Earthworm Jim (2009) (X360, PS3)
I Am Alive (X360, PS3)
Αυτά είναι μερικά μόνο από την λίστα που αναμένεται και πραγματικά είναι μεγάλη. Ωστόσο, όπως μπορεί να δει ο καθένας, τα περισσότερα θα βγουν και στις 2 κονσόλες. Οπότε εδώ και πάλι είναι θέμα του καθενός τι του αρέσει και τι όχι για να επιλέξει.

Playstation Network Store vs. XBOX Live Arcade

Με την τελευταία ανανέωση του PS Store, έγινε αρκετά καλό και με την προσθήκη πλέον αρκετών demos και άλλα καλούδια, είναι ικανοποιητικό. Η Sony παρέχει δωρεάν Demos (η MS σε ορισμένα απαιτεί πόντους), ενώ υπάρχουν και καταστήματα εταιριών όπως της Capcom πχ που παρέχει παιχνίδια όπως τα Mega Man και Street Fighter HD (τα οποία υπάρχουν και για Xbox).
Από την άλλη, η MS έχει περισσότερα παιχνίδια arcade για κατέβασμα, κάνοντας τους fan των retro ευτυχισμένους, ενώ η Sony δίνει από την άλλη PSOne τίτλους.

Multimedia

Εδώ νικά καθαρά το PS3.
Βασικά πλέον και οι δύο κονσόλες μπορούν να παίξουν αρχεία Avi, ταινίες DVD κλπ.
Η βασική διαφορά είναι ότι το PS3 μπορεί να παίξει streaming video και blu-Ray (αν και υπήρχαν φήμες για addon για το Xbox), ενώ το X360 μπορεί να συνδεθεί σε PC που τρέχει Windows Vista ή 7 και να τρέχει από εκεί τα αρχεία.

Σαν player HD, μετά την διακοπή των HD-DVD ταινιών, το PS3 είναι καταπληκτικό. Υποστηρίζει όλα τα τελευταία χαρακτηριστικά των Blu-Ray και έχει καταπληκτική εικόνα.

 

Επιπλέον

Υπάρχουν μερικά πράγματα για τις κονσόλες, που μπορεί να ληφθούν υπόψιν στην σύγκριση.
  • RROD. Το πρόβλημα των Xbox360, ειδικά των αρχικών μοντέλων. Εάν έχεις από τα πρώτα μοντέλα, κάποια στιγμή θα το δεις. Τα τελευταία μοντέλα, το έχουν διορθωμένο το πρόβλημα.
  • Import Gaming. Εδώ νικά το PS3 (πάλι). Τα παιχνίδια τους είναι Region Free, που σημαίνει ότι μπορείς να τρέξεις και παιχνίδια που πωλούνται Αμερική (και ποιο φτηνά φυσικά).
  • Πειρατεία. Το PS3 είναι μέχρι στιγμής «άσπαστο», οπότε το Xbox 360 είναι μονόδρομος εδώ. Αν και η MS πολεμά την πειρατεία, με ban κονσολών από το δίκτυο της, εντούτοις η πειρατεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για τις κονσόλες και κάτι που αφορά πολλούς.
  • Folding@Home. Κάτι που δεν αφορά πολλούς, αλλά αν κάποιος θέλει να κερδίσει πόντους από το Folding@Home, το PS3 είναι μονόδρομος εδώ.
  • PSP Connectivity. Εδώ δεν είναι σοβαρός λόγος, ωστόσο αν ήδη έχετε PSP, μπορείτε να το συνδέσετε με το PS3 και να μπορείτε να παίξετε μουσική και ταινίες, παιχνίδια κλπ.
  • Backwards Compatibility. Εάν σας ενδιαφέρει να παίξετε παιχνίδια του PS2 στο PS3, ξεχάστε το. Οι καινούριες εκδόσεις των PS3 έχουν σταματήσει να υποστηρίζουν το PS2, ούτε καν με emulation. Την ίδια στιγμή, η MS μεγαλώνει συνεχώς την λίστα της με τα playable παιχνίδια του Xbox.
  • Display Connectivity. Πλέον όλες οι κονσόλες έχουν HDMI σύνδεση, οπότε καμία δεν υστερεί ή υπερτερεί εδώ.
  • Open Source Operating Systems. Το PS3 είναι η μόνη κονσόλα που υποστηρίζει επίσημα Linux. Για το Xbox 360, υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να τρέξει, αλλά απαιτεί να πειραχτεί η κονσόλα.

Συμπέρασμα

Τι είναι τελικά καλύτερο το PS3 ή το Xbox;
Η καλύτερη απάντηση είναι αυτήν, κανένα. Δείτε παραπάνω τα συν και τα πλην κάθε κονσόλας, δείτε πόσα χρήματα μπορείτε να ξοδέψετε και αποφασίστε. Αν μπορείτε να τις πάρετε και τις δύο, θα είναι καλύτερα, αν όχι, αποφασίστε έπειτα από πολύ σκέψη.Όπως και να έχει πάντως και στις δύο θα απολαύσετε καλά παιχνίδια και ότι επιπλέον δυνατότητες παρέχει η καθεμία.

1 σχόλια:

s euxaristo me boithises poli stin epilogi (xbox 360) :)

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More